» Openbaar » Media » Politiek, economie en overheid    Pagina 1 van 1  [ 7 berichten ]
Spook
Master
 Bericht 
nu.nl schreef:
De omgang met privacygevoelige kentekenfoto's door de Belastingdienst was de afgelopen jaren technisch en organisatorisch niet op orde. Voor de fiscus niet-relevante gegevens over miljoenen kentekens werden jarenlang niet verwijderd.

Dat blijkt uit documenten die op verzoek van het ANP zijn vrijgegeven.

In interne memo's staat dat "geen schoning" plaatsvond van de jaarlijks 1 miljoen kentekenfoto's die de fiscus zelf verzamelde met camera-auto's met automatische kentekenherkenning (ANPR). "De fotogegevens en metadata zijn vanaf 2010 nog beschikbaar".

Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens mogen dit soort data niet langer worden bewaard dan noodzakelijk. Pas eind vorig jaar schoonde de fiscus eenmalig deze bestanden op. De Belastingdienst erkent dat het bewaren onterecht was.

Vernietigd

Inmiddels is het inwinnen en gebruik van de kentekenfoto's gestopt en zijn de gegevens vernietigd. Dat gebeurde nadat de Hoge Raad begin dit jaar had bepaald dat er geen wettelijke basis was om de kentekenfoto's te gebruiken voor het aantonen van privégebruik van auto's van de zaak.

Volgens de rechters was sprake van systematisch verzamelen van gegevens over de bewegingen van voertuigen.

In een reactie laat de Belastingdienst weten dat er "ten tijde van de uitspraak van de Hoge Raad een gestructureerd proces voor het systematisch vernietigen van de niet-relevante ANPR-gegevens in voorbereiding was". Ook zegt de dienst dat de opgeslagen gegevens wel "steeds volgens de geldende richtlijnen zijn beveiligd".

Beheer

Privacy First is kritisch en spreekt van een "opeenstapeling van onrechtmatigheden". Behalve het ontbreken van een wettelijke basis en het opslaan van niet-relevante gegevens, was volgens Vincent Böhre van de privacyorganisatie ook de "organisatorische puinhoop" onrechtmatig.

Ambtenaren concludeerden de afgelopen jaren dat het beheer "niet juist was belegd en ingeregeld". Er was sprake van ICT-problemen en provisorische systemen. Het beheer was niet ondergebracht bij de juiste afdelingen. Veel werk moest bovendien handmatig worden gedaan en het ontbrak aan deskundigheid en vaste werkwijzen. Het beheer van bewaartermijnen werd daardoor niet structureel, maar alleen ad hoc gedaan.

Dat was ook het geval bij de vele miljoenen foto's die de fiscus verkreeg uit ANPR-camera's van de politie. Niet-relevante gegevens werden hier wel binnen twee weken gewist, maar mogelijk bruikbare kentekenfoto's (52 miljoen van de 130 miljoen per jaar) bleven enkele jaren bewaard.


De interne memo's: http://download.anp.nl/get/35F8AD111F86 ... 8D004D7C8D

Een opeenstapeling van onrechtmatigheden. Maar er wordt effectief niets aan gedaan, en ondertussen wordt de rechtmatigheid straks weer in de wet geknutseld.

Je moet niet willen dat dit soort gegevens verzameld worden, want het blijkt keer op keer dat de overheid niet in staat is er op een verantwoordelijke manier mee om te gaan, en het ontloopt ook daadwerkelijk verantwoording en afrekening.

Men beknot je privacy steeds verder, en belooft dan terughoudend en voorzichtig te zijn. En elke keer weer blijkt dat een leugen. Ik ben boos dat mensen niet massaal boos zijn. Dit is instemmen door te zwijgen.

Ducantoni
Master
 Bericht 
Keer op keer komen er feiten boven water over overheidsdiensten die de wet overtreden en vervolging blijft doorgaans uit. De fiscus is in dat opzicht al een organisatie die zich kennelijk boven de wet verheven voelt, als zelfs heling onbestraft blijft.
Het laat zich raden welke kant het op gaat als er ooit in het kader van rekeningrijden een kastje/registratiemiddel in elk motorvoertuig aangebracht moet worden.

Tommie
Master
 Bericht 
 
Ducantoni schreef:
De fiscus is in dat opzicht al een organisatie die zich kennelijk boven de wet verheven voelt


De fiscus (en andere overheidsdiensten) zijn boven de wet verheven - zie ook de beide Pikmeer arresten.

Ducantoni
Master
 Bericht 
Als niemand een overheidsdienst ter verantwoording kan roepen zonder dat dat (strafrechtelijke) gevolgen heeft of kan hebben is in feite het eind zoek. Ondertussen wordt de burger wel keer op keer in diens bewegingsvrijheid beknot. :nothanks:

Pita
Master
 Bericht 
 
Je kan de belastingdienst maar op een manier een oor aan naaien : Eerst een gigantische belastingschuld opbouwen, dan de schuldsanering in gaan en de bijstand. Beetje zwart bijwerken of plantjes knippen voor een beetje luxe leven en dan na 3 jaar weer een gewone job aan nemen.

basjuh1981
Master
 Bericht 
Dat is de belastingbetaler een oor aannaaien. De belastingdienst gaat gewoon door met hun legale diefstal.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
De politie mag de data niet bewaren, maar zoals ik al een tijd geleden schreef, hebben ze de data aan de fiscus overgedragen. De fiscus had gewoon die data 7 jaar willen bewaren zodat de belastingplichtige genaaid kon worden. :boos:

Citaat:
Ambtenaren concludeerden de afgelopen jaren dat het beheer "niet juist was belegd en ingeregeld". Er was sprake van ICT-problemen en provisorische systemen. Het beheer was niet ondergebracht bij de juiste afdelingen. Veel werk moest bovendien handmatig worden gedaan en het ontbrak aan deskundigheid en vaste werkwijzen. Het beheer van bewaartermijnen werd daardoor niet structureel, maar alleen ad hoc gedaan.

Altijd gemakkelijk om je achter de ICT te verstoppen. Ze hebben gewoon hun werk niet goed gedaan.

 Pagina 1 van 1 [ 7 berichten ] 


Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy