» Openbaar » Media » Politiek, economie en overheid   

Postingstijd interval gedetecteerd van 58.1 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.


 Pagina 1 van 1  [ 17 berichten ]
Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Trouw schreef:
De Belastingdienst legde de afgelopen vier jaar bijna 1 miljard euro minder belastingcorrecties op dan voorzien. De extra controles die de fiscus sinds 2012 zou gaan uitvoeren, zijn er nauwelijks gekomen.

Dit blijkt uit interne stukken van de Belastingdienst die openbaar werden na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur en zijn onderzocht door platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is belangrijke informatie hierover achtergehouden voor de Kamer.

Sinds het Regeerakkoord van 2012 krijgt de fiscus extra geld om het belastingtoezicht te verbeteren. Door extra heffingen zouden deze investeringen zich ruimschoots terugbetalen, was het idee. Uit de stukken van de afdeling Inlichtingen van de Belastingdienst blijkt nu voor het eerst hoeveel geld de Belastingdienst is misgelopen. Alleen in 2015 is iets meer opgehaald dan voorzien. In de andere jaren waren de naheffingen flink lager.

Vooral het extra toezicht op grote bedrijven schiet erbij in. In het jaar 2016 is van de geplande 357 miljoen extra correcties op grote ondernemingen volgens de fiscus geen cent binnengekomen. Van de geplande 784 extra boekencontroles is minder dan een vijfde uitgevoerd. Ook bij midden- en kleinbedrijven controleert de fiscus veel minder dan gepland. Een meevaller was dat de opbrengsten per controle bij het mkb hoger uitpakken dan voorzien. Zo komt de Belastingdienst in 2016 per saldo aan een totaal aan gemiste correcties van bijna een half miljard.

Pijnlijk
Dankzij automatisering weet de fiscus dat jaarlijks zo’n 600.000 particulieren een aangifte doen die waarschijnlijk niet klopt. Toch legt de Belastingdienst bij minder dan 150.000 van deze mensen een naheffing op, 54.000 minder dan voorzien. ‘Het valt niet uit te leggen dat we deze aangiften niet allemaal controleren, want we weten bijna zeker dat deze mensen te weinig belasting betalen,’ zei Kamerlid Omtzigt tijdens het vragenuurtje.

De tegenvallende cijfers zijn pijnlijk voor staatssecretaris Wiebes. Hij kreeg flinke kritiek te verduren van de Tweede Kamer vanwege een uit de hand gelopen vertrekregeling waardoor veel meer gekwalificeerde inspecteurs dan voorzien hun biezen pakten. In januari dit jaar concludeerde een onderzoekscommissie ‘de continuïteit van een aantal processen’ door de vertrekregeling in gevaar is gekomen.

Wiebes hield vol dat de ‘cruciale functies’ van de Belastingdienst niet in gevaar komen door de vertrekregeling. Volgens de interne memo’s blijkt nu dat het grootste deel van de gemiste opbrengsten te wijten is aan personeelsgebrek. Ook automatisering levert niet op wat ervan werd verwacht.

Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid voor het CDA, vroeg staatssecretaris Wiebes gisteren tijdens het Vragenuurtje om opheldering. ‘Deze notities zijn voor de Kamer achtergehouden. Hierdoor konden wij de staatssecretaris niet controleren,’ zei hij. Staatssecretaris Wiebes moest de Kamer beloven om in de toekomst meer informatie over het toezicht van de Belastingdienst te delen.

Multinationals
De Belastingdienst was ook van plan extra controles te doen bij multinationals die belasting ontwijken door winsten weg te sluizen. Bedrijven hanteren vaak verkeerde prijzen voor interne transacties met belastingparadijzen, zodat ze kunstmatig kunnen schuiven met winst. Volgens een onderzoek voor de Europese Commissie is deze methode goed voor meer dan zeventig procent van alle winstverschuiving naar belastingparadijzen.

De fiscus maakt jaarlijks zo’n tweehonderd afspraken met multinationals over dit type transacties. Maar het lukt niet om te controleren of bedrijven zich ook aan die afspraken houden. In 2012 controleerde de Belastingdienst bij slechts 20 multinationals of zij de juiste prijzen hanteren, terwijl er dat jaar nog 100 zaken op de plank lagen die onderzocht moesten worden.

Ondanks herhaaldelijke vragen sinds afgelopen vrijdag was de Belastingdienst niet in staat te reageren op de bevindingen.


Het blijft aanmodderen bij de fiscus.

Spook
Master
 Bericht 
Ze kunnen een beginnen bij hun eigen personeel dat instructies heeft gekregen om via antedatering meer geld uit de afvloeiregeling te slepen.

DikkeDiesel
Master
 Bericht 
Maserati Teun schreef:
Wiebes hield vol dat de ‘cruciale functies’ van de Belastingdienst niet in gevaar komen door de vertrekregeling.
Wiebes is de Mohammed Saïd al-Sahaf van de Nederlandse regering.

Deze kan ook weer in het bakje met incompetente overheid :fp:

zadkine
Master
 Bericht 
trouw schreef:
Pijnlijk
Dankzij automatisering weet de fiscus dat jaarlijks zo’n 600.000 particulieren een aangifte doen die waarschijnlijk niet klopt. Toch legt de Belastingdienst bij minder dan 150.000 van deze mensen een naheffing op, 54.000 minder dan voorzien. ‘Het valt niet uit te leggen dat we deze aangiften niet allemaal controleren, want we weten bijna zeker dat deze mensen te weinig belasting betalen,’ zei Kamerlid Omtzigt tijdens het vragenuurtje.

Aangifte klopt niet, en men gaat er zomaar vanuit dat de burger dan te weinig belasting betaalt?
Genoeg burgers die dermate slecht op de hoogte zijn van de regels dat ze daardoor aanzienlijk te veel betalen.....maar dat wordt uiteraard even genegeerd

bert65
Master
 Bericht 
Dat wordt inderdaad genegeerd.... ik spreek uit ervaring.

djee
Master
 Bericht 
zadkine schreef:
daardoor aanzienlijk te veel betalen.

Dat is een flinke taartpunt, maar een oplossing voor deze problemen; maak het super simpel, maar ja wat dan met de rondpompeconomie :huh:

zadkine
Master
 Bericht 
Afschaffen , 95% van het rondpomp circus....voor de burger te compenseren door inkomen t/m minimumloon 100% belastingvrij te maken, ja ook voor de hogere inkomens.
Dus aale inkomens afhankelijke extra's afschaffen....huizen ook defiscaliseren, dus rente aftrek , bijtelling en OZB af te schaffen.

Omdat ook mensen met hoger inkomen ettelijke honderden besparen op de eerste schijf hebben die compensatie voor verlies rente aftrek.

AOW wel verhogen evenals basis bijstand.
Maar bijstand slechts geven aan mensen die minimaal 30 jaar in nederland wonen, legaal en met vergunning.
Gelukszoekers van elders geen strobreed in de weg leggen bij het zoeken naar werk....maar ze moeten wel hun eigen geluk "verdienen". Waarmeemeteen ook de miljarden die in de asiel industrie omgaan vrijvallen.
Echter, elke vreemdeling die veroordeeld wordt voor een misdrijf meteen als ongewenste vreemdeling het land uit zetten onder vervallen van alle opgebouwde pensioen/aow rechten...die opbouw dient dan om de misdrijfslachtoffers schade vergoeding te geven.

Overigens mag die pensioenopbouw wat mij betreft ook gebruikt worden voor betalen schade vergoedingen voor misdrijven welke gepleegd zijn door autochtonen.

basjuh1981
Master
 Bericht 
:thumb:

Dikke Dakduif
Master
 Bericht 
zadkine schreef:
Afschaffen , 95% van het rondpomp circus
Helemaal mee eens maar gaat nooit gebeuren. Te veel mensen verdienen een ruim belegde boterham dankzij het rondpomp circus. Deze mensen zijn vaak lid van het parijkartel en hebben het dus voor het zeggen zolang de nederlander niet massaal overstapt op alternatieve partijen.

En zelfs na een eventuele electorale revolutie (in eerste en tweede kamer!), zal een burgervriendelijke regering moeten opboksen tegen Brussel en de rechterlijke macht die volkomen op de hand van het partijkartel zijn.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
NU.nl schreef:
Innen van belasting mogelijk in gevaar door verouderde ICT

Het innen van belasting zou mogelijk in gevaar komen doordat de ICT-systemen bij de Belastingdienst verouderd zijn.

Dat zou de fiscus in een interne evaluatie hebben geconcludeerd, meldt de Volkskrant vrijdag. de krant kreeg het internet document in handen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

"De continuïteit van het inningsproces is niet gegarandeerd", valt volgens de krant in de evaluatie te lezen. Omdat belastingmedewerkers met pensioen gaan of ontslag nemen, zouden er steeds minder personeelsleden zijn die weten hoe verouderde ICT-systemen werken.

De onderzoekers stellen dat een groot deel van de ICT-systemen niet langer voldoet aan de huidige normen. Ambtenaren moeten hier echter noodgedwongen mee werken, omdat er nog geen alternatief is.

Grote gevolgen
Een op het eerste gezicht klein ICT-probleem, kan al grote gevolgen hebben. Dit komt doordat processen soms op miljoenen belastingbetalers tegelijk zijn gericht. De ICT-problemen kunnen ertoe leiden dat brieven verkeerd worden verzonden of dat er onjuiste aanslagen worden uitgedeeld.

Uit de evaluatie blijkt dat de Belastingdienst maar liefst zeshonderd verschillende ICT-systemen gebruikt. Ook staat er in dat naar verwachting in 2020 alle systemen naar behoren zullen werken.

Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt tegen de krant dat de fiscus druk bezig is met het vernieuwen en stroomlijnen van de systemen. Dit zou moeten leiden tot 750 miljoen euro meer belastingopbrengsten.

Niet te rechtvaardigen
Maar het Bureau ICT-Toetsing (BIT) van het ministerie van Binnenlandse Zaken concludeerde in juni nog dat de Belastingdienst er waarschijnlijk niet in slaagt om daarmee de ICT-problemen op te lossen. De geplande investering voor een nieuw computersysteem zou "niet te rechtvaardigen" zijn.

Volgens het BIT is het onduidelijk of het nieuwe computersysteem het inningsproces zal verbeteren. Ook zou er te weinig tussen softwareontwikkelaars en belastingambtenaren worden gecommuniceerd, waardoor die laatste groep niet leert hoe bepaalde programma’s in elkaar zitten.

Eerder al hebben de Algemene Rekenkamer en twee topambtenaren ook de vrees uitgesproken dat de belastinginning verstoord kan worden door organisatorische problemen.


Gaat heel lekker bij de belastingdienst. Mensen gaan met pensioen en niemand weet hoe de oude systemen werken. :applaus: :applaus:

Ducantoni
Master
 Bericht 
Als het gaat om MRB zou ik er geen traan om laten.
Helaas zullen ze dat bij een fuik wel weer rechttrekken. :roll:

Tommie
Master
 Bericht 
 
Mooi zo. Hoe minder geld de overheid uit de economie zuigt, hoe beter de economie draait. Het enige nadeel is dat ze het misschien volgens de makkelijke weg gaan proberen te compenseren (verhogingen van (benzine)accijns, BTW of iets anders waar geen ICT systeem voor nodig is).

DikkeDiesel
Master
 Bericht 
En met de mensen die weten hoe ze werken en die de nieuwe systemen moeten ontwikkelen is moeilijk samen te werken omdat ze allemaal thuis willen (en mogen) werken en daarbij vastgeroeste ideeën over systeemontwikkeling hebben

DikkeDiesel
Master
 Bericht 
Darth_Android
Die hard
 Bericht 
zadkine schreef:
Genoeg burgers die dermate slecht op de hoogte zijn van de regels dat ze daardoor aanzienlijk te veel betalen.....maar dat wordt uiteraard even genegeerd

Genoeg bedrijven die juist bewust veel te veel betalen om zo hun zwarte drugsgeld wit te wassen. Shoarmazaken waar je haast nooit een klant ziet of bezorger ziet rijden maar die op papier vette winsten maken.
Citaat:
verhogingen van (benzine)accijns

Ze doen maar, ik werk tegenwoordig gedetacheerd in Duitsland dus ik tank ook daar. En 50km landinwaarts zijn de benzineprijzen gemiddeld nog eens 6 tot 8 ct/l lager dan vlak bij de grens.

zadkine
Master
 Bericht 
Darth_Android schreef:
Genoeg bedrijven die juist bewust veel te veel betalen

Doen ze niet....ze betalen belasting over verdiend geld....al is het dan verdiend met iets anders dan shoarma.
De fiscus heeft geen moreel, die heft belasting over alle beroepsmatige inkomsten, dus ook winsten uit drugshandel.

Walker
Master
 Bericht 
1 Miljard te weinig binnengeharkt. Die ga je op Prinsjesdag keihard terugvinden in de begroting van 2018.

 Pagina 1 van 1 [ 17 berichten ] 


Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy