» Openbaar » Media » Politiek, economie en overheid    Pagina 1 van 1  [ 3 berichten ]
Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
NOS schreef:
In een omkoopschandaal over de aanbesteding van politie- en defensieauto's heeft het Openbaar Ministerie aanwijzingen voor strafbaar handelen door minister Kamp niet uitgezocht. Dat blijkt uit het strafdossier.

Tegen lagere ambtenaren is voor vergelijkbare handelingen in deze zaak wel strafrechtelijke vervolging ingesteld en ook zijn er mensen ontslagen.

Zo werd defensieambtenaar Gerard Lensvelt drie jaar geleden ontslagen. Hij moet over twee weken samen met vijf anderen voor de rechter verschijnen voor corruptie. Hij kocht via een dealer van autobedrijf Pon een auto voor 35.000 euro en kreeg daar 236 euro korting op.

Uit het strafdossier blijkt dat toenmalig minister Kamp van Defensie minstens zo veel privévoordeel van Pon heeft gekregen. Maar Kamp, die nu minister van Economische Zaken is, is nooit door het OM gehoord als getuige, laat staan als verdachte.

Citaat:
Oneerlijke deal tussen Pon, defensie en politie

Autobedrijf Pon heeft tussen 2001 en 2012 ambtenaren gefêteerd om lucratieve opdrachten binnen te halen. De giften varieerden van gratis winterbanden en korting op onderhoud tot buitenlandse reizen.

Het leverde Pon contracten van zo'n half miljard euro op voor de wagenparken van politie en defensie. Het OM vervolgt daarvoor vier ambtenaren van defensie en twee politiemensen.


Kamp liet in 2006 zijn privéauto, aangeschaft in Duitsland, apk-keuren bij de autohandelaar, blijkt uit een interne mail van Pon. Het bedrijf is geen standaardgarage voor particulieren.

Citaat:
Morgen komt minister Kamp met zijn chauffeur de Audi TT brengen. Ik heb afgesproken dat ze rechtstreeks naar de werkplaats receptie komen.
Fragment uit interne mail Pon


Kamp betaalde voor onder meer de apk-keuring, maar kreeg twee navigatie-cd's van Pon ter waarde van 250,42 euro cadeau. De kosten van de navigatie-cd werden "intern gefactureerd", blijkt uit het strafdossier.

"Met andere woorden, dat heeft Pon zelf betaald en Kamp niet", zegt Michael Ruperti, advocaat van ambtenaar Lensvelt. "Dan is het natuurlijk heel opvallend dat mijn cliënt 236 euro wordt aangerekend, daarvoor ontslagen wordt en naar de strafrechter moet. Maar die 250 euro van Kamp, daar praat niemand over."

Gevoelige informatie
Uit de mails blijkt dat betrokkenen goed beseffen hoe gevoelig het ligt om de minister een dienst te verlenen. Want over het sportiever maken van een andere auto, de dienstauto van Kamp, staat in de mail: "We mogen absoluut niet melden of vragen aan de minister hoe zijn getunede Audi A6 het doet!!!"

Citaat:
We mogen absoluut niet melden of vragen aan de minister hoe zijn getunede Audi A6 het doet!!!
Interne mail van Pon


Henk Kamp krijgt deze dienst van Pon aangeboden in hetzelfde jaar dat het ministerie van Defensie een aanbesteding aankondigt voor nieuwe legervoertuigen. Dat contract wordt door Pon in december 2013 binnengehaald.

Een andere advocaat van Lensvelt, Cees Korvinus, is van plan het verschil in behandeling van lagere ambtenaren en de minister aan de kaak te stellen tijdens de zitting. "Het is bizar dat een minister een gratis cd krijgt voor zijn navigatie, maar dat een ambtenaar wordt vervolgd voor 1 procent korting."

Korvinus wil minister Kamp horen als getuige. "Dit om tot de conclusie te komen of het Openbaar Ministerie een vervolgingsrecht heeft in deze zaak."

Citaat:
Voor zover er dan ook sprake is geweest van een gift, hetgeen zonder nadere stukken niet vast te stellen valt, is er dan ook geen sprake geweest van privé-bevoordeling.
Reactie Openbaar Ministerie


Het OM laat in een reactie weten dat er bij minister Kamp "geheel geen sprake was van een verdenking". Volgens het OM heeft Kamp, anders dan de ambtenaren die wel terechtstaan, nooit om een gift gevraagd.

Ook de oud-minister heeft vanavond gereageerd. Kamp laat weten dat hij niet weet waarom hij destijds een korting heeft gekregen van de autogroothandel.

Citaat:
Reactie Kamp

Een woordvoerder van minister Kamp laat per mail weten:

"Bijgaand tref je aan de factuur waaraan je waarschijnlijk refereert. Deze factuur heeft de minister uit zijn persoonlijke administratie gehaald. Hierop staat, zo constateert hij, inderdaad een korting op het eindbedrag van de werkzaamheden (zie pagina 3).

De minister weet niet waarom deze korting toentertijd is gegeven en heeft daarom contact gehad met Pon. Deze navraag leert het volgende: omdat het voertuig een occasion betrof uit Duitsland, is, naast enkele andere werkzaamheden, het Duitse navigatiesysteem naar NL specificaties (inclusief kaart) omgezet. Het naar NL specificaties omzetten van de auto geschiedde, zoals in die tijd te doen gebruikelijk, zonder extra kosten. Deze kosten werden met het eindbedrag verrekend."


Afbeelding Afbeelding

Pon kocht in 2016 strafvervolging af voor 12 miljoen euro. Acht toenmalige medewerkers van Pon die ook door justitie verdacht werden hoeven daarom volgende maand niet voor de rechter te verschijnen.

Een voormalige Pon-medewerker weigert echter te schikken, zegt zijn advocaat Ad Westendorp. "Een verkoper die een auto verkoopt, privé met reguliere kortingen, wordt aangepakt. En een minister die wordt gefêteerd en niets hoeft te betalen voor bepaalde diensten, die wordt niet aangepakt. Mijn conclusie is dan dat er niets mis is geweest met wat mijn cliënt gedaan heeft."
Kamp als getuige?

Advocaat Cees Korvinus, die een ontslagen ambtenaar bijstaat, is van plan het verschil in behandeling van lagere ambtenaren enerzijds en de minister anderzijds aan de kaak te stellen tijdens de zitting van zijn cliënt.

Korvinus wil ook minister Kamp horen als getuige. "Dit om tot de conclusie te komen of het Openbaar Ministerie een vervolgingsrecht heeft in deze zaak."


De minister komt er mee weg, maar de ambtenaar niet. Dit is klasse justitie optima forma.

bruintje beer
Master
 Bericht 
Maserati Teun schreef:
Hij kocht via een dealer van autobedrijf Pon een auto voor 35.000 euro en kreeg daar 236 euro korting op.
Come again?
Als je binnenloopt en zegt: "doe me die maar, maar dan wil ik wel 236 euro korting" dan is het ook geregeld :x

bert65
Master
 Bericht 
Maserati Teun schreef:
De minister komt er mee weg, maar de ambtenaar niet. Dit is klasse justitie optima forma.

Pon komt er mee weg; dat is erger. Goed, ze hebben even wat neer moeten tellen.....

 Pagina 1 van 1 [ 3 berichten ] 


Wie is er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy