» Openbaar » Media Reclamevrij? Log aub in, kost niets    Pagina 1 van 1  [ 11 berichten ]
Spook
Master
 Bericht 
NU.nl schreef:
Bij twee explosies in twee metros in het Russische Sint-Petersburg zijn maandag zeker tien doden gevallen. Ook zijn er meerdere gewonden gevallen zijn.

Dat melden verschillende Russische media. Er wordt gesproken over ten minste tien gewonden. Het Russische staatspersbureau TASS meldt dat er zeker tien doden zijn, maar dit is nog niet bevestigd.

Persbureau Interfax meldt op basis van veiligheidsdiensten dat er twee explosies waren in twee verschillende granaatscherven gevonden zijn. De Russische president Vladimir Poetin is inmiddels op de hoogte gesteld.

Volgens een lokale rechtshandhaver vond de explosie plaats in het metrostation van Sint-Petersburg.

Foto's die rondcirculeren op verschillende nieuwssites tonen opgeblazen deuren van een metrotrein. Ook zie je veel gewonde mensen bij de metrohalte Sennaya Ploshchad.


Granaatscherven :/

Aanhanger
Master
 Bericht 
Ja die grammatica kom ik ook niet helemaal uit.

DikkeDiesel
Master
 Bericht 
NOS.nl schreef:
In de metro in de Russische stad Sint-Petersburg is een ontploffing geweest. Er zijn zeker tien doden en vijftig gewonden. Er wordt nadrukkelijk rekening gehouden met een aanslag met een bom in een wagon van de metro, maar de oorzaak is nog niet vastgesteld.

De ontploffing was op het station Sennaja Plosjtsjad, in het centrum van de stad, op ongeveer een kilometer van de Hermitage. Op een ander metrostation is een bom gevonden, maar die is bijtijds onschadelijk gemaakt.

Er werd even gedacht aan een tweede ontploffing, bij weer een ander metrostation, maar dat bleek niet te kloppen. Mogelijk hoorden mensen op een ander station de explosie bij Sennaja Plosjtsjad, of kwam er rook van die explosie door de tunnelbuis.

Het metroverkeer is stilgelegd en alle metrostations in de stad zijn gesloten.

Op foto's op Twitter is te zien dat het station Sennaja Plosjtsjad vol rook hangt en dat er gewonden op de grond liggen. Buiten staan veel brandweerwagens en ambulances.

President Poetin, die vandaag in Sint-Petersburg is, heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden. Hij zegt dat het nog onduidelijk is wat de oorzaak is van de explosie, maar dat alle opties worden opengehouden, dus ook terrorisme.

In Moskou zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen in de metro.


Op NOS.nl grammaticaal juist en met correctie: één ontploffing.

Kenji
Master
 Bericht 
Mocht het (weer) IS zijn, dan vrees ik dat ze een groot probleem hebben. Poetin doet niet zo moeilijk om even wat legerunits de kant van ISHQ te sturen....

VTEC_Driver
Master
 Bericht 
Waarschijnlijk Tsjetjenen die in Syrie opgeleid zijn en nu in Rusland rotzooi trappen.

Als IS de verantwoordelijkheid opeist, zal Poetin niet achterover gaan zitten.

Dave
FS Webmaster
 Bericht 
Dat deed ie sowieso al niet daar in dat Syrië.

Kwibus
Master
 Bericht 
Het waren vast Oekraïners...

WimLex
Master
 Bericht 
nos schreef:
Klopjacht gaande op twee bommenleggers Sint-Petersburg
Vandaag, 20:22

In Rusland wordt gezocht naar twee mannen die vanmiddag bommen achterlieten in de metro van Sint-Petersburg. Een van de bommen werd bijtijds ontdekt en onschadelijk gemaakt, een andere explodeerde waardoor zeker tien doden en tientallen gewonden vielen.

De niet ontplofte bom zat in een kleine brandblusser met daarin kogeltjes en spijkers. De andere bom zat vermoedelijk in een tas die was neergezet in de metro tussen de technische hogeschool en station Sennaja Plosjtsjad.

De bom explodeerde halverwege, maar de bestuurder reed door naar het metrostation. Hij kreeg daarvoor veel lof, omdat hij er vermoedelijk levens mee heeft gered.

Kritiek is er wel op de beveiligingsdienst van de metro in Sint-Petersburg. De stations en perrons hangen er vol met bewakingscamera's, maar de vraag rijst of de beelden wel goed worden bekeken en beoordeeld. Op bewakingsbeelden is volgens een bron bij de politie te zien dat een man op de valreep uit de metro stapt waarin later de bom ontploft. De man was ingestapt met een tas of rugzak.

Op last van de regering is de beveiliging van het Russische openbaar vervoer in de grote steden aangescherpt. Omdat bij de mislukte aanslag in Sint-Petersburg een brandblusser werd gebruikt, hebben de beheerders van metrostations in Moskou de opdracht gekregen alle brandblussers te inspecteren.


Dave
FS Webmaster
 Bericht 
Die Russen maken voor geen meter progressie daar in die zandbak en als ik dit soort video's zie;
http://mideast.liveuamap.com/en/2017/4- ... airstrikes

wordt ik wel een beetje droevig. Als je zo bezig bent is het dan raar dat je aanslagen kan verwachten?

Kenji schreef:
(weer) IS zijn,

En dit gebied is niet IS. Er is een burgeroorlog gaande in Syrië en IS is maar een groep. De Russen vechten voornamelijk tegen Syrische rebellengroepen in het westen die op hun beurt weer gesteund wordt met Amerikaanse wapens. Een andere groep wat nog veel intensiever gesteund wordt door de Amerikanen zijn de Koerden/SDF in het noorden;

Link


Dan ben je 24 en maak je meer mee dan "wij" ooit in 400 jaar mee maken (gelukkig). :roll:

--
Citaat:
Russian press is now identifying an alleged 'suicide bomber' as a native of Kyrgyzstan, citizen of Russia, Akbarzhon Akramzhanovich Jalilov.


http://mideast.liveuamap.com/en/2017/3- ... ed-suicide

basjuh1981
Master
 Bericht 
VTEC_Driver schreef:
Waarschijnlijk Tsjetjenen die in Syrie opgeleid zijn en nu in Rusland rotzooi trappen.

De Tsjetjenen waren al opgeleid voordat ze naar Irak en Syrië gingen.

Schoenzool
Master
 Bericht 
De man die de aanslag heeft gepleegd op de metro in Sint Petersburg heeft waarschijnlijk roots in Kirgizië. Dat heeft de veiligheidsdienst van het Centraal-Aziatische land laten weten. Het zou een man van 23 zijn, die ook zichzelf bij de aanslag heeft opgeblazen.
Het dodental van de aanslag is inmiddels opgelopen tot 14. Bijna vijftig mensen raakten gewond, waarvan zes ernstig.

In Kirgizië, een land in Centraal-Azië, zijn veel opstandige regio's met radicaal-islamitische ideeën. In het verleden hebben ze vaker aanslagen gepleegd. Deze groepen worden ook onderdrukt in Rusland, omdat het veelal arbeidsmigranten zijn. Dat zorgt dan voor spanningen.

Inmiddels rijdt de metro in Sint Petersburg weer. Lijn 2, waarop de explosie zich voordeed, rijdt voorlopig nog maar langs enkele metrostations. Zo wordt het station waar eerder een bom onschadelijk werd gemaakt nog niet aangedaan, omdat daar nog onderzoek gaande is.

Drie mogelijke oorzaken
Ook buitenlandcommentator Bernard Hammelburg noemt de mogelijkheid van een opstandeling. 'Het kan een binnenlandse oorzaak zijn, het kan gewoon een misdrijf zijn of iets van buitenlandse invloed. Er woedt al jaren een strijd in Rusland tegen Kaukasische opstandelingen. Die opstanden komen uit verschillende moslimstaten, zij willen autonomie en onafhankelijkheid. Daar refereerde Poetin ook aan. De andere mogelijkheid is dat het iets te maken heeft met IS. Dat zijn dezelfde mensen, want het leger van IS bestaat voor 8000 man uit Tsjetsjenen en Dagestanen.’

Veel paniek
Pieter Waterdrinker is schrijver in Rusland en was maandag bij het metrostation waar de explosie zich voordeed. 'Er is vooral enorm veel paniek boven de grond', merkt hij. 'Sint-Petersburg is een stad met vijf miljoen inwoners en de metro is voor mensen het voornaamste vervoersmiddelen. Nu dat helemaal plat ligt weten mensen niet wat ze moeten doen. De grote vraag is wat hier achter steekt. De onzekerheid heerst', vervolgt hij.

Rusland surrealistisch land
Toch rennen de Russen niet gillend door de straten. 'Rusland is een vrij surrealistisch land. In de metro’s zijn ze vrij dociel, ze volgen precies wat ze moeten doen via de luidsprekers.' De aanslag volgen in een week vol demonstraties tegen de regering. 'Veel Russen speculeren dat de overheid door dit soort aanslagen maatregelen kan nemen die deze oprisping van protesten kunnen smoren. Mensen op straat en analisten linken dit zowel aan gebeurtenissen in het buitenland, als aan binnenlandse ontwikkelingen', constateert Waterdrinker.

Fragmentatiebom
Volgens bronnen bij de regering was sprake van een aanslag met een fragmentatiebom. De verantwoordelijkheid voor de explosie is niet opgeëist. Sint-Petersburg is de afgelopen jaren niet door aanslagen getroffen. Moskou is wel meerdere malen geraakt door terreuracties. De meeste aanslagen in de hoofdstad waren het werk van moslimterroristen uit de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië.

Poetin houdt opties open
President Vladimir Poetin is op dit moment in Sint-Petersburg. Hij liet weten dat de autoriteiten alle opties openhouden, inclusief terrorisme. Poetin bevindt zich in een paleis net buiten Sint Petersburg. Hij heeft daar maandag een afspraak met zijn Wit-Russische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. Ze willen een eind maken aan de al maandenlang smeulende crisis in de onderlinge betrekkingen. Die zou vooral gaan over de schuld die de Wit-Russen nog hebben wegens de levering van olie en gas.

Bron: BNR

 Pagina 1 van 1 [ 11 berichten ] 


Wie is er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy