» Openbaar » Media » Politiek, economie en overheid    Pagina 1 van 1  [ 11 berichten ]
Spook
Master
 Bericht 
nu.nl schreef:
Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zet de quotumregeling voor de overheid aan. Als er niet voldoende mensen met een arbeidsbeperking worden aangenomen, volgen er in 2020 boetes.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, zegt Klijnsma.

In het sociaal akkoord is afgesproken dat de overheid en bedrijven gezamenlijk stapsgewijs 125.000 banen vrijmaken tot 2025 voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De overheid is verantwoordelijk voor 25.000, de overige 100.000 moet door bedrijven worden gecreëerd.

De bedrijven liggen ruim op schema met deze zogenoemde garantiebanen. Juist de overheid, die de maatregel zelf instelde, blijft achter.

De werkgevers binnen de overheden hebben tot 2020 de tijd om een inhaalslag te maken. Lukt dat niet, dan moet er een boete van 5.000 euro per garantiebaan per jaar worden betaald.


Ah ja. Logisch. De overheid mag boetes gaan betalen aan .. ehh .. de overheid! Juist. Dat zal motiveren.

Nog los van het 'vrijmaken' van banen. Ik mag hopen dat dit louter natuurlijk verloop is. En dan straks berichtgeving dat prestaties achterblijven omdat niet de beste persoon op de vrijgekomen plek terecht is gekomen, maar iemand die daar met hulp is geplaatst. Ik vind idd dat mensen met een beperking onderdeel moeten zijn van de maatschappij, maar dit soort constructies doen mijn tenen krommen.

Trouwens, naar mijn bescheiden mening zijn in alle lagen van de overheid de mensen met een beperking al oververtegenwoordigd. Beperkt in visie. Beperkt in daadkracht. Beperkt in eerlijkheid. Beperkt in graaihandjes thuishouden. Beperkt in realisme. Beperkt in luisteren naar de gewone man.

shootme
Master
 Bericht 
Ik zie regelmatig vacatures met teksten als: "deze vacature is alleen voor jeugdige, langdurige werklozen" of iets in die geest. Kun je dus als dertiger die of nog een baan heeft of kort geleden werkloos is geworden niet eens op solliciteren. :loco:

Tommie
Master
 Bericht 
 
Je kunt beklag toen tegen dat soort vacatures bij het College voor de Rechten van de Mens. Niet dat er heel veel mee gebeurt, maar het kan je een goed gevoel geven.
Als ze niet motiveren waarom ze de leeftijdseis vermelden kan je uiteindelijk naar de rechter.

En mensen met een arbeidsbeperking heten zo met een reden: over het algemeen zijn ze ongeschikt voor een gewone baan. Dat het bedrijfsleven daarvoor plekken moet vrijmaken is eigenlijk van de zotte. Het bedrijfsleven is er om geld te verdienen, niet als een veredelde sociale werkplaats.

bruintje beer
Master
 Bericht 
Afkopen voor 5000 euro per jaar; prima toch?

357kurt
Master
 Bericht 
5000 Euro is maar 100-200 arbeidsuren, hooguit 4-8 weken verriichte arbeid. Afkopen dus.

DikkeDiesel
Master
 Bericht 
Tommie schreef:
niet als een veredelde sociale werkplaats
En dat de overheid een soort veredelde sociale werkplaats is merken we al jaren aan het continue falen ervan. Maar dat is voor Jetta Klijnsma kennelijk nog niet genoeg.

Marten320TD
Master
 Bericht 
 
Tommie schreef:
En mensen met een arbeidsbeperking heten zo met een reden: over het algemeen zijn ze ongeschikt voor een gewone baan. Dat het bedrijfsleven daarvoor plekken moet vrijmaken is eigenlijk van de zotte. Het bedrijfsleven is er om geld te verdienen, niet als een veredelde sociale werkplaats.


i beg to differ...
http://www.blikopnieuws.nl/nieuws/256040/politie-camerabeeldspecialisten-met-autisme-zijn-beter.html

Waarom zou deze kwaliteit niet in het bedrijfsleven van nut kunnen zijn?

Wat is "een gewone" baan? Per se in een kantoortuin zitten, omdat dat "goedkoper" is? Of burnout raken van continue, onrealistische deadlines?
Als accountant kwam mijn vader bij een frisdrankbedrijf die een geestelijk gehandicapte persoon in dienst had: hij controleerde lege flessen op achtergebleven rommel, deed dit goed en betrouwbaar en had de tijd van zijn leven.

Als je met wat kleine aanpassingen aan de werkzaamheden en/of werkplek mensen uit de bijstand kan halen is dat een win-win situatie.

Walker
Master
 Bericht 
Er zijn over een aantal jaar niet eens genoeg banen voor alle "gewone" werknemers... Laat staan dat er werk is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Mr.Cabdriver
Master
 Bericht 
Jette heeft IORP2 door het parlement geloodst.
Onvergefelijk.

Griffin
Master
 Bericht 
Marten320TD schreef:
Waarom zou deze kwaliteit niet in het bedrijfsleven van nut kunnen zijn?

Een autist kan uitstekend werk leveren maar vaak niet binnen de normale bedrijfsstructuren. Zo zijn het vaak uitstekende programmeurs: zet ze in een kamertje met een PC en een opdracht, schuif eens per dag een pizza onder de deur door en je krijgt er code uit. Alleen moet je ze niet onder (tijds-) druk zetten en samenwerken met anderen is meestal moeilijk. Ze weten vaak niet waar te stoppen, het product moet almaar "mooier" en "beter". Vaak veel uitval door ziekteverzuim, zeker als het even niet zo naar hun zin gaat. Kortom, zeer beperkte effectiviteit in het bedrijf.

Scaniafan
Master
 Bericht 
Bij ons werken de echte WA-jongers (niet de Bradley van Dijk variatie) in een plek in het proces waar geen haast achter zit. Enige wat ze doen is zorgen dat bepaalde lijnen vol blijven en andere lijnen leeg blijven... Staan soms een kwartier te dagdromen en schieten dan weer in gang.

We hebben een reporting afdeling waar 4 mensen bezig zijn met rapportages en dashboards etc. Die doen de hele dag niets anders. Ook daar zitten er 2 die vanwege hun Asperger nergens anders aan de bak kwamen.

Maar om nou een quotum op te leggen... Neh

 Pagina 1 van 1 [ 11 berichten ] 


Wie zijn er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy