» Juridisch » Invordering rijbewijs en/of EMG    Pagina 1 van 1  [ 7 berichten ]
5833
Eendagsvlieg
 Bericht 
 
Hallo allemaal,

De kosten van een EMG zijn tegenwoordig erg hoog, namelijk €1137. Ik heb gekeken naar een mogelijkheid om je rijbewijs weer te behalen zonder dat je naar een EMG cursus bent geweest of deze hebt betaald.

Als je de EMG cursus niet wil betalen of afleggen, zal je rijbewijs ongeldig verklaard worden:
“Deelname aan de cursus is niet vrijblijvend. Uw rijbewijs kan ongeldig verklaard worden als u niet aan deze verplichtingen voldoet” https://www.cbr.nl/downloadbrochure.pp?id=72

Het CBR besluit tot ongeldigverklaring van het rijbewijs, bedoeld in artikel 134, derde lid, van de wet, indien de uitslag van het onderzoek, respectievelijk de onderzoeken, inhoudt dat betrokkene:
b. niet voldoet aan de bij ministeriële regeling vastgestelde eisen met betrekking tot de lichamelijk en geestelijke geschiktheid voor het besturen van een of meer categorieën motorrijtuigen. (art 27 http://wetten.overheid.nl/BWBR0030613/2017-01-01)

Op het moment dat je rijbewijs ongeldig verklaard is zegt het CBR dit over de vervolgprocedure:
Heeft het CBR uw rijbewijs ongeldig verklaard in een vorderingsprocedure en wilt u opnieuw een rijbewijs aanvragen? Dan beoordeelt het CBR of u rijgeschikt bent. Dat wil zeggen: volgens wettelijke regels geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Vaak staat in de brief die u kreeg bij ongeldig verklaring van uw rijbewijs wanneer u weer een Eigen verklaring kunt indienen.
Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR u een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier 'Eigen verklaring’.
Deze eigen verklaring kun je kopen en kost €8,45
https://www.cbr.nl/11352.pp

Allereerst moet je dus een eigen verklaring inleveren. In deze eigen verklaring worden vragen gesteld omtrent aandoeningen, ziekten of functiebeperkingen die het besturen van motorrijtuigen moeilijker maken, maar niet of je een EMG cursus niet hebt afgelegd of iets wat daarmee te maken heeft.

Vervolgens kan er sprake zijn van een rijtest:
Een arts van het CBR bekijkt op basis van uw Eigen Verklaring en informatie van de medisch specialist of een rijtest nodig is. Is dat het geval? Dan krijgt u hiervoor een uitnodiging. De rijtest is niet vrijblijvend. https://www.cbr.nl/11390.pp
In het geval je geen aandoeningen, ziekten of functiebeperkingen hebt die het besturen van motorrijtuigen moeilijker maken, verwacht ik dat er geen rijtest afgelegd zal hoeven te worden. Dit houdt n.m.m. in dat je vervolgens je examens kunt gaan afleggen om je rijbewijs weer te behalen.

Je kunt rijlessen gaan volgen voor 40 euro per uur, theorie-examen afleggen (31,25€) en een praktijkexamen afleggen voor ongeveer 200€ (afhankelijk van rijschool).

Als je nu 5 lessen volgt om e.e.a. op te frissen, je theorie-examen in één keer haalt na goed leren en je praktijkexamen in één keer haalt ben je met 8,45 + 31,25€ + 5*€40,00 + 200€ = €439,70 meer dan de helft goedkoper uit dan het volgen van de EMG cursus a 1137 euro.

Mijn vraag is of deze redenatie klopt of dat ik dingen over het hoofd heb gezien, er wellicht een termijn geldt voordat je na het ongeldig verklaren van je rijbewijs weer examen kunt doen of dat het CBR wellicht alsnog een EMG cursus zal eisen

Kwibus
Master
 Bericht 
Bij het CBR zal staan dat je een EMG niet hebt gevolgd en dat dat de reden is van het ongeldig verklaren van je rijbewijs. Ik gok dat het CBR bij je nieuwe aanvraag zal eisen dat je de EMG volgt. En daar gebruiken ze dan "Heeft het CBR uw rijbewijs ongeldig verklaard in een vorderingsprocedure en wilt u opnieuw een rijbewijs aanvragen? Dan beoordeelt het CBR of u rijgeschikt bent. Dat wil zeggen: volgens wettelijke regels geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden." voor.

5833
Eendagsvlieg
 Bericht 
 
Ik zie inderdaad in het volgende stroomschema, na het opgelegd krijgen van een EMG die je vervolgens niet aflegt:
of binnen 3 jaar
alsnog EMG + EV
- of 3 jaar wachten
en dan EV
EV staat hier voor de Eigen Verklaring
http://www.cbr.nl/download/SchemaVordpr ... eb0109.pdf

Het niet volgen van een EMG is dus alleen mogelijk na drie jaar wachten

Kwibus
Master
 Bericht 
Mooi. :slotje: dus :lol:

liquid_force
Master
 Bericht 
of je schrijft je uit het GBA naar Belgie, Duitsland ofzo en rijdt voor een aantal jaren op buitenlands rijbewijs

EddyHH
Master
 Bericht 
Of je rijdt gewoon verder zonder rijbewijs.

Peter.B
Master
 Bericht 
Of je geeft ze geen reden om een emg te geven

 Pagina 1 van 1 [ 7 berichten ] 


Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy