» Openbaar » Media » Politiek, economie en overheid    Pagina 1 van 1  [ 19 berichten ]
Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Het Parool schreef:
Onvolkomen, complex en warrig beleid van de gemeente heeft ertoe geleid dat Amsterdam honderden miljoenen euro te veel uitgeeft aan de inhuur van externe krachten. Dat concludeert de Rekenkamer.

In 2016 gaf de gemeente Amsterdam ruim 237 miljoen euro uit aan de inhuur van experts van buiten, blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer, dat donderdag is uitgekomen.

Dat is niet alleen een stijging van 19 miljoen ten opzichte van een jaar eerder, maar ook een duizelingwekkende overschrijding van 182,7 miljoen van de begroting, die nog uitging van 54,7 miljoen voor personeel van buitenaf: denk aan juristen, voorlichters, financiële experts, maar ook schoonmakers en stadsreinigers.

Ook in 2015 gaf Amsterdam veel meer uit dan begroot: zo'n 140 miljoen. Vanaf 2010 wordt stelselmatig te veel uitgegeven.

Incapabele voorlichters?
Nu trekt Jan de Ridder, directeur van de Amsterdamse Rekenkamer, wel vaker de conclusie dat zaken in Amsterdam niet goed gaan, dat is onderdeel van zijn werk. Maar dan gaat het om onderwerpen die onvoldoende aandacht krijgen, de ondergeschoven kindjes.

De immense inhuur van externe krachten door de gemeente is nu juist een onderwerp dat wél aandacht krijgt. "En toch is het beleid warrig," zegt De Ridder. "Dat komen we niet vaak tegen."

Al in 2008 sprak de gemeenteraad de wens uit de uitgaven aan externe inhuur terug te brengen. Het huidige college van D66, VVD en SP legde in 2014 vast dat de kosten omlaag moesten en dat inhuur maximaal één jaar mocht duren. Toch is het beleid van de gemeente 'onvolkomen en complex', stelt de Rekenkamer na een onderzoek van meer dan een jaar.

Inhuur van experts hoort bij een complexe stad als Amsterdam, zegt De Ridder. Als bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn lekkage optreedt, is het logisch dat de gemeente experts inhuurt. Maar heeft Amsterdam zulke incapabele voorlichters in dienst dat de woordvoerders ook van buiten moeten komen?

Vaste ambtenaren in de minderheid
Zes advocaten die zijn aangetrokken voor de Noord/Zuidlijn lopen al jaren twintig tot veertig uur per week rond bij de dienst Metro & Tram. Dit kost de stad, volgens een ruwe schatting, meer dan één miljoen per jaar.

Bij een aantal onderdelen van de gemeente is de inhuur structureel. De afdeling die zich bezighoudt met de Noord/Zuidlijn bestaat voor meer dan tachtig procent uit ingehuurde medewerkers.

Ook bij de afdelingen ICT, Parkeren en Zuidas zijn vaste ambtenaren in de minderheid.

Fundamentele vraag
Volgens de Rekenkamer moet het college zorgen dat de cijfers op orde komen en dat goed wordt bijgehouden wie wat inhuurt. Maar alles begint bij een fundamentele vraag, zegt De Ridder: wat voor organisatie heeft het bestuur voor ogen: groot of klein, veel kennis in huis of expertise juist inhuren? "De gemeente hinkt nu op verschillende gedachtes."

Het college laat weten de conclusies van de Rekenkamer te delen. De grootschalige inhuur komt onder meer door ingrijpende veranderingen in de organisatie en was nodig om plannen van het college uit te voeren.Onvoorstelbaar dat er zoveel ingehuurd moet worden. Dat is pure geldverspilling.

liquid_force
Master
 Bericht 
Maserati Teun schreef:
Onvoorstelbaar dat er zoveel ingehuurd moet worden. Dat is pure geldverspilling.

als je de knowhow niet in huis hebt en wel projecten wilt doorvoeren is er geen andere mogelijkheid ...

A4
Master
 Bericht 
liquid_force schreef:
als je de knowhow niet in huis hebt en wel projecten wilt doorvoeren is er geen andere mogelijkheid ...

Precies. En inhuur is niet altijd duurder.

Kami
Master
 Bericht 
Als dure inhuur wel oplevert wat nodig is, dan levert dat altijd nog meer resultaat dan een ambtenaar die alleen maar naar buiten zit te kijken.
Dus meer value voor money, wel veel money dat wel.

djee
Master
 Bericht 
Kami schreef:
dan levert dat altijd nog meer resultaat dan een ambtenaar die alleen maar naar buiten zit te kijken.

Valt zwaar tegen hoor kan ik je uit ervaring vertellen, in mijn/ons geval worden de ingehuurde "experts" tegengehouden Door het vastgeroeste incompetente/bedriegende kliekje.

Dikke Dakduif
Master
 Bericht 
liquid_force schreef:
als je de knowhow niet in huis hebt en wel projecten wilt doorvoeren is er geen andere mogelijkheid ...
Je kunt mensen ook een normale baan geven en na afloop van het project in een andere functie plaatsen. bij zo'n Noord/Zuid lijn project weet je dat het zomaar 10 jaar of meer gaat worden, dan ga je toch niet al die tijd 3 keer zo veel betalen voor inhuur :loco:

Signum
Master
 Bericht 
djee schreef:
Valt zwaar tegen hoor kan ik je uit ervaring vertellen, in mijn/ons geval worden de ingehuurde "experts" tegengehouden Door het vastgeroeste incompetente/bedriegende kliekje.


Niet heel gek toch. Ik zie het ook regelmatig terug (ben zelf extern) en het vastgeroeste kliekje is bang voor hun werk. Incompetentie wordt natuurlijk makkelijk aan het licht gebracht als er ineens iemand met expertise langskomt. Ik begrijp alleen niet waarom dit soort incompetent volk niet gewoon ontslagen wordt, want het is vaak ook nog eens bekend bij leidinggevende. Ontslaan vinden ze dan te duur, maar je bent op de lange termijn veel meer geld kwijt aan zo'n figuur. Lange termijn denken doen de meeste alleen niet aan. Er wordt alleen maar naar de jaarlijkse kosten gekeken.

Superkoe
Master
 Bericht 
A4 schreef:
Precies. En inhuur is niet altijd duurder.

Ik ben goedkoper dan mijn collega's in loondienst.


djee schreef:
Valt zwaar tegen hoor kan ik je uit ervaring vertellen, in mijn/ons geval worden de ingehuurde "experts" tegengehouden Door het vastgeroeste incompetente/bedriegende kliekje.

Als inhuur ben in je tegenwoordig een aardige paria, ja. Vooral voor mensen die niet in jouw project zitten.

Kwibus
Master
 Bericht 
Signum schreef:
Ik begrijp alleen niet waarom dit soort incompetent volk niet gewoon ontslagen wordt
het punt is dat dat nog steeds niet zomaar kan, al helemaal niet met ambtenaren. Als iemand er al jarenlang zit, zonder fatsoenlijke beoordelingsgesprekken, evaluatiemomenten en een stevige dossieropbouw, dan kost gedwongen ontslag je een godsvermogen. Vaak is het voordeliger iemand gewoon tot aan zijn pensioen door te betalen. En echte expertise voor b.v. tunnelbouw en aanleg metro, ja, dat is schaars. Als je zeker zou weten dat je het vaker nodig hebt, dan zou b.v. een nationaal overheidsbureau met die expertise voor heel NL al gauw goedkoper zijn. Maar zo groot is NL nu eenmaal niet als het om nieuw metro gaat. Maar het is wel een fors bedrag ja :x

Signum
Master
 Bericht 
Kwibus schreef:
het punt is dat dat nog steeds niet zomaar kan, al helemaal niet met ambtenaren


Laten we hopen dat daar binnenkort verandering in komt (2020).

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/08/ee ... n-a1530796

zadkine
Master
 Bericht 
Kwibus schreef:
het punt is dat dat nog steeds niet zomaar kan, al helemaal niet met ambtenaren. Als iemand er al jarenlang zit, zonder fatsoenlijke beoordelingsgesprekken, evaluatiemomenten en een stevige dossieropbouw, dan kost gedwongen ontslag je een godsvermogen.

Niet meer zoveel na de laatste wijzigingen in kantonrechters formules ed.. Tenminste als je praat over een incompetent team....
Wel kun je een afbetaling van de wettelijke retransitie vergoeding verwachten (maximaal 75000 bruto).
Komt er wel een rechter aan te pas dan kom je op maximaal 3 jaarsalarissen schat ik zo (sociaal plan). Mits je ze weg reorganiseert.
Afdeling opdoeken en een andere beginnen met iets andere functies. En daarop laten solliciteren.
Reorganiseren doen bedrijven en overheden niet voor niets zo vaak....want ontslag wegens vervallen functie is wel de makkelijkste.

Kwibus schreef:
En echte expertise voor b.v. tunnelbouw en aanleg metro, ja, dat is schaars. Als je zeker zou weten dat je het vaker nodig hebt, dan zou b.v. een nationaal overheidsbureau met die expertise voor heel NL al gauw goedkoper zijn. Maar zo groot is NL nu eenmaal niet als het om nieuw metro gaat. Maar het is wel een fors bedrag ja

Voor dit soort specialismen...ingenieurs ed. was het budget van 54 miljoen......

A4
Master
 Bericht 
Dikke Dakduif schreef:
3 keer zo veel betalen voor inhuur

:zzz:
Zoals Superkoe ook al zegt; ook ik ben 'goedkoper' dan mijn collega's in loondienst. En durf ook nog wel voorzichtig te stellen dat ik meer werk verzet.

Darth_Android
Die hard
 Bericht 
Maserati Teun schreef:
Onvoorstelbaar dat er zoveel ingehuurd moet worden. Dat is pure geldverspilling.

Tja, maar het aantal mensen in vaste dienst moet en zal nu eenmaal omlaag gaan, "want daar kom je niet meer vanaf". Ook onzin, dat kost alleen geld maar minder dan jarenlang extra betalen voor inhuur tarieven.

Dit is trouwens niet speciaal iets dat alleen bij gemeenten speelt, grote bedrijven hebben ook zo'n warrige constructies waar inhuur jarenlang rondloopt maar niet in dienst mag komen. Minder mensen op de loonlijst doet het goed bij de aandeelhouders.

Citaat:
het punt is dat dat nog steeds niet zomaar kan, al helemaal niet met ambtenaren.

Ik ken de specifieke situatie van ambtenaren niet, maar bij ander personeel is het doodsimpel hoor. Het kost geld, maar minder dan jarenlang inhuurterieven betalen. Desnoods begin je als werkgever moeilijk te doen, verstoorde arbeidsverhouding, is schuld werkgever dus dokken, maar wel ontslag.

WimLex
Master
 Bericht 
gedwongen ZZP'ers die ze weer inhuren
(spreek uit ervaring)

bert65
Master
 Bericht 
Inhuur bij de gemeente kom je overal tegen. Bij een hoop functies snap ik niet dat daar iemand jaren voor ingehuurd wordt maar bij andere ontkom je er niet aan. Nu is het bij Amsterdam aan het licht gekomen maar je ziet dit ook bij bijvoorbeeld de NS, ProRail en de Nationale Politie.

Pita
Master
 Bericht 
 
Ander bedrijf oprichten, het personeel via tips laten solliciteren, 25 % meer salaris betalen, nemen ze vanzelf ontslag en het nieuwe bedrijf is plotseling spoorloos.

liquid_force
Master
 Bericht 
Pita schreef:
Ander bedrijf oprichten, het personeel via tips laten solliciteren, 25 % meer salaris betalen, nemen ze vanzelf ontslag en het nieuwe bedrijf is plotseling spoorloos.


daar zijn een aantal jaren geleden een aantal "ondernemers" voor veroordeeld ...

DikkeDiesel
Master
 Bericht 
Vaak is het ook een kwestie van aantrekken van kwaliteit. Veel mensen die kwaliteit leveren willen domweg niet bij de overheid in loondienst. Enige keus voor de overheid is dan inhuren.

Darth_Android
Die hard
 Bericht 
liquid_force schreef:
post4343677.html#p4343677 schreef: Ander bedrijf oprichten, het personeel via tips laten solliciteren, 25 % meer salaris betalen, nemen ze vanzelf ontslag en het nieuwe bedrijf is plotseling spoorloos.

daar zijn een aantal jaren geleden een aantal "ondernemers" voor veroordeeld ...

Niet alleen dat, ik herinner me een IT bedrijf dat via die constructie van mensen wilde afkomen. Aannemen bij een nieuw bedrijf en allemaal ontslagen in de proeftijd. Daar zijn ze de directeur even thuis komen opzoeken.

 Pagina 1 van 1 [ 19 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…