» Openbaar » Media » Politie    Pagina 1 van 1  [ 21 berichten ]
Dave
FS Webmaster
 Bericht 
Nu.nl schreef:
De politie wil dat mensen die knalvuurwerk en vuurpijlen naar hulpverleners gooien, voortaan worden vervolgd voor poging tot doodslag. Ook pleit de politie voor een verbod op knalvuurwerk.

Dat heeft korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie maandag gemeld. Hij reageert hiermee op een onderzoek van TNO en de Politieacademie op het effect van krachtige vuurwerksoorten.

Het onderzoek bevestigt volgens de politie dat de explosieve kracht van sommige soorten sterk is toegenomen. De geteste heftige soorten geven bij ontploffing op een afstand van twee meter gehoorschade. Bovendien zijn de helmen van ME’ers en de ruiten van politieauto’s niet bestand tegen bepaalde types, zoals de Thunderking.

Veel politiemensen en hulpverleners hebben de sfeer tijdens de laatste jaarwisselingen als steeds grimmiger ervaren. Akerboom ervaart de resultaten van het onderzoek als een bevestiging van wat hij al aannam.

Vernietigende kracht

"Ons beeld over de vernietigende kracht van bepaald vuurwerk klopt", aldus de korpschef. "Daar kunnen we onze mensen en dieren eenvoudigweg niet meer tegen beschermen, evenmin als andere hulpverleners en burgers. Het is echt vijf voor twaalf. Daarom pleiten we voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen."

Het Openbaar Ministerie kwalificeert het gooien van knalvuurwerk vaak al als een poging tot doodslag. Als het aan Akerboom ligt, gaat dat in de toekomst structureel gebeuren.

De korpschef staat niet alleen in zijn oproep. Het maatschappelijke draagvlak voor inperking van het afsteken van consumentenvuurwerk lijkt de laatste jaren toe te nemen.

Artsen en verpleegkundigen

Een petitie met een oproep om het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden werd vorige jaar door bijna zevenhonderd organisaties ondertekend. Het gaat vooral om koepels van artsen en verpleegkundigen, die elk jaar met de gevolgen van ongelukken met vuurwerk worden geconfronteerd, en organisaties die zich inzetten voor het welzijn van kinderen en dieren.

Ook staan er diverse politieke partijen bij de ondertekenaars van het manifest, zoals GroenLinks, de Partij voor de Dieren, 50Plus en de SGP. Ook lokale afdelingen van de PvdA en D66 hebben zich bij de oproep aangesloten. Een meerderheid in de Tweede Kamer voor zulke regelgeving was er vooralsnog niet.

Vuurwerkshows

De ondertekenaars zien graag dat het particuliere afsteken van vuurwerk wordt ingeruild voor grote gemeentelijke vuurwerkshows op oudejaarsavond. De sympathisanten vinden dat het vuurwerk in Nederland elk jaar te veel slachtoffers maakt en de openbare orde ontwricht.

Bovendien kosten alle problemen en overlast die het vuurwerk genereert de samenleving elk jaar veel geld, aldus de ondertekenaars. Uit onderzoek is gebleken dat zeven op de tien Nederlanders geen vuurwerk meer afsteken, en slechts één op de acht Nederlanders vuurwerk koopt.


Hoezo nou weer alleen hulpverleners? Laten we in het algemeen stellen dat gooien van vuurwerk naar elkaar gewaardeerd gaat worden op poging tot doodslag :duh:

Feitelijk
Master
 Bericht 
Dave schreef:
Hoezo nou weer alleen hulpverleners?

Misschien dat je met die 33.3% (WvSr Artikel 267) net over de grens van doodslag komt? ;)

no justice
Master
 Bericht 
Dave schreef:
hulpverleners


hmmm ambulance personeel, ziekenhuispersoneel, EHBO'ers, verplegend personeel van verzorgingshuizen/verpleeghuizen. Begeleiders in psychiatrie, VGZ etc..... goede zaak! ;)

Jack.Ryan
FS Meldingen
 Bericht 
no justice schreef:
goede zaak!
Gewoon alles en iedereen die vuurwerk naar "anderen" smijt vervolgen. Minimaal voor zware mishandeling.

cocodee
Master
 Bericht 
Is dat weer een adviesje van die kopvodhoer van € 12K per maand?
Zij zal ook wel geadviseerd hebben dat het stenigen van hulpverleners door bepaalde "groeperingen" moet worden toegestaan, want dat is weer integratie bevorderend.... :fp:
Zal haast wel, want Akerboom wordt zwaar onderbetaald, en kan dit derhalve niet zelf verzinnen. :loco:

DikkeDiesel
Master
 Bericht 
Je haalt Akerboom en Aalbersberg door elkaar :nono:

En vwb het plan, intentie ok maar manier waarop het wordt gebracht is achterlijk. Dezelfde handeling kan niet als doodslag worden benoemd richting een hulpverlener en niet als doodslag tegen een gewone burger. De strafmaat voor doodslag tegen een hulpverlener zwaarder maken, ok, maar in beide gevallen is het doodslag (of in beide gevallen niet).

Schoenzool
Master
 Bericht 
Vuurwerk gooien aar mensen in het algemeen beboeten als poging doodslag.
Gevaarlijk spul, voor een deel foute gebruikers of die illegale zooi

snovvdog
Master
 Bericht 
Dave schreef:
GroenLinks, de Partij voor de Dieren, 50Plus en de SGP. Ook lokale afdelingen van de PvdA en D66 hebben zich bij de oproep aangesloten.

Goh...

Alles verbieden! Want een verbod heeft ook zo veel zin, te zien aan de hoeveelheid zwaarder spul welke wordt afgestoken...

Kunnen we niet alle bovengenoemde partijen verbieden!

Brul(tm)
Master
 Bericht 
Jack.Ryan schreef:
oon alles en iedereen die vuurwerk naar "anderen" smijt vervolgen.


Dat dus :thumb:

Alexander_B
Master
 Bericht 
Dus een potje elkaar-met-romijnse-kaarsen-beschieten word straks hetzelfde bestraft als een vuurgevecht met echte wapens? :fp:

Christafari
Master
 Bericht 
Dave schreef:
Bovendien zijn de helmen van ME’ers en de ruiten van politieauto’s niet bestand tegen bepaalde types, zoals de Thunderking

Da's toch zo'n eenschots-mortiertje? Lijkt me heel sterk.

Pita
Master
 Bericht 
 
Romeinse kaarsen zijn al een hele tijd verboden !

Alexander_B
Master
 Bericht 
Dat zijn de legale (die een paar jaar terug ongeveer even hard gingen als nitraten, geloof dat ze nu een beetje generfd zijn.)

Thunder king is/was ook de naam van een veel grotere 2" mortier met herbruikbare buis, maar daar zullen ze 't wel niet over hebben..

jack19
Master
 Bericht 
 
Alexander, ooit gezien wat het projectiel van een Romeinse kaars met je oog doet als hij deze raakt?

Alexander_B
Master
 Bericht 
Dat zal waarschijnlijk redelijk NSFL zijn inderdaad.

Spook
Master
 Bericht 
Ooit gezien wat de punt van een papieren vliegtuigje met je oog doet als hij deze raakt?

Een romeinse kaars hoort rechtop te staan. Gebruik in een andere positie is gevaarlijk. Maar dat is geen goede reden om ze dan maar helemaal te verbieden. Een auto kan ook als moordwapen gebruikt worden maar die verbieden we ook niet. Wel het gebruik van een auto op die manier. Veel logischer.

Tommie
Master
 Bericht 
 
Verschil tussen vuurwerk en auto's is de hoeveelheid misbruik die ervan wordt gemaakt. Bij vuurwerk is dat meer dan de helft.

Christafari
Master
 Bericht 
Bron?

snovvdog
Master
 Bericht 
Zijn arie.

basjuh1981
Master
 Bericht 
Tommie schreef:
Verschil tussen vuurwerk en auto's is de hoeveelheid misbruik die ervan wordt gemaakt. Bij vuurwerk is dat meer dan de helft.

Valt harder dan de FAS rijden ook onder misbruik?

Scaniafan
Master
 Bericht 
Schoenzool schreef:
Vuurwerk gooien aar mensen in het algemeen beboeten als poging doodslag.


En niet alleen mensen. Vuurwerk naar dieren even hard bestraffen. Vuurwerk naar gebouwen / auto's etc. als poging tot brandstichting.

snovvdog schreef:
Alles verbieden! Want een verbod heeft ook zo veel zin,


Ik ben geen voorstander van het verbieden, maar daar moet dan wel tegenover staan dat er voldoende middelen zijn om te controleren en handhavend op te treden tegen diegene die wel op mensen / dieren / objecten richt.

Helaas leven we in een maatschappij waar de sociale controle minder en minder wordt en de politie minder en minder kan doen zonder keer op keer te moeten verantwoorden voor racisme, discriminatie etc.

Dan kom je inderdaad (helaas) wel in een wereld terecht waar het makkelijker is om iets te verbieden omdat je dan éénduidig beleid kan voeren.
Doet iemand 't > strafbaar. Komt geen nuance en buikgevoel meer aan te pas.

 Pagina 1 van 1 [ 21 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…