» Openbaar » Media » Politiek, economie en overheid    Pagina 1 van 1  [ 9 berichten ]
bx gek
Master
 Bericht 
NRC schreef:
Fraude van 6 miljoen in boeken Buma/Stemra
Om de kosten te drukken, creëerden directieleden van de auteursrechtenorganisatie in afgelopen jaren fictieve ‘potjes’ in de boekhouding.
Lisa Dupuy
28 augustus 2017 om 19:29

Bij Buma/Stemra is jarenlang gefraudeerd met de interne boekhouding. In 2015 en 2016 zetten directieleden geld opzij om eventuele financiële tegenvallers voor de auteursrechtenorganisatie op te vangen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door advocatenkantoor NautaDutilh.

Maandag deelde directeur Wim van Limpt de bevindingen met medewerkers, het College van Toezicht en leden van de organisatie (auteurs, componisten en muziekuitgevers).

Kosten drukken
Eind 2015 zouden de directieleden zo’n zes miljoen euro hebben weggezet in ‘extra potjes’. Zo probeerden ze de boekhouding op peil te houden, door bijvoorbeeld rekeningen naar voren te schuiven. Op die manier konden de kosten voor een volgend jaar worden gedrukt.

Woordvoerder Frank Janssen bevestigt de bevindingen. “Het zijn gemaakte kosten, maar die werden niet transparant in de boekhouding opgenomen, en niet altijd op het moment ingeboekt dat de kosten eigenlijk werden gemaakt. Als organisatie mag Buma/Stemra maximaal 15 procent van geïnde en uitgekeerde bedragen als beheerskosten rekenen.”

Door het geschuif met de kostenposten bleven de beheerskosten op of onder dat afgesproken percentage. “Zo maakte men het budget kloppend, maar werd met de reserveringen geschoven.” Volgens de woordvoerder is niet bekend wanneer de boekhoudfraude begon. NautaDutilh keek in het onderzoek alleen naar de jaren 2015 en 2016. Het advocatenkantoor begon in maart van dit jaar aan het onderzoek.

Klokkenluider
Het is niet de eerste keer dat Buma/Stemra in opspraak raakt vanwege de financiën. In 2013 gelastte de Tweede Kamer al een onderzoek in naar de organisatie, vanwege corruptie. Adviesbureau KPMG deed toen meerdere suggesties om de bedrijfscultuur te verbeteren.

Directeur Van Limpt kondigde maandag opnieuw maatregelen aan om de boekhouding van Buma/Stemra transparanter te maken. Hij trad in de zomer van vorig jaar aan als directeur van de auteursrechtenorganisatie. Eind 2016 meldde zich een klokkenluider die vertelde over het geschuif met kostenposten door de directie.

Van Limpt besloot de concept-jaarrekening voor 2016 niet te ondertekenen en schakelde in plaats daarvan het advocatenkantoor in voor een grootschalig onderzoek.

De nieuwe jaarrekening wordt opgemaakt aan de hand van de onderzoeksresultaten.


Kwibus
Master
 Bericht 
Anticiperend gedrag op de mega opbrengsten van Brein gok ik.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Buma/Stemra zijn een stelletje raddraaiers en stelen als de raven.

357kurt
Master
 Bericht 
Ik denk dat je op een verjaardagsfeestje beter kan vertellen dat je BOA verkeershandhaving bent dan werknemer voor B-S

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
:roflol: :roflol: :roflol:

Kenji
Master
 Bericht 
En dat stelletje gajes vindt downloaders dieven.... :fp:

snovvdog
Master
 Bericht 
Stelletje bandieten/aasgieren/bloedzuigers die zelf frauderen, totaal niet te verwachten natuurlijk.

VFred
Master
 Bericht 
 
Tja, belangenverenigingen hè.
Bovag, Buma Stemra, Oranjesupporters vereniging, wat langer geleden die alpduzesclub enz enz. Allen geleid door mediageile types die zichzelf vreselijk belangrijk, zoniet onmisbaar vinden voor hun clubje. En daarvoor moeten ze in hun visie dan ook ruim voor betaald worden.

Ducantoni
Master
 Bericht 
Henk Westbroek heeft ooit eens gepoogd om bij die organisatie binnen te komen op een functie, maar volgens zijn zeggen is de structuur een heel ondoorzichtige, wat betreft bestuurslagen. Merkwaardig clubje, waar artiesten wel van afhankelijk zijn. :nothanks:

 Pagina 1 van 1 [ 9 berichten ] 


Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy