» Openbaar » Media » Politie   

Postingstijd interval gedetecteerd van 81.9 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.


 Pagina 7 van 8  [ 391 berichten ]
Superkoe
Master
 Bericht 
pevo schreef:
Appels en peren, een dergelijk gevaar was in de betreffende situatie waar de nekklem werd toegepast geen sprake van.


Je bedoelt dat hij geen wapen had, terwijl hij dat wel riep?

Martijn
FS Webmaster
 Bericht 
Maakt niet uit, je moet je niet verzetten, krijg je hoogstens een blauwe plek (zie Jan Roos met z'n bivakmuts in Amsterdam)

WimLex
Master
 Bericht 
56 minuten geleden
Rijksrecherche concludeert: Geweld agenten oorzaak dood Mitch Henriquez

Sporen op het lichaam van de Arubaan Mitch Henriquez duiden er op dat zijn dood het gevolg is van het geweld van agenten tijdens zijn arrestatie. Dat staat in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche, dat RTL Nieuws heeft ingezien.

De onderzoekers van de Rijksrecherche schrijven dat 'uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals' veroorzaakt door 'verwurging in het kader van een nekklem', goed kunnen verklaren 'dat verstikkingseffecten zijn ontstaan met zuurstoftekort (..) en uiteindelijk overlijden'.

Stomp op neus
In het rapport staat ook dat agenten Henriquez hard op zijn neus hebben geslagen. Ook dat kan tot zijn dood hebben geleid.

"Het doorgemaakt uitwendig mechanisch stomp geweld op de neus met bloeduitstorting en zwelling van het neusslijmvlies, kan ook hebben geleid tot belemmering van luchtpassage (ademen) via de neus en daarmee ook belemmering van de zuurstoftoevoer naar het lichaam. Dit kan daarmee een bijdrage hebbben geleverd in de zin van verstikkingseffecten en daarmee een bijdrage hebben geleverd aan het intreden van de dood", staat te lezen op pagina 278 van het rapport.

In het rapport staat ook dat de patholoog-anatoom de dood van Henriquez niet op een andere manier kan verklaren dan door het geweld van de agenten.

Details
De 42-jarige Henriquez kwam in juni om het leven nadat hij tijdens het festival Night at the Park in Den Haag hardhandig werd gearresteerd. Uit een eerste onderzoek bleek al dat om het leven is gekomen door politiegeweld. Het onderzoek van de Rijksrecherche trekt nu dezelfde conclusie.

In het rapport staat het volgende te lezen over de verwondingen aan de hals: "Inwendig: er waren bloeduitstortingen beiderzijds in de hals in de oppervlakkige weke delen (vet en bindweefsel) en dieper (spieren en rondom de beide bovenste hoorntjes in het strottenhoofd). Er was bloeduitstorting in de mondbodemspieren. Beide bovenste hoorntjes van het strottenhoofd (de linker en de rechter cornu superius) waren overdwars gebroken en de bloeduitstortingen schemerden door aan de de slijmvlieszijde."

Dronken
Volgens het toxicologisch onderzoek was Henriquez onder invloed van alcohol, hij had 1 promille alcohol in zijn bloed. De verdachte agenten verklaren in het rapport dat Henriquez er dronken uitzag en dat hij riep: 'ik heb een wapen bij me' en daarbij in zijn kruis greep. Advocaat Gerald Roethof zegt daarover: "Het was een slechte grap die heeft geleid tot zijn dood."

De dood van Henriquez leidde tot grote woede over het politieoptreden. In de Haagse Schilderswijk was het enkele dagen na zijn dood onrustig. De Mobile Eenheid moest daar stevig ingrijpen.

Meer op rtlnieuws.nl: Advocaat nabestaanden: Mitch Henriquez is gigantisch mishandeld

RTL Nieuws

no justice
Master
 Bericht 
gewoon vermoord dus door mensen die horen te waken over ons en dienstbaar horen te zijn :dood:

Superkoe
Master
 Bericht 
Tuurlijk joh. Voortaan alles laten lopen wat roept een vuurwapen bij zich te hebben of domweg niet wil luisteren.

no justice
Master
 Bericht 
waar zeg ik dat dan? of wil je weer aandacht soms?

WimLex
Master
 Bericht 
Superkoe schreef:
Tuurlijk joh. Voortaan alles laten lopen wat roept een vuurwapen bij zich te hebben of domweg niet wil luisteren.
Net als bij de politie komt de term "context" niet in je arsenaal voor ...

WimLex schreef:
ik heb een wapen bij me' en daarbij in zijn kruis greep


pevo
Master
 Bericht 
Nou het onderzoek is klaar, uiteraard voor de politie vast een verrassende conclusie, en nu graag vervolgen dat blauwe tuig!

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
pevo schreef:
Nou het onderzoek is klaar, uiteraard voor de politie vast een verrassende conclusie, en nu graag vervolgen dat blauwe tuig!

Dat mag ik hopen.

Bovendien alle (5?) ontslaan. Aan dit soort "hulpverleners" hebben we helemaal niets.

A4
Master
 Bericht 
no justice schreef:
gewoon vermoord dus

:zzz: gewoon niet verzetten bij een arrestatie. Keuzes, keuzes. Overkomt mij nou nooit dat ik overmeesterd moet worden door 5 agenten.

no justice
Master
 Bericht 
zodra het verzet gestaakt is hoef je niet door te gaan met een of andere ninja nekklem, doe je dat wel dan kun je iemand vermoorden en dat is nu gebeurd. conclusie van rijksrecherche lijkt me duidelijk of niet soms?

pevo
Master
 Bericht 
Citaat:
'OM vervolgt agent om nekklem'

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie is van plan om de agent die Mitch Henriquez in een dodelijke nekklem nam, te vervolgen voor poging tot moord of doodslag. Ook andere betrokken dienders wacht een strafzaak.

Dat zou binnen het OM zijn besloten naar aanleiding van het onderzoekrapport van de Rijksrecherche, melden bronnen aan de NOS. In het rapport staat dat het geweld waarmee de hals van de 42-jarige Arubaan werd samengedrukt met een nekklem goed kan verklaren dat Henriquez zuurstoftekort opliep en uiteindelijk overleed. In het rapport staat ook dat Henriquez door agenten hard op zijn neus is geslagen. Ook dit kan tot ademhalingsmoeilijkheden en zijn dood hebben geleid.

Advocaat Roethof vertelde donderdag in het televisieprogramma Pauw al dat Henriquez ,,gigantisch'' werd mishandeld. ,,Als je het leest: je schrikt ervan'', aldus Roethof. Volgens hem was onder meer zijn strottenhoofd gebroken en had hij verschillende bloeduitstortingen op zijn lichaam.


http://www.telegraaf.nl/binnenland/2470 ... em___.html

Het begin is er, nou kijken wat voor een belachelijk lage straf het OM gaat eisen.....

Superkoe
Master
 Bericht 
no justice schreef:
zodra het verzet gestaakt is hoef je niet door te gaan met een of andere ninja nekklem, doe je dat wel dan kun je iemand vermoorden en dat is nu gebeurd. conclusie van rijksrecherche lijkt me duidelijk of niet soms?


Tenzij pas het verzet werd gestaakt, nadat zuurstofgebrek op trad.

pevo schreef:
Het begin is er, nou kijken wat voor een belachelijk lage straf het OM gaat eisen.....


Ik ben ook benieuwd. De advocaat maakt er natuurlijk zijn eigen verhaal van. Het verhaal van de agenten zal zijn dat zij de verdachte hadden aangehouden, en dat die zich verzette. Dat de nekklem een niet getrainde, maar wel toegestane methode is, maakt het redelijk complex.

Speedy J
Master
 Bericht 
Verzetten? Spartelen in doodsangst is niet hetzelfde :roll:

pevo
Master
 Bericht 
@Superkoe, er is niks complex aan, het gaat weer eens om een politieoptreden dat volledig uit de hand is gelopen. Agenten doen maar wat en denken en handelen maar op een manier. Precies dus zoals jij al aangeeft, er wordt alleen maar gedacht aan verzet, en het vechten voor adem, het spartelen als doodsangst komt niet in het boekje voor.

A4
Master
 Bericht 
Is het nu zo moeilijk om ook een stapje terug te denken? Waarom moeten 5 agenten zich überhaupt met hem bezig houden? Verhaal - - > 2 kanten.

pevo
Master
 Bericht 
Ik ga een deel met je mee A4, maar het gaat om het incident zelf alsmede de afhandeling ervan. Als iemand toch te ver gaat, kan het niet zo zijn dat de politie maar een vrijbrief krijgt om te doen en laten wat ze zelf willen met de dood tot gevolg, dat staat niet in verhouding!

Tommie
Master
 Bericht 
 
pevo schreef:
nou kijken wat voor een belachelijk lage straf het OM gaat eisen.....


Het OM eist vrijspraak wegens putatief noodweer. Standaard bij politiegeweld; geen idee waarom de Korpschefen tegenwoordig ook de minister de onafhankelijke controle op politie-optreden wil laten vervallen.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Nekklem zelden doodsoorzaak bij arrestatie

Het gebruik van de nekklem door de politie leidt maar zelden tot de dood van een arrestant.
Dat stelt onderzoeker Wilma Duijst van de Radboud Universiteit in het Radio 1-programma Argos.

Zij deed onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van de nekklem. Hiervoor kreeg zij toegang tot de dossiers van de Rijksrecherche over de periode 2005-2012.

In deze periode stierven 24 mensen bij een aanhouding door de politie waarbij fysiek geweld werd gebruik. In de helft van deze gevallen werd een nekklem toegepast. In één van deze zaken kwam de arrestant daarbij om het leven door verstikking.

Oververhitting
Bijna de helft van de arrestanten stierf vermoedelijk door oververhitting. Het lichaam wordt dan zo warm dat de organen ophouden te werken. Deze oververhitting werd vermoedelijk veroorzaakt door de combinatie van drank en drugs en de opwinding van de aanhouding.

Veel overleden arrestanten waren ook naakt of schaars gekleed. De meesten waren ook te zwaar, wat oververhitting extra in de hand werkt.

Mitch Henriquez
Het gebruik van de nekklem staat ter discussie na het overlijden van Mitch Henriquez in Den Haag. De Arubaan overleed afgelopen zomer in Den Haag nadat hij hardhandig door de politie was aangehouden. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft daarom een onderzoek geïnitieerd naar het gebruik van de omstreden methode.

De nekklem behoort overigens niet tot de standaardtechnieken van de politie. Agenten worden ook niet officieel getraind in het gebruik ervan. Sinds 2008 worden officieel arm- en beenklemmen gebruikt als arrestanten zich hevig verzetten bij een aanhouding.

Ook leren agenten te 'fixeren', het vastzetten van een arrestant tegen een muur of een boom. Deze methode brengt minder risico’s met zich mee dan de nekklem.

Breder onderzoek
Duijst vindt dat de Inspectie voor Veiligheid en Justitie beter een breder onderzoek kan doen naar het overlijden van arrestanten, in plaats van zich alleen maar op de gevolgen van het gebruik van de nekklem te richten.

De politie gebruikt volgens het onderzoek jaarlijks zo’n 12.000 keer fysiek geweld bij een aanhouding. Per jaar komen hierbij gemiddeld 3 of 4 mensen om het leven.

Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4181475/nek ... tatie.html

WimLex
Master
 Bericht 
Er was iets met 13 advocaten speciaal voor politie ...
Zie hier waar de schoen nu al wringt ...49 minuten geleden, in: Nasleep dood Arubaan
Vrees voor belangenverstrengeling in zaak-Mitch Henriquez

Verreweg de meeste politiemensen in de zaak-Mitch Henriquez hebben een advocaat van hetzelfde advocatenkantoor. Niet alleen de agenten die verdachte zijn, maar ook agenten die moeten getuigen. De moeder van Henriquez vreest dat de waarheid daardoor niet boven water komt. Ook experts vrezen voor belangenconflicten, zeggen ze tegen RTL Nieuws.

De Arubaan Henriquez kwam in juni in Den Haag om het leven nadat hij door agenten met een neklem werd vastgehouden bij zijn arrestatie. Daarna braken er vier dagen lang rellen uit in de Schilderswijk.

Zware mishandeling
Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels vijf politiemensen als verdachte aangemerkt. Ze worden vervolgd voor 'zware mishandeling met de dood tot gevolg'. De rijksrecherche heeft 31 agenten verhoord als getuigen. 21 van die getuigen en alle verdachten hebben een advocaat van hetzelfde kantoor: Sjöcrona en Van Stigt.

Maria Henriquez, de moeder van Mitch, is daar woest over. Ze heeft er geen vertrouwen in dat de waarheid op deze manier boven tafel komt: "Zo kunnen we de agenten niet meer vertrouwen."

'Situaties die je niet wil'
Floris Bannier, emeritus hoogleraar advocatuur, snapt die zorgen. Een verdachte en een getuigen kunnen andere belangen hebben, waardoor een botsing tussen die twee kan ontstaan, zegt hij. "En dat kan als het op één kantoor behandeld wordt, tot situaties leiden die je niet wil."

Bannier heeft daar moeite mee. Zeker omdat het om zo veel getuigen en verdachten gaat: "Dan is de kans op belangenverstrengeling of een belangenprobleem vrij groot."

'Niet objectief'
De advocaten van de nabestaanden, Richard Korver en Gerald Roethof, vinden dat het onderzoek nu niet meer objectief verloopt. Korver: "Het wekt op z'n minst de schijn van sturing van bovenaf. En dan kun je toch echt niet meer spreken van enig objectief te nemen onderzoek."

Dat vindt Roethof ook: "Wat je op deze manier creëert is één verhaal. En waarheidsvinding komt dit totaal niet ten goede. Hier wordt straks niet aan waarheidsvinding gedaan. Hier wordt een verhaal gecreëerd."

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat zowel verdachten als getuigen bij hetzelfde kantoor zitten. Volgens het advocatenkantoor zijn er geen tegenstrijdige belangen: "Bij alle zaken die bij ons kantoor in behandeling zijn wordt telkens beoordeeld of zich tegenstrijdige belangen kunnen voordoen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Lees de volledige reactie van het advocatenkantoor, OM en politie op vragen RTL Nieuws
Advocaat nabestaanden: Mitch Henriquez is gigantisch mishandeld

RTL Nieuws

pevo
Master
 Bericht 
Het zal weer niet, wat wordt het toch weer lekker objectief behandeld :fp:

21 agenten die getuigen moet allemaal een advocaat hebben, waarom ? Wat heb je dan te verbergen?

En het maar raar vinden dat de burger steeds minder en minder vertrouwen krijgt in het politieapparaat :loco:

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Zo doorzichtig. 21 blauwe helden gaan hun "verhaal" vertellen aan 2 advocaten. Het gevolg is dat er 1 grote leugen op papier komt te staan waar de nabestaanden niets tegen in kunnen brengen. Schande voor de rechtstaat. :boos:

jack19
Master
 Bericht 
 
Maar de 1000en zaken waar nukubu's het zelfde deden daad hebben we het gewoon niet over.

VTEC_Driver
Master
 Bericht 
jack19 schreef:
nukubu's

Het gebruik van deze term geeft al aan waar jij waakzaam en dienbaar voor bent


jack19 schreef:
Maar de 1000en zaken waar nukubu's het zelfde deden daad hebben we het gewoon niet over.


Hoeveel mensen zijn er gestorven door een nodeloze nekklem aanglegd door een burger?

Je geeft precies aan waarom de burger geen vertrouwen meer in de politie heeft en je laat duidelijk blijken zelf ook tot die blauwe helden te behoren.

pevo schreef:
En het maar raar vinden dat de burger steeds minder en minder vertrouwen krijgt in het politieapparaat

+veel

pevo
Master
 Bericht 
jack19 schreef:
Maar de 1000en zaken waar nukubu's het zelfde deden daad hebben we het gewoon niet over.


Inderdaad:

VTEC_Driver schreef:
Het gebruik van deze term geeft al aan waar jij waakzaam en dienbaar voor ben


Alles en iedereen in de maatschappij is voorhand al fout en alleen de politie doet alles goed :fp:

Dat clubje waar je voor werkt heeft ook nog zoiets als een voorbeeldfunctie naar de maatschappij toe. En door de laatste acties en jouw gemiddeld bijdrage op dit forum wordt het met die voorbeeldfunctie er niet beter op :schudnee:

Oh en vergeet je ook even niet, dat wij de nukubu's, wel je salaris ophoesten !

VTEC_Driver schreef:
Je geeft precies aan waarom de burger geen vertrouwen meer in de politie heeft en je laat duidelijk blijken zelf ook tot die blauwe helden te behoren.


Precies :thumb:

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Familie Mitch Henriquez wil onafhankelijk onderzoek naar vijf verdachte agenten

De familie van de door een nekklem om het leven gekomen Mitch Henriquez wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de vijf betrokken politieagenten. Dat bericht EenVandaag maandag.

De nabestaanden hebben geen vertrouwen meer in het onderzoek dat moet uitwijzen of de politiemensen schuld hebben aan Henriquez’ dood en vragen minister Ard van der Steur in te grijpen. Ze willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt dat er op toeziet dat het onderzoek van justitie eerlijk verloopt.

Advocaat Richard Korver deelt hun zorgen. Vreemd vindt hij het bijvoorbeeld dat de agenten niet vastzitten en vrijuit kunnen overleggen over de zaak. Ze worden daarnaast niet geobserveerd. Ook worden ze allemaal bijgestaan door hetzelfde advocatenkantoor.

Bron: http://nieuws.tpo.nl/2016/01/11/familie ... e-agenten/

no justice
Master
 Bericht 
jack19 schreef:
nukubu's


het feit alleen al dat een smeris praat over nutteloze kut burgers zegt mij genoeg. afschaffen die blauwe billen brigade. Anarchy

Peugie
Master
 Bericht 
no justice schreef:
het feit alleen al dat een smeris praat over nutteloze kut burgers zegt mij genoeg. afschaffen die blauwe billen brigade. Anarchy

Probeer eens een bezoekje aan Syrië. Kijken of de anarchie je bevalt.

basjuh1981
Master
 Bericht 
Als alternatief kun je ook naar Irak :[

cocodee
Master
 Bericht 
no justice schreef:
nutteloze kut burgers

Lekkah, nooit geweten waar het voor stond, maar lijkt me nog een paar stappen beledigender als ACAB. :thumb_d:
Als Jack19 representatief dient te zijn voor de blauwe brigade, dan staat het er niet al te best voor, hopelijk distantiëert Peugie zich van zulke "collega's". :boos:

Peugie
Master
 Bericht 
cocodee schreef:
Lekkah, nooit geweten waar het voor stond, maar lijkt me nog een paar stappen beledigender als ACAB. :thumb_d:
Als Jack19 representatief dient te zijn voor de blauwe brigade, dan staat het er niet al te best voor, hopelijk distantiëert Peugie zich van zulke "collega's". :boos:


Ik vind het geen handige term in een discussie. Het is echter ook wel selectieve verontwaardiging. Er worden hier genoeg termen in de richting van politiemensen gebruikt en daar kraait bijna geen haan naar. Nu een forumcop een keer uit zijn slof schiet met de term nukubu is het opeens een probleem.

Zowel Jack als ikzelf zijn net zo zeer representatief voor de organisaties waarvoor wij werken als dat het gemiddelde forumlid hier representatief is voor 'de burger'. Discussies gaan er hier wat harder aan toe soms. Dat is ergens wel het mooie van dit forum. Helaas is de discussie soms ook te hard, weinig op inhoud en op de persoon gericht. Dat is minder mooi van dit forum.

Overigens is de term nukubu een militaire term. Het 'jatten' van deze term door een beroepsgroep die volgens militairen zelf ook onder die term vallen is misschien nog wel bezwaarlijker. (f) Het haalt ook een beetje de knipoog weg die bij de term hoort en zoals deze al enige tijd bij het leger gebruikt wordt. Mede die bijbehorende knipoog zorgt ervoor dat ik de term nooit zal gebruiken als serieus punt in een discussie. Hooguit als grapje.

Het is echter niet aan mij om afstand te doen van een uitspraak van een mede-forumlid. Het feit dat dit forumlid voor een zelfde soort organisatie werkt als ik, vind ik al helemaal geen argument.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Eind zomer meer duidelijkheid over vervolging in zaak Mitch Henriquez

Het onderzoek naar de dood van de Arubaanse Mitch Henriquez, maandag precies een jaar geleden, duurt lang omdat er ruim zeventig getuigen zijn verhoord.
Dat zegt het Openbaar Ministerie maandag op NPO Radio 1.

"Het onderzoek is nu afgerond en zal zorgvuldig bestudeerd worden. Voor het einde van de zomer moet er een beslissing komen over de mogelijke vervolging van betrokken agenten", aldus Jobine van 't Westeinde van het OM.

De nabestaanden hebben bericht gehad over het afronden van het onderzoek.

Zeventig getuigen
Het gaat volgens het OM om een groot onderzoek waarbij de Rijksrecherche ruim zeventig getuigen heeft gehoord. "Daarnaast is er veel beeldmateriaal verkregen van omstanders. Dit moest allemaal bekeken worden", aldus Van 't Westeinde.

"Wij begrijpen goed dat de nabestaanden antwoorden willen, dat willen wij ook. Maar het is ook belangrijk dat dit onderzoek zorgvuldig gedaan wordt."

Tactiek
De advocaat van de nabestaanden, Gerald Roethof, zegt in dezelfde uitzending dat de vertraging die de zaak heeft opgelopen een probeem is voor de familie van Henriquez en stelt dat er mogelijk sprake is van een tactiek.

"Er is voor het oog van tientallen mensen iemand omgekomen. Alles staat op video, dus wat is er te onderzoeken?" Roethof wil de zaak weer in de media brengen om de kwestie niet te vergeten. "We zijn een jaar verder en weten nog niet of er agenten vervolgd gaan worden."

Het OM benadrukt dat deze vertraging is opgelopen door het verhoren van niet alleen tientallen getuigen, maar ook deskundigen. Zo zijn er mensen van het Nederlands Forensisch Instituut gehoord en ook trainers die politiemensen leren met geweld om te gaan.

Het gaat tijd kosten om te bekijken wat de rol is geweest van elke betrokken agent, aldus Van 't Westeinde. "Dit is complex omdat het om agenten gaat. Zij mogen, anders dan burgers, een bepaalde mate van geweld kunnen gebruiken omdat zij een rol hebben als beschermer. Er moet dus per agent gekeken worden naar de situatie en diens rol."

Protest
Bij station Hollands Spoor in Den Haag zijn maandag eind van de middag enkele tientallen mensen bijeengekomen om te protesteren tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van Henriquez.

De naar schatting vijftig tot zestig demonstranten verzamelden zich aan de achterkant van het station. Na een toespraak trok het gezelschap met spandoeken naar het Zuiderpark, waar Henriquez om het leven kwam. Oorspronkelijk wilden de demonstranten door de Schilderswijk lopen, maar de gemeente stond dat niet toe. Er is veel politie op de been.

Vorig jaar mondde een demonstratie, een dag na de dood van Henriquez, uit in dagenlange rellen in de Schilderswijk. Het protest van maandag is georganiseerd door onder meer United Activists, een actiegroep tegen racisme en discriminatie.

Arrestatie
Henriquez overleed na zijn arrestatie bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag, vorig jaar op 27 juni. Hij liep tijdens de hardhandige arrestatie onder meer een gebroken strottenhoofd op.

Bij de arrestatie van Henriquez waren vijf politieagenten betrokken. Zij zijn allen verdachten.

Na de dood van Henriquez was het vier nachten op rij onrustig in de Haagse Schilderswijk. Relschoppers bekogelden de politie met stenen, vernielden winkels en een theater en staken spullen in brand. Meer dan tweehonderd mensen werden opgepakt.

Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4284409/ein ... iquez.html

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
RTL Nieuws schreef:
Politie stapelde fout op fout bij fatale aanhouding Mitch Henriquez

Bij de arrestatie van Mitch Henriquez heeft de politie grote fouten gemaakt. Niet alleen gebruikten de agenten een omstreden nekklem, ook zetten ze te snel geweld in en waren ze te laat met medische hulp.

Bij de arrestatie hebben de agenten zich niet gehouden aan de vaste procedure die ze hebben aangeleerd voor aanhoudingen, concluderen twee politiewetenschappers.

Het 'hardhandige geweldgebruik tegen Henriquez' was 'disproportioneel, onmatig en ondeskundig', schrijft een van hen. De twee experts onderzochten op verzoek van de rechter-commissaris het fatale incident.

Dit was er allemaal mis met de arrestatie:
* Te snel begonnen met de aanhouding;
* Er was geen taakverdeling tussen de agenten;
* Er was geen leiding, de commandant coördineerde niet, vocht zelf mee en kon daardoor niet in de gaten houden hoe het ging met Henriquez;
* Pepperspray is verkeerd gebruikt, het werd hem in zijn gezicht gewreven en dat is tegen de regels;
* Omstreden nekklem gebruikt;
* Medische hulp kwam te laat, dat was in strijd met de ambtsinstructie;

Henriquez overleed vorig jaar juni kort na zijn aanhouding op een Haags festival, het zorgde voor dagenlange onrust in Den Haag en rellen in de Schilderswijk. ​Agenten wilden hem aanhouden omdat hij zich provocerend gedroeg en riep dat hij een wapen had.

Door de overhaaste aanhouding waren er geen onderlinge afspraken wie de leiding zou nemen. Ook was daarom niet duidelijk wie wat zou doen, schrijven de experts.

In het rapport staat dat Henriquez door de vijf agenten buitensporig hard werd aangepakt. Hij werd met zijn buik naar de grond gewerkt, vastgezet met een nekklem en kreeg knieën op zijn rug. Daarna kreeg hij nog pepperspray in zijn gezicht gewreven, terwijl dat eigenlijk alleen van een afstandje gespoten mag worden. Een van de onderzoekers schrijft dat dat in andere gevallen 'als marteling was betiteld'.

Henriquez bewoog niet meer
Na drie minuten duwen, trekken, vuistslagen en drukken met de wapenstok op z'n achillespezen lukte het de agenten eindelijk om Henriquez te boeien. Op dat moment bewoog hij niet meer, maar toch droegen de agenten hem een ME-bus in. Dat had nooit mogen gebeuren: de regel is dat de agenten in dat geval een ambulance voor hem hadden moeten laten komen.

In plaats daarvan brengen de agenten Henriquez naar het politiebureau Zuiderpark. Aan het einde van de rit was er geen hartslag meer te voelen bij hem, maar pas vijf minuten later begon de politie met reanimatie. Henriquez overleed de volgende dag. De vijf betrokken politieagenten worden verdacht van zware mishandeling met de dood tot gevolg. Maandag besluit justitie of zij vervolgd zullen worden.


pevo
Master
 Bericht 
Even kijken hoe het OM dit maandag nou weer moet gaan recht praten......

squaddie
Master
 Bericht 
 
Ik verwacht dat OM vervolging gaat aankondingen omdat het niet direct inschakelen van medische zorg na het voltooien van de aanhouding een behoorlijke schending is van de zorgplicht die de politie heeft ten aanzien van arrestanten.

JeffreyM
Master
 Bericht 
NOS schreef:
Twee agenten vervolgd voor dood Mitch Henriquez

Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez worden strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanochtend meegedeeld aan de nabestaanden en verdachten.
De 42-jarige Mitch Henriquez overleed juni vorig jaar na zijn arrestatie in Den Haag. De Arubaan was op familiebezoek in Nederland en zou tijdens een muziekfestival bij wijze van grap hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Volgens de politie verzette hij zich tegen zijn aanhouding, waarna de agenten geweld gebruikten. Ze pasten onder andere een nekklem toe, waardoor Henriquez buiten bewustzijn raakte. Hij overleed de volgende dag.

De dood van Mitch Henriquez leidde tot protesten en rellen in de Haagse Schilderswijk. Het was nachtenlang onrustig in de wijk. Honderden mensen demonstreerden tegen het politieoptreden. Onder hen waren ook linkse activisten. Groepen raddraaiers stichtten brand, staken vuurwerk af en bekogelden de politie. Die pakte tientallen relschoppers op.

Geschorst
Het Openbaar Ministerie concludeerde eerder al dat Henriquez om het leven kwam door politiegeweld. Hij had geen drugs gebruikt en ook niet te veel gedronken. De politie heeft de vijf betrokken agenten na het incident geschorst. Het interne onderzoek tegen de politiemedewerkers loopt nog.

Nabestaanden van Henriquez drongen deze zomer nog aan op duidelijkheid over de zaak. Zij vonden dat de vervolgingsbeslissing veel te lang op zich liet wachten. Om te laten blijken dat de dood van Henriquez nog niet vergeten was, demonstreerden in juni in Den Haag tientallen mensen tegen politiegeweld.


no justice
Master
 Bericht 
Gevalletje gegokt en verloren toch? Lijkt mij meer dood door schuld.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
WC Eend van politie interviewt WC Eend van politie over zaak Mitch Henriquez
Willen niet worden geïnterviewd door pers (kritische vragen, altijd lastig), dus interviewen ze zichzelf maar

Link


:roflol: :roflol: :roflol:

no justice
Master
 Bericht 
Ik hoop dat die 2 die vervolgd worden lang komen vast te zitten en vaak hun zeep laten vallen onder de douche met Bubba.

squaddie
Master
 Bericht 
 
Wat mij persoonlijk verbaast is dat OM alleen ingaat op het geweld tijdens de aanhouding, maar niet over niet direct inschakelen van medische hulp na de arrestatie ondanks het feit dat het slachtoffer door verstikking om het leven is gekomen.

suum cuique tribuere
Eendagsvlieg
 Bericht 
 
die starende blik, het kost de blauwe wc eend echt moeite om zijn vantevoren ingestudeerde tekst op te zeggen.

pevo
Master
 Bericht 
Fuck laten we gauw maar even een mislukt soort van persberichtje de wereld in slingeren waarin we eigenlijk niks nuttig weten te melden....... :loco:

suum cuique tribuere
Eendagsvlieg
 Bericht 
 
Wanneer een groep van 5 burgers verdacht worden van betrokkenheid bij zulk een strafbaar feit roept een ovj meteen dat het plegen van een strafbaar feit in vereniging is. Hier lagen 5 blauwe neanderthalers met verenigde krachten boven op een recalcitrante burger. De andere 3 stoere wetsmisbruikers waren dus slechts meelopers. Befehl ist befehl.

basjuh1981
Master
 Bericht 
squaddie schreef:
Wat mij persoonlijk verbaast is dat OM alleen ingaat op het geweld tijdens de aanhouding

Inderdaad en wat er voor de aanhouding gebeurt is, wordt met geen woord over gerept.

Tweebel
Master
 Bericht 
Citaat:
'Oud-korpschef garandeerde baanbehoud agenten in zaak-Henriquez'

Oud-korpschef Gerard Bouman zou aan vijf verdachte agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez hebben gegarandeerd dat ze hun baan niet zouden verliezen.
Dat meldt NRC vrijdag, op basis van vertrouwelijke correspondentie die de krant in handen heeft.

Henriquez overleed vorig jaar, een dag nadat hij op hardhandige wijze was gearresteerd bij een muziekfestival in Den Haag. Hoogstwaarschijnlijk werd zuurstofgebrek hem fataal.

In een e-mail beschrijft een teamchef van de politie Delft een gesprek dat hij met Bouwman had, samen met de vijf agenten die op dat moment door het OM als verdachten waren aangemerkt.

Bouman zegde onder meer toe dat de agenten hun pas terug zouden krijgen waarmee ze weer toegang zouden hebben tot het politiebureau.

De huidige korpschef Erik Akerboom bevestigt middels een woordvoerder aan NRC de toezeggingen van zijn voorganger aan de vijf agenten. "Hij beschouwt dit als een gegeven. Voor hem staat nu een zorgvuldige verdere afwikkeling van de procedures omtrent het disciplinaire en strafrechtelijke traject centraal."

Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie (OM) besloot uitendelijk twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez in Den Haag te vervolgen.

De 42-jarige Arubaan werd gearresteerd, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Hij verzette zich, waarna de politie geweld tegen hem gebruikte.

De agenten gebruikten bij de arrestatie onder meer de omstreden nekklem.


http://www.nu.nl/binnenland/4332717/oud ... iquez.html

Die Bouman lijkt zich als een soort onaantastbare alleenheerser te hebben gedragen in zijn periode als korpschef. Niet fraai wat er allemaal naar buiten komt.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Citaat:
Bouman zegde onder meer toe dat de agenten hun pas terug zouden krijgen waarmee ze weer toegang zouden hebben tot het politiebureau.

Het is inmiddels wel duidelijk dat de hele zooi, van hoog tot laag, corrupt is. :boos: :boos:

pevo
Master
 Bericht 
Cultuurtje toch bij die blauwe toko :zzz:

Citaat:
Ernstig plichtsverzuim agenten bij arrestatie Henriquez

Den Haag - Vijf agenten die betrokken waren bij de fatale aanhouding van Mitch Henriquez valt plichtsverzuim te verwijten. Bij vier van hen was dit ernstig plichtsverzuim. Dat meldt de politie op basis van intern onderzoek.

Later meer.


http://www.telegraaf.nl/binnenland/2675 ... uez__.html

jack19
Master
 Bericht 
 
Agh gut, even terugkomend op de term nukubu's.... Was niet handig zie ik nu aangezien alles wat ik zeg heel zwart wit genomen wordt. In die zin excuses daarvoor, heb echter zelf gediend voor ik het blauw inging en daar was deze term puur en alleen bedoeld zoals Peug al aangeeft.

Komen gelukkig steeds meer details naar buiten, absoluut belangrijk voor de nabestaanden maar ook om aan te tonen dat we hier niet in een bananenrepubliek wonen waar dit soort zaken zomaar in de doofpot gestopt worden. En uiteindelijk hebben we hier alleen maar verliezers, wat niet betekent dat eventueel schuldigen niet gestraft moeten worden, hoe klote ook.

En Gerard Bouman..... Tja, we hebben gelukkig een nieuwe.

Tweebel
Master
 Bericht 
Meer over plichtsverzuim:

Citaat:
Ernstig plichtsverzuim vier agenten bij fatale arrestatie Mitch Henriquez

Uit onderzoek van de politie naar het individuele handelen van de vijf agenten die vorig jaar zomer waren betrokken bij de aanhouding van Mitch Henriquez is gebleken dat vier agenten ernstig plichtsverzuim valt te verwijten en één agent plichtsverzuim.
Dat meldt de politie vrijdag op basis van het afgeronde interne onderzoek.

De 42-jarige Arubaan Henriquez werd gearresteerd bij een muziekfestival, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij verzette zich, waarna de politie geweld tegen hem gebruikte.

Henriquez overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. Ze gebruikten daarbij onder meer de omstreden nekklem.

Buiten functie
Wat de gevolgen zijn voor de vier agenten is nog niet duidelijk. Welke mogelijke disciplinarie maatregelen de politie treft, hangt af van het advies van de onafhankelijke Commissie van Advies in Disciplinaire Zaken (CADZ). Dat advies komt voor het einde van het jaar uit. De agenten blijven wel buiten functie.

De ernst van het geconstateerde plichtsverzuim verschilt per agent. Bij één agent is geen ernstig plichtsverzuim geconstateerd, maar wel plichtsverzuim. Voor de agent geldt dat hij niet langer buiten functie wordt gesteld.

Voor de agent die plichtsverzuim wordt verweten wordt een re-integratietraject gestart en wordt gezocht naar een passende werkomgeving binnen de politie.

Bouman
De leiding van de politie bevestigde vrijdag het bericht van Het NRC dat Oud-korpschef Gerard Bouman aan de vijf agenten zou hebben gegarandeerd dat ze hun baan niet zouden verliezen.

Bouman zegde onder meer toe dat de agenten hun pas terug zouden krijgen waarmee ze weer toegang zouden hebben tot het politiebureau.

Vervolgen
Het Openbaar Ministerie (OM) besloot 19 september twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Henriquez te vervolgen.

Op basis van onderzoek van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) concludeerde het OM dat Henriquez overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals. Ook een klap op zijn neus en het gebruik van pepperspray heeft mogelijk een rol gespeeld.


http://www.nu.nl/binnenland/4332903/ern ... quez-.html

pevo
Master
 Bericht 
jack19 schreef:
wat niet betekent dat eventueel schuldigen gestraft moeten worden


Nou zullen we dat juist wel doen!

 Pagina 7 van 8 [ 391 berichten ] 


Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy