» Openbaar » Media » Politie    Pagina 1 van 1  [ 14 berichten ]
Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Opnieuw heeft de overheid zich vertild aan een groot ict-project. De vervanging van het digitale archief van de Nationale Politie kost miljoenen euro's extra, blijkt uit onderzoek door deze krant.

De politie moddert al jaren aan met de invoering van een ict-systeem waarin alle documenten van het politiekorps gearchiveerd en beheerd kunnen worden, Documentum. Dit systeem werd in 2013 aangeschaft en draait nog altijd niet volledig. De schade loopt in de miljoenen euro's.

De aankoop van Documentum is totaal onderschat, blijkt uit stukken die in handen zijn van deze krant. Al in 2014 constateerde de politietop dat 'het softwarepakket meer complex is dan vooraf ingeschat'. Politie-ict'ers snapten niet hoe het digitale archief werkt. Het systeem bleek bovendien erg traag te werken op politiecomputers.

,,We zijn in de praktijk gestuit op zaken waar vooraf geen rekening mee is gehouden", bevestigt een woordvoerder van de korpsleiding. ,,Het nieuwe systeem biedt veel mogelijkheden. Het vergt kennis en ervaring om die mogelijkheden te ontdekken en te benutten. Dat duurt langer dan gedacht."

Vorig jaar werden externe consultants ingevlogen om het systeem alsnog op de rails te krijgen. Dat lukte niet op tijd: de politie moest begin dit jaar 2,5 miljoen euro neertellen om de voorloper van Documentum, Corsa, langer in de lucht te houden.

Vertraagd
Dat bedrag komt bovenop de 12,7 miljoen euro die tot eind vorig jaar was uitgegeven aan het nieuwe systeem. Het merendeel daarvan ging op aan licentiekosten en onderhoud. Daarnaast werden 51.000 manuren in het project gestopt.

,,De korpsleiding staat nog achter Documentum", laat een woordvoerder weten. ,,Uiterlijk in juni van dit jaar moeten alle eenheden ermee werken." De invoering is ongeveer een jaar vertraagd. Op dit moment wordt het systeem in zes van de tien politie-eenheden gebruikt.

Vernieuwing van het digitale archief is al jaren broodnodig. De politie produceert jaarlijks zo'n 16 miljoen documenten. Die rapporten, verslagen, brieven en aangiftes worden binnen het politiekorps op allerlei verschillende manieren opgeslagen en bewaard. Dat werkt inefficiënt en tijdrovend. ,,De beveiliging, betrouwbaarheid en validiteit van documentstromen is niet te waarborgen", waarschuwde de politie in 2012 al in een intern rapport.

Onvoldoende expertise
De overheid heeft vaak onvoldoende expertise in huis om een aanbesteding zo te formuleren dat het aan de daadwerkelijke wensen voldoet'', zegt Chris Verhoef, hoogleraar Informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,Een softwarepakket als Documentum klinkt al snel als 'af', maar je moet het inrichten en aanpassen. Daardoor loopt een traject vaak uit de klauwen."

De extra kosten voor de invoering van Documentum - onder meer voor inhuur van externe deskundigen - lopen in de miljoenen euro's. Bij Verhoef wekt dat geen verbazing. ,,De kosten worden vooraf bijna altijd te laag ingeschat.''


Maar weer eens het bewijs dat overheid en ICT niet samen kunnen gaan.

Pita
Master
 Bericht 
 
Dat komt er van, als men kinderen met een Autotron rijbewijs een moderne F1 auto laat besturen !

bernardo A.
Master
 Bericht 
 
Nu zijn er nogal wat hoogleraren en andere luchtfietsers die pleiten voor een gedeeltelijke invoering van de sharia.
Binnen dat kader pleit ik voor lijfstraffen voor falende ambtenaren. Stok- en zweepslagen, want met hun wanbeleid verkwanselen ze bij elkaar miljarden Euro's belastinggeld. Maar als je als burger eens een fout maakt zijn onbegrip en dreigementen van diezelfde ambtenaren jouw deel.

Vinden ze het ook nog gek dat er steeds meer populisten komen.

djee
Master
 Bericht 
Je verwacht het niet.

Signum
Master
 Bericht 
djee schreef:
Je verwacht het niet.


Deel 3029 van die serie.. :x :x

basjuh1981
Master
 Bericht 
Als je nog wat lol er aan had, dan was het niet helemaal weggegooid geld geweest.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Pita schreef:
Dat komt er van, als men kinderen met een Autotron rijbewijs een moderne F1 auto laat besturen !

:roflol: :roflol: :roflol: :roflol: :roflol:

Signum
Master
 Bericht 
Ze hadden het beter op een deal met Microsoft kunnen gooien met dat licentie gedoe. Helft van de kosten van de licenties kwijtgescholden krijgen als ze gebruik maken van Office 365.

Schoenzool
Master
 Bericht 
En wie gaat dat betalen? Wij! :boos:

R
Master
 Bericht 
Pita schreef:
Dat komt er van, als men kinderen met een Autotron rijbewijs een moderne F1 auto laat besturen !

En ze met een glimlach weer een nieuwe wordt aangereikt als ze de vorige gecrasht hebben.

Keer na keer. Steeds maar weer.
Wat nou verantwoordelijkheid.

Dikke Dakduif
Master
 Bericht 
De kern van het probleem is dat de politie (en UVW en DUO en het kadaster en de KvK, etc.) niet failliet gaan als ze slecht functioneren. Er is altijd geld omdat de belastingdienst dat iedere maand volautomatisch van een paar miljoen loonslaven afperst. ICT faals zijn mooi zichtbaar maar slechts het topje van de ijsberg bij in zichzelf gekeerde overheids organisaties.

Signum
Master
 Bericht 
Dikke Dakduif schreef:
De kern van het probleem is dat de politie (en UVW en DUO en het kadaster en de KvK, etc.) niet failliet gaan als ze slecht functioneren.


Precies de reden waarom die exorbitante 'marktconforme' salarissen echt niet kunnen.

Pita
Master
 Bericht 
 
Ja, marktconform voor de graaiersgroep !

Ducantoni
Master
 Bericht 
Dikke Dakduif schreef:
Er is altijd geld omdat de belastingdienst dat iedere maand volautomatisch van een paar miljoen loonslaven afperst.

Of het MvF bedenkt wel weer iets nieuws om de weerloze automobilist een poot uit te draaien. :roll:

 Pagina 1 van 1 [ 14 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…