» Openbaar » Media » Archief    Pagina 1 van 1  [ 5 berichten ]
liquid_force
Master
 Bericht 
Trouw schreef:
De jatropha-noot. Geen Afrikaanse geit die de giftige noot wenst te eten, maar de olie uit de noot is een uitkomst voor de energievoorziening op het continent.

De komende jaren verwacht het in Eindhoven gevestigde bedrijf Diligent Energy Systems een miljoen liter bio-diesel uit jatropha-noten te kunnen persen. Dat is goed nieuws voor de boeren die de noot produceren en voor de ondernemers die hun dieselgeneratoren er op kunnen laten lopen.

Het bedrijf van oprichter Ruud van Eck heeft grootse plannen met de noot. Op zevenduizend hectare grond rondom het vliegveld Kilimanjaro Airport in Tanzania wordt de jatropha aangeplant. De boeren die de planten verzorgen en de noten na vier jaar oogsten, hebben met Diligent afgeproken dat zij de noten aan het bedrijf leveren en krijgen daarvoor in ruil een garantieprijs. Een hectare jatrophastruiken is goed voor 1500 liter bio-diesel en Diligent denkt het areaal jatropha nog fors te kunnen uitbreiden. Van Eck ziet mogelijkheden om die diesel af te zetten in Oeganda. Daar moeten ondernemers vaak terugvallen op eigen dieselgeneratoren voor stroom, omdat de overheid er niet in slaagt de energievoorziening constant te houden.

Volgens Van Eck, die Diligent startte na de verkoop van zijn ict-bedrijf, is jatropha geschikt voor grote delen van Afrika. En inmiddels wordt – met eveneens de fabricage van olie als doel – jatropha in India aangeplant. De plant vergt nauwelijks onderhoud, bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig en de grond wordt niet uitgemergeld. Tot op heden werd de struik vooral gebruikt om akkers te beschermen tegen grazend vee en als demarcatie van terreinen. Jatropha groeit op dusdanig arme grond dat het ook geen concurrent kan worden voor voedselgewassen.

Volgens Van Eck is bio-diesel uit eigen teelt een prima middel voor Afrikaanse landen zonder eigen oliebronnen om de handelsbalans te verbeteren. Nu moet veel diesel worden ingevoerd en in veel Afrikaanse landen zal de bio-diesel uit jatropha goedkoper zijn dan de ingevoerde brandstof. De noten worden met de hand geoogst, maar de kostprijs is nog laag omdat de arbeidskosten laag zijn. Van Eck zoekt echter wel naar mogelijkheden om machinaal te oogsten.

Aanvankelijk dacht Diligent de olie naar Europa te kunnen exporteren. ,,Dat idee is achterhaald’’, zegt de ondernemer, ,,maar in Afrika is zeker een markt voor de bio-diesel.’’ In Europa wordt bio-diesel onder meer gemaakt uit koolzaad. Dat heeft volgens Van Eck als nadeel dat de koolzaadplant in zijn geheel wordt verwijderd. De grond wordt zo uitput waarna kunstmest moet worden gebruikt. De jatrophastruik blijft gewoon staan.

Het bedrijf is ook in Colombia actief. Daar worden afvalresten van onder meer koffie gebruikt voor het maken van bio-benzine.


en in nederland? daar krijg je een boete als je op biodiesel rijdt ...

[edit: quote aangepast]


Wodan
Master
 Bericht 
Klinkt interessant. Hopelijk stinkt het ook minder als onze bio-diesel.

ikinks
Master
 Bericht 
Citaat:
Een hectare jatrophastruiken is goed voor 1500 liter bio-diesel en Diligent denkt het areaal jatropha nog fors te kunnen uitbreiden.

Ik heb vorig jaar voor ongeveer 1500 liter aan benzine verbruikt, voor 23.000 kilometer. Neem die 23.000 als gemiddelde voor de Nederlandse weggebruiker, dan zou er 7.000.000 hectare (70.000 vierkante kilometer, bijna 2x het Nederlandse landoppervlak) geteeld moeten worden, om alle Hollandse auto's (gooien we gemakshalve benzine, diesel en gas even op één hoop) één jaar lang te laten rijden. Exclusief zwaar wegtransport, landbouw en dergelijke. En dan duurt het telen van die noten ook nog eens 4 jaar, dus die 70.000 wordt dan 280.000 om ons ieder jaar te voorzien van brandstof. Dat is ieder jaar Italië met die struiken volplanten!

Martijn
FS Webmaster
 Bericht 
Vergis je niet in de enorme grote van Oost Europe en Rusland.

Ga voor de gein is uitrekenen hoeveel grond je nodig hebt voor tarwe en graan om brood te maken voor Nederland.

ikinks
Master
 Bericht 
Nederland en Oost-Europa/Rusland zijn haast niet met elkaar te vergelijken. Landbouwtechnisch gezien ligt Nederland in één van de meest ideale en vruchtbare gronden: een delta. Zowel de voedingsbodem als de voedingsstoffen komen van hoger gelegen plaatsen (met dank aan de grote rivieren), en zorgen voor een heel behoorlijke aanvoer van sedimenten. Daarnaast helpt het zeeklimaat ook aardig mee, in tegenstelling tot het winterse landklimaat in bv. Polen. Deze twee factoren, samen met de landbouwkennis in Holland zorgen voor een prima basis om jaar na jaar kwalitatief hoogwaardige producten af te leveren, zonder dat de opbrengst daaronder lijdt. Trek die lijn door naar Polen, en je ziet dat daar de opbrengsten lager uitvallen en de kwaliteit nogal eens wisselt. M.a.w. ik geloof niet dat biodiesel de oplossing is voor een nakende oliecrisis.

Oh ja, de zelfvoorzieningsgraad van tarwe in de EU-15 is 113%.We zijn dus exporterend, en van die vage nootjes kan ik dat nog niet geloven. :wink:

 Pagina 1 van 1 [ 5 berichten ] 


Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy