» Openbaar » Media Reclamevrij? Log aub in, kost niets   

Postingstijd interval gedetecteerd van 948.7 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.


 Pagina 1 van 1  [ 6 berichten ]
Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
NRC.nl schreef:
Het Openbaar Ministerie wil de advocaat-generaal die belast is met fraude-onderzoeken, Matthieu van S., voor de strafrechter dagen omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan fiscale fraude en valsheid in geschrifte. De aanklager bij het gerechtshof in Amsterdam wordt bovendien met strafontslag gestuurd (oneervol ontslag zonder recht op uitkering).

EEN PIJNLIJK BESLUIT VOOR HET OM
Deze besluiten zijn volgens bronnen in het opsporingsapparaat genomen na een 2,5 jaar durend onderzoek van de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). Het is een pijnlijk besluit voor het OM. Van S., afkomstig uit de advocatuur, werd in 2010 aangenomen om het OM juist meer slagkracht en deskundigheid te geven bij het aanpakken van voorname witteboordencriminelen.

Van S. heeft volgens het OM vooral geknoeid met de belastingen. De officier van justitie in deze zaak Christiaan Loos ziet zich gesteund in zijn vervolgingsbesluit door een uitspraak van de rechtbank Gelderland dit jaar. Op 30 januari van dit jaar oordeelde de rechtbank negatief voor Van S. in een geschil dat hij had aangespannen tegen de belastingdienst. Over de jaren 2007 tot en met 2009 heeft Van S. volgens de rechtbank door vernuftige gebruikmaking van buitenlandse vennootschappen te weinig inkomstenbelasting betaald.

BETERE SCREENING HAD GEKNOEI MET BELASTINGEN KUNNEN VOORKOMEN
De kwestie met Van S. had volgens bronnen binnen het opsporingsapparaat voorkomen kunnen worden als er een betere screening was geweest bij de aanstelling van Van S. De 54-jarige jurist vertrok bij zijn laatste advocatenkantoor Nauta Dutilh na ruzie over zijn declaraties.

De aanstelling van Van S. bij het OM werd geregeld via zijn contacten binnen de VVD. Van S. was tot 2010 voorzitter van de landelijke partijcommissie politie en justitie van de VVD, een adviesclub voor Kamerleden van de partij. De toenmalige hoofdofficier van justitie van Amsterdam Leo de Wit – lid van dezelfde VVD adviesclub – maakte zich vooral sterk voor de aanstelling van Van S. bij het parket in Amsterdam.

S. NOEMDE BESCHULDIGINGEN ‘KLETSKOEK VAN DE BOVENSTE PLANK’
Het OM gaf de aanklager aanvankelijk toestemming een dag in de week als advocaat bij te klussen omdat hij naar eigen zeggen failliet dreigde te gaan als hij zijn nevenklussen moest opgeven. Eind 2011 moest het OM op dat besluit terugkomen omdat wettelijk is vastgelegd dat een rechterlijk ambtenaar niet ook als advocaat mag werken. De frauduleuze handelingen zou hij hebben gepleegd als advocaat.

Matthieu van S. laat via zijn advocaat Bart Damen weten niet publiekelijk te willen reageren. Hij noemde twee jaar geleden tegenover deze krant alle beschuldigingen aan zijn adres “kletskoek van de bovenste plank”. De FIOD was volgens hem in actie gekomen na klachten van zijn voormalige echtgenote met wie hij in een slepende echtscheidingszaak is verwikkeld.

Hij zei ook te vrezen voor “een hetze van binnenuit het OM.” Zijn nieuwe levenspartner werkte ook als officier van justitie. Ze is tijdens het onderzoek tegen Van S. tot zijn grote woede enige tijd door de politie geobserveerd.

Wanneer de strafzaak dient is nog niet bekend. De zaak is verwezen naar de rechter-commissaris voor het horen van getuigen.


Je verwacht het niet bij het OM. :fp: :fp:

Happy Go Lucky
Die hard
 Bericht 
 
Je moet maar VVD'er zijn. Blijkbaar komt men dan ook makkelijker bij de Afdeling binnen.

HypHyper
Master
 Bericht 
Nouja.. brandweermannen zijn toch ook vaak pyromaan? ;)

ceriadwen
Master
 Bericht 
gebeurd alleen in Albanie toch?

Dikke Dakduif
Master
 Bericht 
HypHyper schreef:
Nouja.. brandweermannen zijn toch ook vaak pyromaan? ;)
:roflol:

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
De Telegraaf schreef:
Ex-fraudeofficier wraakt Haagse rechtbank

Voormalig fraudeofficier van justitie Matthieu van S. (56) heeft de Haagse rechtbank gewraakt in zijn strafzaak wegens belastingfraude en valsheid in geschrifte.

De rechtbank in Den Haag kondigde maandag aan dat de uitspraak voorlopig is opgeschort, hangende de behandeling van het wrakingsverzoek door de wrakingskamer. Tegen Van S. is twee weken geleden door het OM vijftien maanden cel geëist.

Raadsman Bart Damen van de ex-aanklager geeft als reden voor de wraking op dat de rechtbank heeft geweigerd alle gewenste stukken beschikbaar te stellen. Die gingen onder meer over het overleg dat in de zaak is gevoerd tussen de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie.

Hij had de rechtbank om die stukken verzocht, maar dat verzoek werd slechts gedeeltelijk toegewezen. Pas na de zitting is naar het oordeel van Damen gebleken dat „een spelletje” zou zijn gespeeld door OM en belastingdienst en dat zijn cliënt belangrijke stukken zouden zijn onthouden. Daardoor zijn de rechten van zijn cliënt door de rechtbank geschonden, vindt Damen. Om die reden heeft hij pas kort voor de uitspraak zijn wrakingsverzoek ingediend.

De verdachte uit Soest, die ook een prominente rol vervulde in de VVD, staat terecht voor onder meer belastingfraude van ongeveer anderhalve ton. Volgens het OM heeft Van S. geprobeerd geld verborgen te houden, zodat zijn ex-vrouw, met wie hij in een vechtscheiding verwikkeld is, niet bij dat geld kon komen.


 Pagina 1 van 1 [ 6 berichten ] 


Wie is er online

Leden op dit forum: Bing [Bot] en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy