» Openbaar » Media » Politiek, economie en overheid   

Postingstijd interval gedetecteerd van 77.6 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.


 Pagina 5 van 5  [ 207 berichten ]
Kami
Master
 Bericht 
Het voordeel tov die treinen is wel dat een vliegtuigje een stuk sneller terug is bij de spaghettivreters.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
:roflol: :roflol: :roflol: :roflol: :roflol:

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
De Standaard schreef:
Opvolger F-16 moet Europees zijn

Europarlementslid Ivo Belet roept op tot een Europees antwoord op Trumps ‘America first’, ook bij de aankoop van gevechtsvliegtuigen.

Nu het stof van Donald Trumps ‘homeruns’ is gaan liggen, trekt Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) twee belangrijke lessen. Eén: we kunnen geen F-35’s kopen om de Belgische F-16’s te vervangen. En twee: de Europese regels die economische compensaties verbieden, moeten op de schop.

‘Met Trump in het Witte Huis en zijn voortdurende uithalen naar Europese bondgenoten, is de optie van de F-35 dood en begraven. Als je ziet wat hij allemaal gezegd heeft, en vooral wat hij níét gezegd heeft, met name dat hij artikel 5 van de Navo onderschrijft (waarbij een aanval op één lid geldt als een aanval op alle leden, red.) weet je dat er een tijdperk voorbij is. Angela Merkel heeft gelijk als ze zegt dat we ons lot in eigen handen moeten nemen. We moeten in Europa versneld werk maken van een eigen defensiecapaciteit.’

Bij de aankoop van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, die de federale regering volgend jaar hoopt te bezegelen, moet het antwoord op Trumps America first, volgens Belet, Made in Europe zijn. Zo betoogt hij in een opiniebijdrage verderop in deze krant. Oorspronkelijk waren er vijf kandidaten, maar Boeing stapte eind april uit de race. Op de F-35 van Lockheed na zijn alle andere vliegtuigen Europees: de Franse Rafale van Dassault, de Britse Eurofighter Typhoon en de Zweedse Gripen van Saab. ‘Europese toestellen bieden bovendien kansen op compensaties voor de Belgische industrie.’ Over de volledige levensduur van de toestellen bekeken, gaat het behalve de aankoopsom van 3,6 miljard euro ook om onderhoud, opleidingen, wisselstukken en up-dates. Alles samen loopt dat op tot 15 miljard euro.

Oude regels staatssteun
Het probleem is dat de Europese staatssteunregels dergelijke economische compensaties alleen nog toestaan in zeer specifieke gevallen. Als een land kan aantonen dat het om key enabling technological area’s gaat, kan het wel. Dat zijn sectoren waarvan ons land vindt dat ze bijdragen tot de bescherming van de essentiële veiligheidsbelangen van België. Onder die paraplu kan zowel cybersecurity als 3D-printing gebracht worden. Het is de kunst om die kar niet te overladen, zodat Europa niet te veel vragen stelt.

Belet vindt dat een achterhaalde manier van werken. ‘Die Europese regels over staatssteun moeten op de schop’, zegt hij. ‘In het huidige klimaat pakt dat contraproductief uit. Die regels zijn ontworpen in 2009 en waren goedbedoeld. Ze zouden gebetonneerde systemen openbreken. Maar de wereld is enorm veranderd. Deze maatregelen zijn nu een groot nadeel voor kleinere landen zoals België. Grote aankopen verlopen via grote industriële conglomeraten, die vaak met vast onderaannemers werken. Daar geraak je gewoon niet tussen.’

Bovendien zou de Europese Commissie deze regels nog strikter willen gaan toepassen. Er zit een evaluatie van die staatssteunregels aan te komen, het is het moment om dit in het Europees Parlement aan te kaarten, zegt Belet. ‘De VS hebben genoeg van de Europese “freeriders” en kijken de andere kant op. Het momentum is er om een robuust Europees veiligheidsbeleid uit te bouwen. De keuze voor een straaljager van Europese makelij is in dat kader een evidentie.’

Federaal vicepremier Kris Peeters (CD&V) heeft als minister van Economie het dossier van de economische return in handen. Hij staat achter Belet wat de aanpassing van de staatssteunregels betreft. ‘Maar over die andere vraag, of we de F-35 nu moeten laten vallen, kunnen we hier uiteraard geen uitspraken doen. Er loopt immers een request for government proposal.’


Ik ben nieuwsgierig hoe Nederland in deze staat.

DikkeDiesel
Master
 Bericht 
Ze hebben groot gelijk. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat we de JSF gingen kopen met wat vage beloftes over spin-off die toch niet worden nagekomen. En met Trumps gedrag moeten wij nu ook kiezen voor een Europese vervanger :dag:

basjuh1981
Master
 Bericht 
DikkeDiesel schreef:
En met Trumps gedrag moeten wij nu ook kiezen voor een Europese vervanger :dag:

Dat hadden 'we' sowieso al moeten doen. Dit heeft natuurlijk geen reet met Trump te maken. Gewoon bij Saab of een Franse vliegtuigbouwer gaan kijken wat zij te bieden hebben.

R
Master
 Bericht 
DikkeDiesel schreef:
En met Trumps gedrag moeten wij nu ook kiezen voor een Europese vervanger

In dat Europese parlement en hun 'leiders'; zitten hele sneue figuren.

Afgezien van het feit dat die hele JSF een farce is.

NoCashCow
Master
 Bericht 
 
JSF is altijd een slecht idee geweest: je wordt er nooit volledig eigenaar van. Want niemand verkoopt geavanceerd wapentuig dat tegen hemzelf gebruikt kan worden.
Die les hebben ze in de Vietnam en golfoorlogen wel geleerd.

 Pagina 5 van 5 [ 207 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…