» Openbaar » Media » Politiek, economie en overheid    Pagina 1 van 1  [ 8 berichten ]
WimLex
Master
 Bericht 
nos schreef:
Nederlands pensioenfonds betaalt mee aan redding Spaanse bank
Vandaag, 17:14

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is een van de beleggers in de Spaanse Banco Popular die van de een op de andere dag hun geld kwijt zijn. Het Nederlandse pensioenfonds had het zeer bescheiden bedrag van 1 miljoen euro uitstaan. PFZW is een van de ruim 300.000 beleggers die gedupeerd zijn door de redding van de bank.

Vanmorgen maakte de Europese Centrale Bank dat de op vijf na grootste bank van Spanje op het punt stond om ten onder te gaan. De ECB schakelde de Single Resolution Board in, de in 2015 opgerichte autoriteit voor banken in problemen. Die verkocht de Banco Popular voor een symbolische euro aan een andere Spaanse bank, Banco Santander.

Uit het boekje
"Het is een bankenredding uit het boekje", zegt eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem in het NPO Radio1 programma Nieuws&Co. De minister van Financiën is opgetogen over de manier waarop de noodlijdende Spaanse bank Banco Popular van de ondergang gered is.

"De bank dreigde acuut te moeten sluiten, om te vallen. Er was gewoon te weinig geld meer in kas om rekeninghouders hun geld te kunnen teruggeven", zegt Dijsselbloem

De belegger betaalt
Volgens de nieuwe Europese regels voor banken in problemen draait niet meer de belastingbetaler voor de problemen op doordat de overheid inspringt, nationaliseert en geld erin stop, maar moeten de aandeelhouders en de obligatiehouders betalen.

Banco Popular is per direct van de beurs gehaald. De bank telde 300.000 aandeelhouders, van wie de meesten kleine beleggers. Die zijn, gezien de in elkaar geklapte beurskoers en dito beurswaarde, samen 1,3 miljard euro kwijt.

De verliezen voor de grotere beleggers, waaronder investeringsmaatschappijen, banken en verzekeraars, bedragen tientallen miljoenen euro's. De twee grootste beleggers, de Sociedad General Fiduciaria en Crédit Mutuel, hadden samen voor ruim 425 miljoen euro in Banco Popular gestoken.

Pensioenfondsen
Ook pensioenfonds ABP had pensioengeld zitten in Banco Popular. Het ambtenarenpensioenfonds had voor vijf miljoen euro belegd in de bank, maar heeft in april alle aandelen verkocht en een maand later ook de obligatielening in de bank. "We zagen de bui hangen en zijn bijtijds uit deze bank gestapt", zegt een woordvoerder van het pensioenfonds.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn relativeert het verlies van 1 miljoen. "We beleggen passief in 2700 bedrijven. Dat betekent dat je soms winst pakt en soms verlies moet nemen," zegt een woordvoerder.


Citaat:
Het is een bankenredding uit het boekje", zegt eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem

:fp:

Ton.
Master
 Bericht 
Hoe had er dan gered moeten worden WimLex?
Of niet redden?

Met de beperkte informatie die ik heb lijkt het er op dat de aandeelhouders bloeden, en niet de belastingbetaler. Dit in tegenstelling tot de nodige andere bankreddingen uit het (recente) verleden.
Dat de aandeelhouder, onder andere, een NL-pensioenfonds is, doet er weinig toe.

wellproc
Master
 Bericht 
Rare titel. Het pensioenfonds betaald niet mee aan de redding. Ze waren aandeelhouder en door de reddingsoperatie vissen ze achter het net.
Het is bekend dat dit de manier is waarop met banken wordt omgegaan, dus dan moet je er niet in beleggen of gewoon je verlies nemen.
Ze hadden ook kunnen verkopen tegen de koers van gisteren (of eergisteren) en dat verlies kunnen nemen. Dat was dan wel een kleiner verlies geweest.

Kortom: de titel klopt m.i. niet. Het Pensioenfonds heeft dit jaar een verlies door de neergang van de bank. Pech. Hopelijk zijn hun andere beleggingen goed gespreid en succesvoller :kniktja:

djee
Master
 Bericht 
WimLex schreef:
De bank telde 300.000 aandeelhouders, van wie de meesten kleine beleggers.

Tja de grotere zijn er eerder uit gestapt (met voorkennis?) dus jan met de pet (en toevallig deze aandelen) is de l*l.

R
Master
 Bericht 
wellproc schreef:
Rare titel. Het pensioenfonds betaald niet mee aan de redding. Ze waren aandeelhouder en door de reddingsoperatie vissen ze achter het net.
Mee eens.
1 miljoen is peanuts; kan zijn dat ze in de loop der tijd ook aardig wat over de aandelen binnengehaald hebben.
Aandelen zijn nu eenmaal risico.

Dikke Dakduif
Master
 Bericht 
Of je nou meer belasting betaalt of minder pensioen krijgt, het blijft Jan met de pet die er voor op mag draaien.

18vti
Master
 Bericht 
Beleggers betalen, spaarders gespaard.....zo hoort het.
Deze rotzooi hebben we aan Brussel te danken, fijn iedereen aan de euro :roflol:

exroosje
Pro
 Bericht 
 
Deze bank had allerlei waardeloos vastgoed op de balans staan vanwege de spaanse bouwbubbel.

Daar heeft Brussel niet veel aandeel in gehad. Gewoon slecht beleid van de bank.

Het klinkt leuk dat de beleggers er voor moeten opdraaien ipv de spaarders, maar uiteindelijk zijn dat ook vaak pensioenfondsen en zijn dus particulieren alsnog de dupe.

Dat is ook het probleem van de monti di paschi di Siena, veel italianen hebben hun oudedagsvoorzieining erin zitten.

Wat in de VS nog wel voorkomt is dat het bedrijfspensioenfonds alles heeft belegd in het moederbedrijf. Bedrijf stuk, baan kwijt en pensioen weg. Gelukkig zijn er in europa regels die dat voorkomen. :-)

 Pagina 1 van 1 [ 8 berichten ] 


Wie is er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy