» Openbaar » Media » Archief    Pagina 8 van 10  [ 481 berichten ]
Vroeg op
Master
 Bericht 
lorat schreef:
Voor de mensen die willen weten wat er lag:
Klik

403 vaten met forbidden. :roll:

WimLex
Master
 Bericht 
Vroeg op schreef:
403 vaten met forbidden. :roll:

Link copieren, niewe tab openen en link plakken :thumb:

Tweebel
Master
 Bericht 
Wat meer info via GS:
Stoffenlinkje: http://crisis01.crisis.nl/html/Site_/ha ... hemie-Pack

Persbericht: http://www.breda.nl/index.php?simaction ... ukid=84947

Artikel: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... rdijk.html

Plaatjes: http://www.dumpert.nl/mediabase/1291671 ... dzero.html

Voorbeeldfoto:
Afbeelding EDIT werkt niet linken zal wel niet mogen. Jammer.

Doorlopen mensen, niets te zien hier!

red devil1
Master
 Bericht 
hmm de lijst is openbaar geworden, eens kijke

Edit: wat staat er een hoop zooi op wat je niet hoeft te rapporteren(pallets, etiketten, nieuwe big-bags)

Vroeg op
Master
 Bericht 
Ah zo'n beetje alle bestaande chemische stoffen liggen daar zo'n beetje. Van big-bags tot 3M-mondkapjes.
Dat bijhouden daar zijn ze secuur in geweest zeg.

red devil1
Master
 Bericht 
De revisie is meer dan een dag oud. Verder vind ik het niet inzichtelijk. Misschien wel voor de brandweer, maar ik vind niet.
De hoeveelheid van stoffen maakt het ook complex. Wat ook handig was om te weten wat brand bevorderend is en wat bijtend. Her en der wel CAS of UN nummers.

Op Linkedin is al een discussie losgebarsten of het toezicht op bedrijven als deze zal veranderen na Moerdijk. Ik ben vooral benieuwd om hier voorafgaand eerst te weten of het toezicht wel voldoende was en hoe het naleef gedrag van dit bedrijf was. Als blijkt dat deze onvoldoende waren hoef je de discussie van Linkedin niet te voeren, maar moet je de tekortkomingen in toezicht en naleef gedrag oplossen.

Tweebel
Master
 Bericht 
Als je kijkt wat er tot nu toe bekend is van de oorzaak van de brand (ontstaan door een vonk tijdens het overpompen van een brandbare vloeistof oid?) kan je oneindig veel lijsten bijhouden van stoffen die op het terrein liggen en oneindig veel toezicht houden, maar dat voorkomt dergelijke branden niet. Als je je kijkt naar gedrag en toezicht alleen, dan is deze brand een geval van domme pech (op basis van de beschikbare kennis over de ontstaanswijze).

Als je de domme pech wilt voorkomen moet je toch kijken naar technische beheersmaatregelen als een zuurstofvrije omgeving bij het verplaatsen van dergelijke brandbare producten of extreme blusmiddelen. Wat je met blusmiddelen kan bereiken blijft overigens de vraag: als de bedrijfsbrandweer van Shell Moerdijk en ATM inderdaad binnen enkele minuten ter plaatse was (zoals elders in deze draad staat beschreven) en die de situatie niet konden beheersen, dan is de vraag wat er dan nodig is. Ik denk dat er weinig brandweerpersoneel is in Nederland dat beter is toegerust op het bestrijden van rampen als deze dan de bedrijfsbrandweer die in Moerdijk aanwezig was. Dus ik verwacht het meeste van technische maatregelen, niet van toezicht of regels.

@red devil1, is de LinkedIn-discussie openbaar? Linkje?

red devil1
Master
 Bericht 
Tweebel schreef:
@red devil1, is de LinkedIn-discussie openbaar? Linkje?

Niet openbaar toegankelijk volgens mij. Het is een discussie binnen een groep waarvoor je je aan moet melden-->Pb

WimLex
Master
 Bericht 
Afbeelding

bx gek
Master
 Bericht 
:roflol:

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
:roflol: :roflol: :roflol:

Tukker_Pat
FS Juridisch
 Bericht 
:roflol: :roflol: :roflol: :roflol: :roflol:

Tweebel
Master
 Bericht 
Nou, over een half uurtje weten we meer:
http://crisis01.crisis.nl/nl/content/be ... rzoek.html
Citaat:
Dinsdag 11 januari persconferentie resultaten RIVM onderzoek
De voorzitters van de Veiligheidsregio's Midden-en West-Brabant, burgemeester Van der Velden, en Zuid-Holland-Zuid, burgemeester Brok, hechten zeer aan zorgvuldige, volledige en gedetailleerde communicatie over de resultaten van het RIVM onderzoek naar de gevolgen voor de volksgezondheid van de grote brand bij Chemie-Pack Moerdijk vorige week woensdag. Zij zien zich daarin gesteund door de ministers Opstelten en Schippers die vandaag een kort werkbezoek brachten aan Moerdijk.

Nu het RIVM de uitslagen van hun onderzoek vandaag nog niet volledig en in detail in een definitief advies kon samenvatten en aan de beide Veiligheidsregio's kon toezenden, kiezen de burgemeesters Van der Velden en Brok ervoor om niet voor morgen in het openbaar de uitslagen toe te lichten en mogelijke maatregelen bekend te maken die met de uitslagen samenhangen.
Het RIVM heeft de toezegging gedaan om morgen, dinsdag 11 januari, het advies aan de regio's uit te brengen.
Na bestudering van de resultaten en het advies zullen de voorzitters van de Veiligheidsregio's dat advies en de mogelijke maatregelen toelichten tijdens een persconferentie om 17.30 uur in het Stadskantoor te Breda, Claudius Prinsenlaan 10.

Breda/Dordrecht 10 januari 2011


Tweebel
Master
 Bericht 
Citaat:
Chemie-Pack handelde in strijd met vergunning

Uitgegeven: 11 januari 2011 17:47
Laatst gewijzigd: 11 januari 2011 18:13
BREDA - Het door brand getroffen chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is in staat van beschuldiging gesteld omdat het in strijd zou hebben gehandeld met de vergunning.
© NU.nl/Hans van Hamersveld

Dat heeft burgemeester Peter van der Velden van Breda woensdag bekendgemaakt. Hij deed dat namens het Openbaar Ministerie (OM). Er is nog niemand aangehouden. Hij zei geen verdere vragen daarover te beantwoorden.

Verder blijft voor omwonenden van het chemiebedrijf voorzichtigheid geboden, omdat nog niet alle meetresultaten binnen zijn. Op basis van van de eerste metingen naar de roetdeeltjes en het vervuilde bluswater lijkt de gezondheidsituatie echter mee te vallen, zo maakte Arno Brok, burgemeester van Dordrecht, bekend.

Zo blijkt uit de meetresultaten dat de lucht boven Zuid-Holland niet gevaarlijk besmet is. De grondmetingen wijzen echter uit dat tien kilometer verwijderd van de brandhaard wel gevaarlijke stoffen zijn gevonden.


Bron: http://www.nu.nl/binnenland/2420571/che ... nning.html

red devil1
Master
 Bericht 
Citaat:
Chemie-Pack handelde in strijd met vergunning
Uitgegeven: 11 januari 2011 17:47
Laatst gewijzigd: 11 januari 2011 18:25

BREDA - Het door brand getroffen chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is in staat van beschuldiging gesteld omdat het in strijd zou hebben gehandeld met de vergunning.

© NU.nl/Hans van Hamersveld
Dat heeft burgemeester Peter van der Velden van Breda dinsdag bekendgemaakt. Hij deed dat namens het Openbaar Ministerie (OM). Er is nog niemand aangehouden. Hij zei geen verdere vragen daarover te beantwoorden.

Een woordvoerster van het functioneel parket van het OM heeft dinsdag bevestigd dat bij een doorzoeking van het kantoor van Chemie-Pack dinsdag is gebleken dat het bedrijf in strijd met de vergunning heeft gehandeld. Het OM doet in het belang van het onderzoek geen verdere mededelingen over de zaak, aldus de woordvoerster.

Dioxine

Verder blijft voor omwonenden van het chemiebedrijf voorzichtigheid geboden. In de roetdeeltjes die in een gebied van 10 kilometer van de brand zijn gevonden, is dioxine aangetroffen. Volgens burgemeester Arno Brok van Dordrecht zijn die gehaltes niet ongebruikelijk in het winterseizoen.

Wel blijft zijn advies van kracht om geen gewassen van eigen grond te eten, kinderen niet op speeltoestellen te laten spelen en vee binnen te houden.

In de Hoeksche Waard is bij een grasmonster een gehalte dioxine aangetroffen dat hoger is dan normaal. ''We weten niet precies wat dat betekent'', aldus Brok. Daar wordt nader onderzoek naar gedaan. Er is ook nader onderzoek nodig naar roetdeeltjes die buiten een straal van 10 kilometer zijn gevonden.

Nu.nl
Artikel is wat uitgebreider dan Tweebel's post.
Heel eerlijk verbaast me het niet. Nu nog informatie over de gemeente en toezicht door de gemeente op dit bedrijf. Al blijft naleving altijd een zaak van het bedrijf

Tweebel
Master
 Bericht 
Het bericht wordt constant uitgebreid. Hier even de laatste aanvullingen:

Citaat:
Roetdeeltjes

Er is ook nader onderzoek nodig naar roetdeeltjes die buiten een straal van 10 kilometer zijn gevonden. Meetresultaten van de gewassen zijn nog niet bekend.

Uit nadere metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat het gehalte aan gevaarlijke stoffen in de lucht zodanig laag is, dat geen schadelijke effecten te verwachten zijn bij inademing. Dat bleek ook al uit eerdere metingen.

Ook mensen in de directe omgeving van de brand hebben geen risico gelopen bij inademing. ''Wel kan contact met bluswater een risico betekenen'', aldus burgemeester Peter van der Velden van Breda.

Alert

Hij noemde de resultaten geruststellend. ''Maar we blijven alert en we ronden de metingen nog niet af.'' Brok zei dat hij verwachtte dat er geen nieuwe meldingen over gezondheidsklachten van bewoners meer bij komen.

Het RIVM adviseert mensen met klachten en vragen, of mensen die ongerust zijn, contact op te nemen met de arts of GGD. Wel adviseerde het RIVM aan mensen die zich bezighouden met opruim- en herstelwerkzaamheden, uit voorzorg bloed af te laten nemen.

Bij eventuele klachten kan dit bloed worden onderzocht. Ook wordt aanbevolen een nader onderzoek te doen naar eventuele besmetting of verontreiniging van gebouwen en percelen die langdurig in de rook hebben gelegen.

De resultaten van het RIVM-onderzoek worden gepubliceerd op de website www.crisis.nl.


esgigt
Master
 Bericht 
esgigt op 5 jan. schreef:
Lage "dwangsom" ten opzichte van de kosten om de zaak brandveilig te maken... Zo'n dwangsom wordt dan fluitend betaald om de overheid weer een tijdje te laten zwijgen.

Als wat het artikel vermeldt over de cultuur bij het bedrijf tav veiligheid lijkt mij de kans aanwezig dat het bedrijf ook vandaag NIET aan de normen voldeed.


En dat in het licht van de mededeling van justitie vandaag..... O:)

... het was zo'n voorgevoel dat ik had.

red devil1
Master
 Bericht 
Jeps, justitie denkt toch iets anders over het naleven van de vergunningen dan het bedrijf. Zoals al eerder geschreven leeft de discussie op linked-in ook aardig onder toezichthouders

Edit: wat ik trouwens niet snap is dat er wordt geadviseerd om kinderen niet op speelplekken te laten spelen. Deze zijn veelal betegeld. Waarom gaat de gemeente niet langs met een hogedrukauto en een paar mensen die even met een beetje zeep sproeien en vegen? Of zeg ik nu iets doms??

esgigt
Master
 Bericht 
Ja, lijkt mij ook: effe poetsen en dan schoon....

Is er een deskundige op het gebied van gifbestrijding in de zaal?

-Joske-
Master
 Bericht 
red devil1 schreef:
Edit: wat ik trouwens niet snap is dat er wordt geadviseerd om kinderen niet op speelplekken te laten spelen. Deze zijn veelal betegeld. Waarom gaat de gemeente niet langs met een hogedrukauto en een paar mensen die even met een beetje zeep sproeien en vegen? Of zeg ik nu iets doms??

Ik ben niet slim, maar als het weer droog is, en er staat wat wind dan waaien die deeltjes roet lekker in de rondte.. Sterker nog, vaak waait dat naar bepaalde plekken toe, kijk bijv naar sneeuw duinen, dus als je net ergens woont waar die rotzooi zich gaat ophopen, dan ben je mooi de lul.

Tweebel schreef:
Ook mensen in de directe omgeving van de brand hebben geen risico gelopen bij inademing.

Dat merk je over een jaar of 10 wel..http://www.dumpert.nl/mediabase/1293331 ... rdijk.html
Lachen joh zo,n chemie brandje.. Zijn zeker van de vrijwillige brandweer.


http://www.dumpert.nl/mediabase/1291671 ... dzero.html
Lekker veilig ook om zoveel troep bij mekaar te zetten.. :fp:

Tweebel
Master
 Bericht 
red devil1 schreef:
Edit: wat ik trouwens niet snap is dat er wordt geadviseerd om kinderen niet op speelplekken te laten spelen. Deze zijn veelal betegeld. Waarom gaat de gemeente niet langs met een hogedrukauto en een paar mensen die even met een beetje zeep sproeien en vegen? Of zeg ik nu iets doms??


Als het echt giftig is moeten ze de boel eigenlijk opruimen ipv verplaatsen. Zal daar wel mee te maken hebben.

meranto
Master
 Bericht 
-Joske- schreef:
http://www.dumpert.nl/mediabase/1291671 ... dzero.html
Lekker veilig ook om zoveel troep bij mekaar te zetten..

Wel eens de A15 vanaf Rotterdam-zuid richting het puntje van de Maasvlakte afgereden?

djroadstar
Master
 Bericht 
WimLex
Master
 Bericht 
Afbeelding

red devil1
Master
 Bericht 
Citaat:
'Hoge concentratie lood was uitschieter'
Uitgegeven: 12 januari 2011 11:21
Laatst gewijzigd: 12 januari 2011 11:21
BILTHOVEN - In de Mariapolder vlakbij Moerdijk is op de dag van de brand bij Chemie-Pack veel meer lood gemeten in neergedaalde roetdeeltjes dan is toegestaan: 879 mg/kg, terwijl 0,5 mg/kg normaal is.

Een dag later werd er veel minder lood gevonden, namelijk 2,0 mg/kg. Het betreft vermoedelijk een eenmalige uitschieter, aldus een woordvoerder van het RIVM woensdag.

Boeren in de omgeving van Moerdijk hebben geklaagd dat hun koeien diarree hebben doordat zij gras met lood zouden hebben gegeten.

Volgens het RIVM hebben de mensen die monsters hebben genomen bij de Mariapolder daar geen koeien gezien. Bovendien is boeren afgeraden om hun vee buiten te laten grazen, aldus de zegsman.
Nu.nl

kippenborst
Master
 Bericht 
red devil1 schreef:
dat hun koeien diarree hebben


huh :o ik dacht koeien altijd al diarree hadden, maar het kan dus nog erger :o

VTEC_Driver
Master
 Bericht 
meranto schreef:
Wel eens de A15 vanaf Rotterdam-zuid richting het puntje van de Maasvlakte afgereden?


jarenlang gedaan, de geur die je daar af en toe ruikt... en dat zonder dat er een brandje is.

Tweebel
Master
 Bericht 
VTEC_Driver schreef:
jarenlang gedaan, de geur die je daar af en toe ruikt... en dat zonder dat er een brandje is.


Er schijnen in de Botlek elke dag zoveel bijna-ongelukken te gebeuren dat er nauwelijks meer melding van wordt gemaakt. De laatste echte grote klappers zijn dan ook erg lang geleden.

peterd
Pro
 Bericht 
 
Citaat:

Weer brand bij Chemie-Pack
Uitgegeven: 12 januari 2011 13:26
Laatst gewijzigd: 12 januari 2011 13:27
AMSTERDAM - De brandweer is woensdagmiddag opnieuw uitgerukt naar het chemisch bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Volgens een politiewoordvoerder lijkt het te gaan om een kleine brand, nadere details ontbreken nog.

Meer informatie volgt.

© NU.nl/


In de categorie, even de laatste administratie laten verdwijnen? :honger:

red devil1
Master
 Bericht 
Citaat:
Kleine brand bij Chemie-Pack
Uitgegeven: 12 januari 2011 13:26
Laatst gewijzigd: 12 januari 2011 14:03
AMSTERDAM - De brandweer is woensdagmiddag opnieuw uitgerukt naar het chemisch bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Volgens een politiewoordvoerder ging het om een kleine brand.
© NU.nl/Hans van Hamersveld

De brandweer heeft het vuur onder controle. Er zou sprake zijn van slechts een lichte rooktontwikkeling op het terrein van het bedrijf, aldus de politie.

Het brandje woedde op een oppervlakte van drie bij drie meter, vermoedelijk smeulder er nog iets.

In het Brabantse Moerdijk woedde vorige week woensdagmiddag en -avond een zeer grote brand in chemicaliënbedrijf Chemie Pack aan de Vlasweg. Vanwege de rookontwikkeling werd voor Zuid-Holland Zuid de hoogste alarmfase afgekondigd.

Het RIVM meldt woensdag dat In de Mariapolder, vlakbij Moerdijk, op de dag van de brand bij veel meer lood is gemeten in neergedaalde roetdeeltjes dan is toegestaan. Het betreft vermoedelijk een eenmalige uitschieter, aldus een woordvoerder van het RIVM woensdag.
nu.nl

Kleine brand dus(9m²)

WimLex
Master
 Bericht 
Citaat:
Polder Moerdijk afgraven vanwege lood
De kans is groot dat de grond in de Mariapolder bij Moerdijk moet worden afgegraven omdat die zwaar vervuild is door de brand van vorige week woensdag bij het bedrijf Chemie-Pack.

Gezondheidsrisco's
In de grond zouden zoveel lood en andere metalen zitten dat de gezondheid van mens en dier in het geding zou kunnen komen, zeggen deskundigen.

Saneren
Zowel hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders als hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer meent dat er nog eens goed gekeken moet worden naar de metaalgehalten in de grond. Reijnders zegt dat de polder geheel gesaneerd zou moeten worden.

Uitgebreidere metingen
De Boer pleit voor uitgebreidere metingen. Gaat het alleen om de Mariapolder of is de schade nog uitgebreider? Ook hij sluit niet uit dat er grond moet worden afgegraven.

RIVM: uitschieter
Volgens het RIVM is de meting van hoge loodwaarden een 'uitschieter'. De dag na de brand zouden de waarden al veel lager zijn geweest. Volgens De Boer is dat logisch: door de regen zijn de zware metalen van de gewassen afgespoeld en in de grond verdwenen.

© RTL Nieuws.nl

RTL

red devil1
Master
 Bericht 
Citaat:
'Chemie-Pack lapte regels aan laars'
Uitgegeven: 12 januari 2011 18:46
Laatst gewijzigd: 12 januari 2011 18:53

HILVERSUM - Het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk, dat vorige week afbrandde, overtrad geregeld de milieuregels en brandveiligheidsvoorschriften. Toch werden steeds weer vergunningen verleend.

© ANP
Dat meldde het tv-programma EenVandaag, dat zegt inspectierapporten en vergunningen van het bedrijf sinds 2002 te hebben ingezien.

Al in oktober 2002 dreigde het Openbaar Ministerie met sancties wegens overtredingen van de brandveiligheidsvoorschriften.Zo was de automatische blusinstallatie niet in orde en was het dak onvoldoende brandwerend. In de jaren 2007 tot 2009 werden chemische stoffen niet goed opgeslagen.

Hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders, die de documenten op verzoek van EenVandaag bekeek, vindt dat het bedrijf gesloten had moeten worden.

© ANP
nu.nl

oeps :x

-Joske-
Master
 Bericht 
Vergunning stellen dus ook niks meer voor op vandaag.

red devil1
Master
 Bericht 
WimLex schreef:
afgraven vanwege lood


WimLex schreef:
Jacob de Boer meent dat er nog eens goed gekeken moet worden naar de metaalgehalten in de grond


WimLex schreef:
Volgens het RIVM is de meting van hoge loodwaarden een 'uitschieter'. De dag na de brand zouden de waarden al veel lager zijn geweest

Nou ik zou zeggen: doe eerst eens goed verkennend onderzoek en concludeer dan wat. Je kunt altijd een uitbijter hebben, maar die valt bij goed onderzoek zo op

red devil1
Master
 Bericht 
-Joske- schreef:
Vergunning stellen dus ook niks meer voor op vandaag.

dat ben ik niet met je eens. Een vergunning vraagt een bedrijf aan. De gemeente stemt al dan niet in met de aanvraag (dus maakt een vergunning). En de gemeente controleerd vervolgens de vergunning

-Joske-
Master
 Bericht 
red devil1 schreef:
dat ben ik niet met je eens. Een vergunning vraagt een bedrijf aan. De gemeente stemt al dan niet in met de aanvraag (dus maakt een vergunning). En de gemeente controleerd vervolgens de vergunning

Citaat:
Het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk, dat vorige week afbrandde, overtrad geregeld de milieuregels en brandveiligheidsvoorschriften. Toch werden steeds weer vergunningen verleend.


Als de boel niet klopt dan hoor je ook geen vergunning te krijgen... De gemeente of wie ook die gaat iets controleren, en als alles okey is hoor je die vergunning te krijgen, en niet eerder.

Walker
Master
 Bericht 
Werkgelegenheid, steekpenningen... Niet iedere ambtenaar is even integer, net zoals niet iedere volksvertegenwoordiger corrupt is.

scooby!!
Master
 Bericht 
Waar is trouwens de burgemeester van moerdijk? die zie of hoor je niet zo

esgigt
Master
 Bericht 
Walker schreef:
Niet iedere ambtenaar is even integer, net zoals niet iedere volksvertegenwoordiger corrupt is.

vergeet de factor vakbekwaam niet.....

Aan de andere kant is het ook mogelijk dat controlerende instanties om de tuin geleid zijn tijdens controles. :huh:

red devil1
Master
 Bericht 
Er is zoveel mogelijk. niet vakbekwame vergunning verlener, of toezichthouder, onvoldoende toezicht, om de tuin geleidt, moetwillig saboteren van installaties, valsheid in geschrifte, belangen, werkgelegenheid, etc etc. Is allemaal speculeren.

Edit: net even de Eenvandaag reportage gezien. Ze hebben stukken ingezien. Als het klopt wat ze daar vertellen schept dat bij mij een verontrustend beeld. Er zijn systematiek tekortkomingen. Daarnaast is er geen bedrijfsbrandweer. Maar de gemeente/regionale milieudienst (die in opdracht werkt) heeft iedere keer aangekondigde controles gehouden, en maar gekeken naar aspecten.

story continues

Grande
Master
 Bericht 
In 2002...poeh...dan moet het wel zo zijn dat het nog steeds gaande is.

Maar ik heb hier al geschreven dat de kennis omtrent veiligheid niet bij gemeenten aanwezig is. Zou een landelijke commissie voor moeten komen.

red devil1
Master
 Bericht 
Grande schreef:
In 2002...poeh...dan moet het wel zo zijn dat het nog steeds gaande is.

nee ook in daarop volgende jaren (f)

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Ik heb mijn twijfels bij deze brand al bij de eerste keer dat ik hoorde dat er geen gevaarlijke stoffen in de rookpluim zouden zitten. Terstond geloofde ik niets meer want bij zo'n chemische brand is het utopie te denken dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Vanavond hoorde ik ook het verhaal in één vandaag. Ik begrijp niet dat er in Nederland instanties zijn die bedrijven controleren, vervolgens waarschuwen en ten slotte dwangsommen opleggen, om vervolgens gewoon weer in oktober 2010 een vergunning verstrekken. Dit bedrijf had bij de 2e of 3e waarschuwing gewoon gesloten moeten worden.

Ik ben er eigenlijk nu al van overtuigd dat over een jaar of 20 tot 30 de echte ellende pas boven de tafel komt. Dan zal pas blijken welke gevolgen deze brand voor de volksgezondheid gehad heeft. Het zou mij niet verbazen als de gevolgen groter zijn dan we nu kunnen bedenken.

esgigt
Master
 Bericht 
+1

Walker
Master
 Bericht 
+2

ATF Drachten is ook nooit helemaal duidelijk geworden....

salush
Master
 Bericht 
scooby!! schreef:
Waar is trouwens de burgemeester van moerdijk? die zie of hoor je niet zo

Die was net niet tijdig opgestapt:

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... _tsji.html

Zoek maar op zijn naam [Wim Denie] , vind je genoeg informatie.
Zoiets bijvoorbeeld
Link

of
[yhd]http://www.youtube.com/watch?v=Br9iHFpeikk&[/yhd]

(Zoek zijn persoonlijke trekje)

Tweebel
Master
 Bericht 
Maserati Teun schreef:
Ik heb mijn twijfels bij deze brand al bij de eerste keer dat ik hoorde dat er geen gevaarlijke stoffen in de rookpluim zouden zitten. Terstond geloofde ik niets meer want bij zo'n chemische brand is het utopie te denken dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Vanavond hoorde ik ook het verhaal in één vandaag. Ik begrijp niet dat er in Nederland instanties zijn die bedrijven controleren, vervolgens waarschuwen en ten slotte dwangsommen opleggen, om vervolgens gewoon weer in oktober 2010 een vergunning verstrekken. Dit bedrijf had bij de 2e of 3e waarschuwing gewoon gesloten moeten worden.

Ik ben er eigenlijk nu al van overtuigd dat over een jaar of 20 tot 30 de echte ellende pas boven de tafel komt. Dan zal pas blijken welke gevolgen deze brand voor de volksgezondheid gehad heeft. Het zou mij niet verbazen als de gevolgen groter zijn dan we nu kunnen bedenken.


Bedrijfsterreinen zoals Moerdijk zijn vaak politieke projecten waar enorme financiële belangen mee gemoeid zijn. Dit terrein is ooit in de regio geplaatst waarbij gouden bergen en hoogwaardige industrie zijn beloofd aan de omwonenden. Uiteindelijk is het vooral een bonte verzameling afvalverwerkers en distributeurs geworden met enkele hoogwaardige bedrijven. Maar er is wel veel werkgelegenheid. Dus kijken toezichthouders af en toe de andere kant op. Combineer dat met een gemeente die eigenlijk veel te klein is om voldoende kennis en kunde in huis te hebben om adequaat toezicht te houden en je hebt een aardig recept voor ongevallen.

Wat betreft de gevolgen op lange termijn: Bij grote milieu-incidenten blijft het altijd extreem lastig om te voorspellen wat er precies gaat gebeuren. Wel is het zo dat de veiligheid/monitoring in Westerse landen stukken beter is dan daar buiten en dat ook de afgelopen 50 jaar grote stappen zijn gemaakt. Er zijn waarschijnlijk delen van bv China en India die permanent zo vervuild zijn (en dus ook het voedsel) als nu een klein stukje Nederland. Dat is uiteraard geen goed excuus - ik ben het met je eens dat de lange termijngevolgen onbekend zijn. Maar de kans is groot dat het meevalt.

bruintje beer
Master
 Bericht 
Denie? Da's toch Engels voor ontkennen, ongeveer? :)

Grande
Master
 Bericht 
salush schreef:
(Zoek zijn persoonlijke trekje)


Angst voor de tandarts/orthodontist?

HAW2006
Master
 Bericht 
Maserati Teun schreef:
Ik ben er eigenlijk nu al van overtuigd dat over een jaar of 20 tot 30 de echte ellende pas boven de tafel komt

Hoeft geen 20 tot 30 jaar te duren. Kijk naar ATF Drachten. 10 jaar.

 Pagina 8 van 10 [ 481 berichten ] 


Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy