» Openbaar » Media » Politiek, economie en overheid    Pagina 1 van 1  [ 7 berichten ]
basjuh1981
Master
 Bericht 
Omroep West schreef:
DEN HAAG - Ondanks dat twee wethouders hebben beloofd dat Haagse opsporingsambtenaren geen bonnenquota krijgen opgelegd, blijkt dat in de praktijk wel het geval. De boa’s moeten in de praktijk minimaal 265 boetes per jaar uitdelen. Gebeurt dat niet, dan krijgen ze een slechte beoordeling tijdens een beoordelingsgesprek.

Dat blijkt uit het beoordelingsformulier van de buitengewoon opsporingsambtenaren dat in bezit is van Omroep West. Volgens één van de medewerkers waarmee West sprak, leidt dit ertoe dat ze soms op zoek gaan naar mensen die een overtreding begaan, om maar voldoende boetes uit te kunnen delen. Ook worden voor simpele overtredingen meerdere prenten uitgedeeld.

De SP in de Haagse gemeenteraad reageert onaangenaam verrast. Fractievoorzitter Bart van Kent wil donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering wethouder Boudewijn Revis (VVD) aan de tand voelen. ‘Dat quotum moet worden afgeschaft’, zegt hij. ‘Dit is burgertje pesten en mensen onnodig opzadelen met bonnen.’

'Prognose'

Een woordvoerder van de gemeente ontkent dat sprake is van een quotum. Volgens haar gaat het om een ‘prognose’ van wat er van de boa’s mag worden verwacht. Als het werkelijk aantal uitgedeelde boetes afwijkt wordt wel besproken hoe dat komt.

Handhaving is sinds enkele jaren een belangrijk thema voor de gemeente Den Haag. De stad moet ‘schoon, heel en veilig’ zijn, is het idee. Daarom kwamen er de afgelopen jaren veel handhavers bij en werden ook alle verschillende soorten buitengewoon opsporingsambtenaren bij elkaar gevoegd. In plaats van bijvoorbeeld controleurs, boswachters en parkeercontroleurs, kreeg Den Haag één soort handhaver met hetzelfde uniform.

Niet verplicht aantal

In de discussies die daar in de vorige collegeperiode over werden gevoerd, beloofde toenmalig wethouder Sander Dekker (VVD) dat die controleurs niet een verplicht aantal bonnen per jaar zouden hoeven uit te schrijven. Nog geen jaar geleden verklaarde wethouder Boudewijn Revis (VVD) in antwoorden op vragen van GroenLinks hetzelfde. ‘De gemeente Den Haag werkt niet met een quotum’, schreef hij.

Maar dat is niet het geval. Tijdens hun beoordeling worden de ambtenaren wel degelijk aangesproken op het aantal bonnen dat ze uitdelen, voor bijvoorbeeld het drinken van alcohol op straat, wildplassen, hinderlijk parkeren en verkeerd aanbieden van huisvuil.

Negatief punt

‘Minimaal 250 strafrechtelijke PV’s waarvan 100 staande houdingen’, staat op het beoordelingsformulier. Plus: ‘Minimaal 15 bestuursrechtelijke processen verbaal’. Als iemand dat niet haalt wordt dat als negatief punt omschreven. Volgens de boa die Omroep West sprak, is het aantal uitgeschreven bonnen zelfs het belangrijkste punt tijdens een gesprek.

Volgens de ambtenaar is het quotum de afgelopen jaren ook steeds omhoog gegaan. Zo moesten ambtenaren vijf jaar geleden nog 125 bonnen per jaar uitschrijven. ‘Het werd beetje bij beetje meer’.

'Bizar en schandalig'

Van Kent noemt het systeem ‘bizar en schandalig’. Het SP-raadslid: ‘Hiermee worden inwoners gepest. Handhavers die ervoor zijn om de stad leefbaar en veilig te houden, moeten zelf de afweging kunnen maken of ze een bon schrijven of niet. Wat nu gebeurt is dat de handhavers worden gedwongen dat betekent dat ze op zoek gaan. Ik wil dat dit per direct wordt afgeschaft’.

De woordvoerder van de gemeente zegt dat handhavers zijn aangesteld om de stad leefbaar te houden. ‘Onderdeel daarvan is het voorkomen van overtredingen, het uitdelen van waarschuwingen en ook het beboeten van mensen die de huisregels van de stad breken en Den Haag daarmee voor alle andere Hagenaars een minder prettige plek maken.’

'Prognose'

Het aantal uitgeschreven boetes is onderdeel van het totale oordeel over het functioneren van een handhaver, aldus de woordvoerder. ‘Het schema is een prognose van de resultaten die je gemiddeld genomen kan verwachten als een handhaver tijdens zijn uren op straat professioneel optreedt op de juiste plaats en tijd. In personeelsgesprekken kunnen de werkelijke resultaten van handhavers hiermee worden vergeleken. Als resultaten (veel) afwijken kan een leidinggevende bespreken hoe dat komt. Zo kan de handhavingsorganisatie zorgen dat de stad zoveel mogelijk baat heeft bij hun aanwezigheid op straat’.


Ik kan niet zeggen dat er enorm veel boetes worden uitgedeeld door de Efteling politie van Den Haag, gezien de hoeveelheid auto's die op stoepen geparkeerd staan hier in de wijk. Wat ik wel begrijp gezien het tekort aan parkeergelegenheid hier in de wijk. Uiteraard is het betaald parkeren (18:00 uur - 24:00 uur)

Ik blijf dit soort quota toch bijzonder vinden.

R
Master
 Bericht 
Ik denk dat het heel eenvoudig is.

Dat quotum is voor bang aangelegde BOA's, als dwang.

Andere van het soort dat zich een geweldige politieagent voelt (idd afgekeurde) zullen per jaar duizenden bekeuringen schrijven.

Aanhanger
Master
 Bericht 
basjuh1981 schreef:
gezien de hoeveelheid auto's die op stoepen geparkeerd staan hier in de wijk

Dat zijn geen "strafrechtelijke PV's"

Marten320TD
Master
 Bericht 
 
Wat is het doel van "handhaving"? Wat wordt er gehandhaafd en waarom? En hoe doe je dat?

Spreek je een overtreder aan en/of waarschuw je hem/haar en leg je uit waarom de regel is ingevoerd? Leg je uit wat de overlast is die de overtreding veroorzaakt? Of leg je op een veilig moment een bon onder de ruitenwisser of stuur je een boete alsnog na naar het huisadres?

Gemiddeld aantal werkdagen per jaar is ca 228, dus 1.2 bekeuringen per dag. Mwah... dat aantal zou ik al redden in het uurtje dat ik zo ongeveer per dag in de auto zit: geen richting aangeven, geen voorrang verlenen, nodeloos links rijden.
Anders: vuil dumpen op straat, honden in het (speel) plantsoen laten schijten.

Als de gemeente zo graag wil handhaven zou ze ook moeten investeren in haar toezichthouders en boa's door wetskennis en vooral trainingen in de-escalerend optreden en gesprekstechnieken.
Maar ja... als je je opsporingsambtenaren vooral als inkomstenbron ziet zal dat er wel niet van komen.

WNS2.0D
Master
 Bericht 
Gewoon een beetje de eigen leidinggevenden in de gaten houden en voor alles schrijven wat je ziet. Met een beetje geluk is het quotum dan zo bereikt.

Pita
Master
 Bericht 
 
Niet vergeten, dat het overgrote deel van de BOA's niet mogen schrijven voor rijdend verkeer ! Zelfs niet voor fietsers in een voetgangersgebied. Aanspreken mag wel, maar verder gewoon het potlood in de zak houden.

zandbak
Master
 Bericht 
Pita schreef:
Niet vergeten, dat het overgrote deel van de BOA's niet mogen schrijven voor rijdend verkeer ! Zelfs niet voor fietsers in een voetgangersgebied. Aanspreken mag wel, maar verder gewoon het potlood in de zak houden.

Handhaving in Amsterdam mag dan niet schrijven voor auto's die over de stoep rijden? Ze dreigden mij toen met een boete van 140 euro omdat ik via de weg, fietspad, stoep en weg weer verder reed om een vuilniswagen te omzeilen.

 Pagina 1 van 1 [ 7 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…