» Openbaar » Media » Politie   

Postingstijd interval gedetecteerd van 111.3 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.


 Pagina 1 van 1  [ 30 berichten ]
Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Opnieuw heeft de overheid zich vertild aan een groot ict-project. De vervanging van het digitale archief van de Nationale Politie kost miljoenen euro's extra, blijkt uit onderzoek door deze krant.

De politie moddert al jaren aan met de invoering van een ict-systeem waarin alle documenten van het politiekorps gearchiveerd en beheerd kunnen worden, Documentum. Dit systeem werd in 2013 aangeschaft en draait nog altijd niet volledig. De schade loopt in de miljoenen euro's.

De aankoop van Documentum is totaal onderschat, blijkt uit stukken die in handen zijn van deze krant. Al in 2014 constateerde de politietop dat 'het softwarepakket meer complex is dan vooraf ingeschat'. Politie-ict'ers snapten niet hoe het digitale archief werkt. Het systeem bleek bovendien erg traag te werken op politiecomputers.

,,We zijn in de praktijk gestuit op zaken waar vooraf geen rekening mee is gehouden", bevestigt een woordvoerder van de korpsleiding. ,,Het nieuwe systeem biedt veel mogelijkheden. Het vergt kennis en ervaring om die mogelijkheden te ontdekken en te benutten. Dat duurt langer dan gedacht."

Vorig jaar werden externe consultants ingevlogen om het systeem alsnog op de rails te krijgen. Dat lukte niet op tijd: de politie moest begin dit jaar 2,5 miljoen euro neertellen om de voorloper van Documentum, Corsa, langer in de lucht te houden.

Vertraagd
Dat bedrag komt bovenop de 12,7 miljoen euro die tot eind vorig jaar was uitgegeven aan het nieuwe systeem. Het merendeel daarvan ging op aan licentiekosten en onderhoud. Daarnaast werden 51.000 manuren in het project gestopt.

,,De korpsleiding staat nog achter Documentum", laat een woordvoerder weten. ,,Uiterlijk in juni van dit jaar moeten alle eenheden ermee werken." De invoering is ongeveer een jaar vertraagd. Op dit moment wordt het systeem in zes van de tien politie-eenheden gebruikt.

Vernieuwing van het digitale archief is al jaren broodnodig. De politie produceert jaarlijks zo'n 16 miljoen documenten. Die rapporten, verslagen, brieven en aangiftes worden binnen het politiekorps op allerlei verschillende manieren opgeslagen en bewaard. Dat werkt inefficiënt en tijdrovend. ,,De beveiliging, betrouwbaarheid en validiteit van documentstromen is niet te waarborgen", waarschuwde de politie in 2012 al in een intern rapport.

Onvoldoende expertise
De overheid heeft vaak onvoldoende expertise in huis om een aanbesteding zo te formuleren dat het aan de daadwerkelijke wensen voldoet'', zegt Chris Verhoef, hoogleraar Informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,Een softwarepakket als Documentum klinkt al snel als 'af', maar je moet het inrichten en aanpassen. Daardoor loopt een traject vaak uit de klauwen."

De extra kosten voor de invoering van Documentum - onder meer voor inhuur van externe deskundigen - lopen in de miljoenen euro's. Bij Verhoef wekt dat geen verbazing. ,,De kosten worden vooraf bijna altijd te laag ingeschat.''


Maar weer eens het bewijs dat overheid en ICT niet samen kunnen gaan.

Pita
Master
 Bericht 
 
Dat komt er van, als men kinderen met een Autotron rijbewijs een moderne F1 auto laat besturen !

bernardo A.
Master
 Bericht 
 
Nu zijn er nogal wat hoogleraren en andere luchtfietsers die pleiten voor een gedeeltelijke invoering van de sharia.
Binnen dat kader pleit ik voor lijfstraffen voor falende ambtenaren. Stok- en zweepslagen, want met hun wanbeleid verkwanselen ze bij elkaar miljarden Euro's belastinggeld. Maar als je als burger eens een fout maakt zijn onbegrip en dreigementen van diezelfde ambtenaren jouw deel.

Vinden ze het ook nog gek dat er steeds meer populisten komen.

djee
Master
 Bericht 
Je verwacht het niet.

Signum
Master
 Bericht 
djee schreef:
Je verwacht het niet.


Deel 3029 van die serie.. :x :x

basjuh1981
Master
 Bericht 
Als je nog wat lol er aan had, dan was het niet helemaal weggegooid geld geweest.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Pita schreef:
Dat komt er van, als men kinderen met een Autotron rijbewijs een moderne F1 auto laat besturen !

:roflol: :roflol: :roflol: :roflol: :roflol:

Signum
Master
 Bericht 
Ze hadden het beter op een deal met Microsoft kunnen gooien met dat licentie gedoe. Helft van de kosten van de licenties kwijtgescholden krijgen als ze gebruik maken van Office 365.

Schoenzool
Master
 Bericht 
En wie gaat dat betalen? Wij! :boos:

R
Master
 Bericht 
Pita schreef:
Dat komt er van, als men kinderen met een Autotron rijbewijs een moderne F1 auto laat besturen !

En ze met een glimlach weer een nieuwe wordt aangereikt als ze de vorige gecrasht hebben.

Keer na keer. Steeds maar weer.
Wat nou verantwoordelijkheid.

Dikke Dakduif
Master
 Bericht 
De kern van het probleem is dat de politie (en UVW en DUO en het kadaster en de KvK, etc.) niet failliet gaan als ze slecht functioneren. Er is altijd geld omdat de belastingdienst dat iedere maand volautomatisch van een paar miljoen loonslaven afperst. ICT faals zijn mooi zichtbaar maar slechts het topje van de ijsberg bij in zichzelf gekeerde overheids organisaties.

Signum
Master
 Bericht 
Dikke Dakduif schreef:
De kern van het probleem is dat de politie (en UVW en DUO en het kadaster en de KvK, etc.) niet failliet gaan als ze slecht functioneren.


Precies de reden waarom die exorbitante 'marktconforme' salarissen echt niet kunnen.

Pita
Master
 Bericht 
 
Ja, marktconform voor de graaiersgroep !

Ducantoni
Master
 Bericht 
Dikke Dakduif schreef:
Er is altijd geld omdat de belastingdienst dat iedere maand volautomatisch van een paar miljoen loonslaven afperst.

Of het MvF bedenkt wel weer iets nieuws om de weerloze automobilist een poot uit te draaien. :roll:

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Het Parool schreef:
Probleem ICT bij politie duurt nog jaren

De Nationale Politie heeft haar nieuwe ICT-systeem nog lang niet op orde. Eind dit jaar had het nieuwe systeem klaar moeten zijn, maar het zal nog jaren duren, zo is nu de verwachting.

Dat concludeert de toezichthouder op het ICT-beleidsprogramma donderdag in een eindrapport.

Door de samenvoeging van 26 korpsen naar één korps, is het ook noodzakelijk dat de politie één integraal computersysteem krijgt. Op die manier kunnen agenten in alle regio's op dezelfde manier hun dagelijkse werk sneller en beter doen. Maar de opgelopen vetraging betekent dat de korpsen allemaal nog met hun eigen, verouderde systemen werken.

Dat is zorgelijk en brengt risico's met zich mee, stelt het rapport. "De informatietechnologie is nog steeds een lappendeken bij basiszaken zoals registratie van informatie, aangiftes en onderzoeken," zegt voorzitter Tom Rodrigues.

App
Volgens hem heeft de politie in zes jaar tijd veel gedaan aan ICT, maar er had nog veel meer gemoeten. Rodrigues wijst erop dat afspraken met de Tweede Kamer niet volledig zijn nagekomen. Tegelijk zijn er met het beschikbare geld dingen gerealiseerd die níet waren afgesproken. Zo hebben alle agenten nu een app op hun mobieltje waarmee ze sneller informatie kunnen opvragen en invoeren.

Er ligt nu wel een fundament onder het ICT-systeem. "De stabiliteit is zeker verbeterd. Applaus hiervoor." Maar nu moeten er nog twee grote computersystemen komen om het werkproces voor agenten en rechercheurs te stroomlijnen. Daarnaast moet volgens Rodrigues meteen op verdere vernieuwing worden ingezet. "Een systeem gaat maar zeven tot tien jaar mee."

'Onnodig duur'
De politieleiding erkent de vertraging. Korpschef Erik Akerboom denkt dat er nog drie tot vijf jaar nodig is om het systeem klaar te krijgen. Volgens hem is het complex om ICT-systemen samen te voegen, laat staan 26 systemen die elke dag volop in gebruik zijn.

Dick Heerschop, de ICT-topman bij de politie, stelt dat de politie nu "ook wel alles kan, maar het is inefficiënt en onnodig duur'". Volgens hem staat het fundament en kan vanaf nu "het huis" worden gebouwd.

Rodrigues vindt dat het niet alleen om een technische kwestie gaat, maar ook om de bereidheid die er moet zijn binnen de korpsen om samen één werkproces te omarmen. Hij heeft het rapport overhandigd aan justitieminister Ferdinand Grapperhaus.


Weer een duur onderzoek dat alleen maar bevestigt wat iedereen al weet.

Hier zijn alle rapporten te vinden

VFred
Master
 Bericht 
 
Tja, politieke wil versus bestuurlijke realiteit. :roll:

Dikke Dakduif
Master
 Bericht 
Maserati Teun schreef:
Rodrigues vindt dat het niet alleen om een technische kwestie gaat, maar ook om de bereidheid die er moet zijn binnen de korpsen om samen één werkproces te omarmen.
Succes daarmee bij de grootste navelstaar organisatie van de hele overheid.

Maserati Teun schreef:
Weer een duur onderzoek dat alleen maar bevestigt wat iedereen al weet.
Niet de eerste en al zeker niet de laatste. Hoe zit het trouwens mert die ICT prijs voor de politie?

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Politie: inhuur ICT’ers blijft nodig

De politie zal de komende jaren nog honderden ICT-deskundigen blijven inschakelen om de computersystemen op peil te houden en te verbeteren. Dat heeft Dick Heerschop, lid van de korpsleiding vanmorgen gezegd in de Tweede Kamer. Daar spreken deskundigen over de toestand van de ICT bij de politie.

Jaarlijks worden er volgens Heerschop nog zeker 400 mensen ingehuurd op een ICT-bezetting van ongeveer 2.500 banen. ,,Dat zal de komende jaren nog zo blijven'', zei Heerschop. ,,Het is lastig goede mensen te krijgen. We zullen daarom een substantieel aantal mensen extern moeten blijven betrekken.''

Volgens de politie is er simpelweg meer kennis búiten de politie. Heerschop sluit niet uit dat dit altijd zo zal blijven. ,,De markt loopt nu eenmaal voorop, dat zal zo blijven, dus kopen we specifieke kennis in waar nodig.''

Wel is er momenteel een project gaande om vaste mensen te werven.

Reorganisatie
De ICT bij de politie is al jaren een zorgenkind. Dat was al zo voor de vorming van de nationale politie toen er nog 26 korpsen waren, en de reorganisatie tot één korps bracht nieuwe problemen met zich mee. Zo kunnen agenten nog niet alle gewenste systemen gebruiken bij handhaving op straat, of bij opsporing. Ook hebben nog niet alle agenten op straat via hun telefoon toegang tot politiesystemen en kunnen er maar met moeite filmpjes worden uitgekeken op de bureaus.

Volgens de politievakbond ACP zijn er de komende jaren nog miljoenen euro's nodig om dit op orde te krijgen, naar schatting zeker 30 miljoen. De politiechefs lieten zich vanmorgen niet uit over concrete bedragen.


400 Man inhuren op troep te reorganiseren. :fp: :fp:

Kami
Master
 Bericht 
Is ook weer goed voor de economie :-)

Kwibus
Master
 Bericht 
Als de politie net zo goed zou betalen als het bedrijfsleven had je dit probleem niet.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
[~Kwibus] Spijker op de kop.

djee
Master
 Bericht 
Kwibus schreef:
Als de politie net zo goed zou betalen als het bedrijfsleven had je dit probleem deels niet.

Denk eerder zo, want zouden alle problemen opgelost worden met meer geld bij de overheid in combinatie met ict? Als dat waar was dan zou nu toch alles op rolletjes moeten lopen, daarmee wil ik aangeven of je als icter wel voor een blijvend falende organisatie wil werken (alleen voor meer/gelijke beloning) of wil je ook niet iets moois/goeds maken/doen?

Kwibus
Master
 Bericht 
Ik doelde op de kosten van inhuur.

TommyGun
Master
 Bericht 
Kwibus schreef:
Ik doelde op de kosten van inhuur.

Mja, intern is vaak net zo duur zo niet duurder (pensioen, ziekteverzuim, winstuitkering etc). Bij een externe heb je dat niet, enkel een vast uurtarief.

basjuh1981
Master
 Bericht 
Maserati Teun schreef:
400 Man inhuren op troep te reorganiseren. :fp: :fp:

De overheid heeft een plicht om externen in te huren.

zadkine
Master
 Bericht 
Overheid en ICT....
Hoofdreden dat het fout gaat:
200 eilandjes binnen de overheid die allemaal hun eigen wensen in de ICT verwerkt willen zien.
En gedurende het project, als er weer eens een andere manager bij 1 van die eilandjes komt, meteen het eisenpakket weer aanpassen.

DikkeDiesel
Master
 Bericht 
Dat dus

En ook het welbekende "If you throw peanuts, you get monkeys"
Kwibus schreef:
Als de politie net zo goed zou betalen als het bedrijfsleven had je dit probleem niet.


TommyGun
Master
 Bericht 
DikkeDiesel schreef:
En ook het welbekende "If you throw peanuts, you get monkeys"


Hello this is George from Bangalore

Signum
Master
 Bericht 
TommyGun schreef:
Hello this is George from Bangalore


Afbeelding

TommyGun
Master
 Bericht 
:lol:

 Pagina 1 van 1 [ 30 berichten ] 


Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy