» Openbaar » Media » Politiek, economie en overheid   

Postingstijd interval gedetecteerd van 75.3 dagen. Deze pagina bevat dus deels relatief oude berichten.


 Pagina 2 van 5  [ 207 berichten ]
basjuh1981
Master
 Bericht 
Citaat:
PvdA-fractie heeft nog geen standpunt over JSF

De fractie van de Partij van de Arbeid heeft nog geen standpunt ingenomen over de aankoop van de JSF, zoals het kabinet heeft voorgesteld.


''Ik weet nog niet of ik dit besluit kan steunen'', aldus partijleider Diederik Samsom donderdagavond bij Pauw & Witteman.

Volgens Samsom is nog niet duidelijk of er genoeg toestellen gekocht kunnen worden om alles te kunnen doen wat de krijgsmacht wil doen.

Zo moeten er altijd vier Joint Strike Fighters beschikbaar zijn voor een internationale missie. Minister Jeanine Hennis van Defensie moet volgens Samsom met een berekening gaan aantonen dat dit echt gaat lukken met haar voorstel.

Niet compleet

De Algemene Rekenkamer liet zich kritisch uit over het voorstel van Hennis, omdat de berekeningen over de inzetbaarheid van de JSF als opvolger van de F16 zijn ''niet helemaal compleet'' zijn.

Het rapport toont volgens Samsom aan dat er ''nog wel wat onzekerheden zijn, precies op de punten waar wij zekerheden willen zien.'' ''De som is nu niet compleet en daarmee niet overtuigend'', zei Samsom.

Onderbouwing

Als het kabinet niet met een goede onderbouwing komt, ''gaat het niet door'', aldus de PvdA-leider. ''Dan moet je iets ander verzinnen en dat is best ingewikkeld.''

Samsom zei er wel bij dat hij zich in de Tweede Kamer graag door Hennis laat overtuigen, ''maar dan wel met de juiste informatie''. Hij hoopt overigens dat er wel snel een besluit wordt genomen over de JSF. ''Nederland moet een keer af van deze discussie. Die sleept al veel te lang achter ons aan.''

Voldoende

Hennis meldde dinsdag dat het kabinet 37 JSF's wil kopen voor 4,5 miljard euro. Die straaljagers moeten de huidige F16's gaan vervangen.

Op zich is de PvdA het ermee eens dat de straaljagers vervangen moeten worden en ook de keus voor de JSF is begrijpelijk, zei Samsom. Hij vraagt zich alleen wel af of de luchtmacht daarmee voldoende uitgerust is.

Geen open debat

De aanschaf van de JSF ligt zeer gevoelig binnen de PvdA. In de Volkskrant van donderdag zeiden anonieme PvdA-Kamerleden dat ze zich door het kabinetsbesluit voor een voldongen feit geplaatst voelen. Ook denken ze dat Samsom geen open debat meer wil.

Aan tafel bij Pauw & Witteman ontkende Samsom dat. Volgens hem is er genoeg ruimte voor overleg over het standpunt. Daarvoor kan onder meer het fractieoverleg van vrijdag worden gebruikt, maar ook de politieke ledenraad van zaterdag.

Overigens zei Hennis eerder op de avond bij Nieuwsuur dat ze ervan overtuigd is dat ze in de Tweede Kamer een meerderheid achter haar plannen zal weten te krijgen.

Bron: Nu.nl
Het draaikonten is weer begonnen...

Broadie
Master
 Bericht 
Hoe kunnen zulke nitwitten als beroepspolitici, veelal juristen en dergelijke (Hennis heeft voor secretaresse geleerd en aanvankelijk subsidie-adviezen gegeven :fp: ) nou "zeker weten" dat de JSF in principe de juiste keuze is en hoogstens nog wat pruttelen over details, waar ze nog minder verstand van hebben?

Hoe komen we van die absoluut falende politiek snel af?

basjuh1981
Master
 Bericht 
Broadie schreef:
Hoe komen we van die absoluut falende politiek snel af?

Via normaal democratisch proces niet. Coupje? :[

Broadie
Master
 Bericht 
Graag, maar daarmee verwijder je niet tientallen jaren van sluipende corruptie. Daarom ook mijn vorige post over het militair-industrieel complex. Het probleem zit te diep geworteld. Alleen die Haagse losers afschieten zal helaas niet afdoende zijn.
Oude, ingesleten verbintenissen moeten worden opgeheven. De werknemers in de militaire industrie moeten ander werk zien te vinden, dat minstens zo lucratief, technisch interessant en economisch zinvol is. Valt allemaal niet mee.
Hoewel, als de wil er is, kan er veel. Het schort echter aan inzicht en geestelijke horizon om politiek werkelijk iets te willen veranderen.

Azes
Master
 Bericht 
Broadie schreef:
Zijn we nog wel bereid om "alert" en "knowledgeable" te zijn?

Het gros niet meer, van hogerhand blijft er ellende over ons heen gestort worden, tegensputteren heeft geen zin, beloftes worden niet nagekomen, ga maar door, het gros gelooft het ondertussen allemaal wel.
Is natuurlijk een erg gunstige houding voor de politici, die rommelen, kontendraaien en belazeren de boel lekker door.

Van de definitie van ambtenaar, een belangenbehartiger voor en betaald door de mensen op straat, zeggggggg maaaaarrrrrrrrr gerust een soort van hulpverlener, is al heel lang niks meer van over.

Definitie van ambtenaar is gewoon simpel een arrogant typetje, een rover, een dwarsligger, een bloedzuiger, en dat geldt helaas voor alle lagen.

Dit ambtenaarvirus heeft inmiddels ook andere hulpverleners aangevreten, probeer maar eens een grote verzekeringsmaatschappij, een telecombedrijf, een zorgverzekeraar om hulp te vragen..

:koffie:

-Joske-
Master
 Bericht 
basjuh1981 schreef:
Het draaikonten is weer begonnen...

Heerlijk. Het is eigenlijk zo dat of de achterban van de pvda helemaal uit mekaar valt dadelijk, of de VVD wordt helemaal gek als ze nu als nog nee gaan zeggen, want dat kon volgens de VVD niet meer. :woop:

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
-Joske- schreef:
Het is eigenlijk zo dat of de achterban van de pvda helemaal uit mekaar valt dadelijk

Welke achterban. :honger: :honger:

Broadie
Master
 Bericht 
Azes schreef:
Van de definitie van ambtenaar, een belangenbehartiger voor en betaald door de mensen op straat, zeggggggg maaaaarrrrrrrrr gerust een soort van hulpverlener, is al heel lang niks meer van over.
Als het alleen maar de ambtenaren en politici waren, dan zou het nog meevallen, maar ze laten zich inpakken door hun vriendjes en vriendinnetjes uit het binnen- en buitenlandse bedrijfsleven. Zelf maken politici niet zelden deel uit van dat circuit. Niet het gezonde verstand regeert, dat het algemene belang probeert te bewaren door zorgvuldige afweging van voors en tegens, maar de eenzijdige belangen van congsi´s. De rol van de politiek bestaat er dan uit die besluiten te verpakken en te presenteren alsof het een democratische uitdrukking van de volkswil is, wat wij allemaal met elkaar zo zouden hebben afgesproken.

In het geval van de JSF / F35 is het eigenlijk wel duidelijk. We hebben helemaal geen belang bij die bodemloze money pit. Het voegt niks toe, maar kost waanzinnig veel. Als private persoon zouden we hiervoor nooit en te nimmer kiezen. Dit soort uitwassen zijn alleen mogelijk door de corruptie die een staatsapparaat mogelijk maakt. In een vrije maatschappij, waarin burgers onder elkaar afspraken maken en vrijwillig tegoeden beschikbaar stellen voor bepaalde doeleinden zou echt nooit zo veel geld worden weggegooid voor iets wat we helemaal niet nodig hebben en waarvoor goede alternatieven bestaan, als we dan toch zo iets als straaljagers nodig denken te hebben. De schijndemocratie doet het echter voorkomen, alsof er geen alternatief is. De JSF affaire is illustratief voor het gebrek aan politiek bewustzijn bij de gewone burger en de misbruik die het establishment ervan maakt.

Kami
Master
 Bericht 
Waarom moet een vliegtuig aan de overkant van de plas gekocht worden ?
En dat onding maakt dadelijk zoveel herrie dat ie nergens mag opstijgen, staan ze allemaal ergens in het buitenland aan de grond.

Op het gebied van leger zie ik wel de toegevoegde waarde van een gezamelijke unie. Mini NAVO/NATO ding erbij voor de aansturing etc.
Als elk land dan zijn steentje bijdraagt en doen waar ze goed in zijn !
En hou die centjes allemaal lekker in europa om onze economien en werkgelegenheid te ondersteunen !

Kort door de bocht voorbeeld :
Nederland : Schepen
Duitsland : Tanks
Zweden : Vliegtuigen
Frankrijk : Vreemdelingenleger

Broadie
Master
 Bericht 
Kami schreef:
Waarom moet een vliegtuig aan de overkant van de plas gekocht worden ?
Ach, in een gezonde economie mag je best van andere landen kopen. In een welvarende wereld zonder kunstmatige grenzen kan en mag iedereen met iedereen handel drijven, daar wordt men ook niet slechter van. Maar dan moet het wel om producten gaan die je echt wilt hebben en die je zelf niet voor die prijs kunt maken.
Die JSF / F35 wordt voor heel veel geld ergens gemaakt en deels kunnen een paar Nederlandse bedrijven daar ook wat aan overhouden. Alleen is het onzin om dat als argument voor enigerlei economisch voordeel te willen zien.

Als de Nederlandse politiek vindt dat we geld kunnen verdienen door gouden paashazen te kopen, waarvoor enkele Nederlandse bedrijven de verf voor de eitjes mogen leveren, dan wordt dat plan er niet economisch aantrekkelijk van door te beloven, dat die Nederlandse bedrijven de rechten verkrijgen om de research aan die verf te mogen gebruiken. Een onzinproduct blijft onzin, zeker als je het eerst met vele miljarden moet betalen, waar niemand iets wijzer van wordt, behalve wat Lockheed-officials en hun politieke vriendjes in het Pentagon.

Azes
Master
 Bericht 
Broadie schreef:
ze laten zich inpakken door hun vriendjes en vriendinnetjes uit het binnen- en buitenlandse bedrijfsleven. Zelf maken politici niet zelden deel uit van dat circuit. Niet het gezonde verstand regeert, dat het algemene belang probeert te bewaren door zorgvuldige afweging van voors en tegens, maar de eenzijdige belangen van congsi´s.

Dat is dus het gevolg van de schnabbelklusjes, commissariaat, adviseur, raad van bestuur etc.
Ergens rouleert zo'n lijst met nevenfuncties...

:koffie:

Broadie
Master
 Bericht 
We hebben slechts theoretisch een democratie. Eigenlijk is het een oligarchie, een conglomeraat van ons-kent-ons kongsi´s. Het voorbeeld van de JSF / F35 illustreert dit ook. Enkele zakenmensen met politieke contacten krijgen het voor elkaar de beslissers zodanig te manipuleren, dat met vele belastingmiljarden een nutteloos stuk speelgoed wordt gefinancierd, waar we helemaal niks aan hebben.
In een werkelijke democratie zou men het belastingbetalende deel van het volk hebben moeten vragen, of men bereid is per persoon duizenden euro´s te investeren in een onzeker project met een zeer twijfelachtige afloop en zonder enig praktisch nut. Ten minste, welk nut heeft het voor mij als belastingbetaler hier in Nederland, om peperduur oorlogstuig te financieren, waarmee straks in bijvoorbeeld Syrië aanvallen worden gevlogen, daarbij ook nog het risico lopend dat met een goedkope Stinger of iets dergelijks meer dan 100 miljoen euro in één klap in rook opgaan?

Natuurlijk houdt mij de politiek een beeld voor ogen dat het allemaal in mijn belang zou zijn, want het is voor de landsverdediging en voor de geloofwaardigheid in het bondgenootschap. Jaja. Voor de landsverdediging zijn enkele Saab´s prima geschikt: goedkoop in aanschaf en onderhoud en gemaakt voor onderscheppingstaken. Voor internationale "taken" zie ik niet in waarom ik geld moet uitgeven voor de politieke waanvoorstellingen van VS-politici, die overigens ook niet vanzelfsprekend in naam van het eigen volk handelen.

Zoals gezegd, in een werkelijke democratie zou het er anders aan toe gaan.

Arieb
Master
 Bericht 
Kami schreef:
Nederland : Schepen
Duitsland : Tanks
Zweden : Vliegtuigen
Frankrijk : Vreemdelingenleger

Was iets mee, dat we toch wel onze eigen vliegtuigen willen kunnen inzetten mocht dat nodig zijn ... Srebrenica of zo.
Verder is het inderdaad wel handig om veel verder te integreren met andere landen.

Broadie
Master
 Bericht 
Arieb schreef:
Was iets mee, dat we toch wel onze eigen vliegtuigen willen kunnen inzetten mocht dat nodig zijn ... Srebrenica of zo.
Voor zo iets was de A-10 een prima ondersteunend wapen voor de grondtroepen. Ooit ontworpen na de ervaringen in Vietnam, bleek de A-10 zeer effectief om gronddoelen te bestoken en daarbij zeer robust tegen beschieting van de grond te zijn (sterke bepantsering en hoge mate van redundantie). De F35 is niet in staat die eigenschappen na te volgen: niet langzaam genoeg om visueel soepel beslissend kleine doelen te bestoken en daarbij geen enkel voordeel hebbend van die dure fancy stealth en 360° helm onzin. Daarbij is het in een dog fight met een moderne Sukhoi of MiG al gauw het haasje.

Dus nogmaals: wat moet Nederland, wat moet überhaupt iemand met dit wapen?

Arieb
Master
 Bericht 
Broadie schreef:
Voor zo iets was de A-10 een prima ondersteunend wapen voor de grondtroepen.

Ja, maar die hebben we niet, wel een vette bak. Met de F-16 kan je overigens ook aardig uit de voeten qua luchtsteun. Gaat erom dat iedereen wel autonoom bepaalde essentiele dingen wil kunnen doen.

Signum
Master
 Bericht 
Broadie schreef:
Voor zo iets was de A-10 een prima ondersteunend wapen voor de grondtroepen.


Afbeelding

Azes
Master
 Bericht 
Broadie schreef:
In een werkelijke democratie zou men het belastingbetalende deel van het volk hebben moeten vragen, of men bereid is per persoon duizenden euro´s te investeren in een onzeker project met een zeer twijfelachtige afloop en zonder enig praktisch nut.

Is voor een dergelijke beslissing geen referendum mogelijk?

:honger:

Jack.Ryan
FS Meldingen
 Bericht 
Azes schreef:
Is voor een dergelijke beslissing geen referendum mogelijk?
Is niet nodig, als ze nu een referendum uitschrijven weten ze het antwoord al. Elk weldenkend mens zal "Nee" zeggen. Had ook bij de steun aan Griekenland moeten gebeuren. En als daar op dat moment een referendum over was gehouden had het antwoord ook "Nee" geweest.

Die JSF hebben we helemaal niet nodig. Zie commentaar Arieb:
Arieb schreef:
Was iets mee, dat we toch wel onze eigen vliegtuigen willen kunnen inzetten mocht dat nodig zijn ... Srebrenica of zo.
Hebben we van die dingen, gebruiken we ze niet.....

Broadie
Master
 Bericht 
Heb ik een gezaghebbende Nederlandse politicus er wel eens op kunnen betrappen dat zij/hij uitlegt waarom we een aanvalswapen nodig hebben? Er komt dan wel eens wat gebeuzel over bondgenootschap en geloofwaardigheid en ander semi-religieus geneuzel, maar concreet: wat hebben we aan een JSF / F35? Draagt het bij aan de welvaart, aan de veiligheid? Dat laatste wordt uiteraard volmondig beaamd, ja het is voor de veiligheid natuurlijk. Leuk, en hoe moet dat in zijn werk gaan? De boze Russen komen ons aanvallen of zo? Die tijd hebben we gehad. Noord-Korea dan? Of Iran? Ook niet echt geloofwaardig. Wat dan wel? Af en toe een afgedrift verkeerstoestel terugloodsen? Hoe vaak gebeurt dat en kan dat niet met wat simpeler materieel? Heb je daarvoor een 10e generatie toekomstmodel nodig, dat volgens eigen zeggen zo veel beter is dan de rest? En wat vervolgens, na wat echte feiten naast elkaar te hebben gelegd, jammerlijk door de mand valt?

WimLex
Master
 Bericht 
Ik hoop van ganser harte dat de JSF hetzelfde lot wacht als de kruisrakketten voor de marine.

basjuh1981
Master
 Bericht 
Citaat:
Na 12 uur debat groene licht PvdA voor JSF

DEN HAAG - Uren en uren overleg was er in de Tweede Kamer woensdag voor nodig, maar aan het eind van de avond gaf de PvdA uiteindelijk het verlossende woord: de sociaaldemocraten gaan definitief akkoord met de aanschaf van 37 Joint Strike Fighters als opvolger van de F-16 waarmee de luchtmacht sinds 1979 vliegt.


De partij had op 21 september tijdens een ledenraad in Zwolle zich al achter de koers van het kabinet geschaard. Wel moest het kabinet nog aan een aantal eisen gaan voldoen wilde het de zegen krijgen van de coalitiepartner. Het kabinet kwam ze woensdag één voor één tegemoet.

Eigenlijk was het overleg bedoeld om de toekomstvisie 'In het belang van Nederland' over de krijgsmacht van minister Jeanine Hennis-Plasschaert te bespreken. Dat kwam ook wel ter sprake, maar de hoofdmoot van het meer dan twaalf uur durende debat ging over de JSF ofwel F-35.

Het doel van de oppositie was vanaf het begin duidelijk: de PvdA moest zo snel mogelijk met de billen bloot. „PvdA, geef ons duidelijkheid”, vroeg Jasper van Dijk van de SP al in de ochtend. Hij kreeg bijval van andere partijen. Maar PvdA-defensiewoordvoerder Angelien Eijsink hield voet bij stuk; ze wilde eerst het antwoord van de minister afwachten.

Eijsink wilde alleen kwijt dat ze „voldoende argumenten ziet om op dit langdurig en lastig dossier een volgende stap te zetten”. Het is een moeilijke kwestie voor haar partij. De PvdA wisselde verscheidene keren van standpunt en wilde vorig jaar nog uit het project stappen

Onder meer op het gebied van internationale missies, de werkgelegenheid, de financiën en mogelijke geluidsoverlast stelde Eijsink eisen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zegde toe dat niet meer dan 4,5 miljard voor het project zal worden uitgetrokken, terwijl minister Kamp (Economische Zaken) de verwachting uitsprak dat het Nederlandse bedrijfsleven tot 2065 zeker voor 24 miljard aan opdrachten zal binnenhalen.

Volgens Hennis kan ons land met 37 JSF's aan haar internationale verplichtingen voldoen. De samenwerking met de Belgen bij de bewaking van het luchtruim geeft hiervoor zelfs extra ruimte. En de geluidsnormen zullen voor de JSF niet worden opgerekt, verzekerde ze.

Even na 22.30 uur zei Eijsink „voldoende garanties” te hebben gekregen. „Het stoplicht kan op groen”, zei ze. Hennis verklaarde „dolbij” te zijn met de ruime meerderheid en de duidelijkheid die er nu komt voor de krijgsmacht.

Bron: Telegraaf

Kenji
Master
 Bericht 
Niks anders verwacht van de Partij van de Draaikonterij. :fp:

Warmaster
Master
 Bericht 
Ik zit niet te wachten op een vliegtuig wat ruim 20 decibel meer herrie produceert.

Kiwi45
Master
 Bericht 
Warmaster schreef:
Ik zit niet te wachten op een vliegtuig wat ruim 20 decibel meer herrie produceert.

Het goede nieuws: het toestel zal veel te duur en onderhoudsgevoelig zijn om voor de lol mee te vliegen. We hebben dus straks 37 toestellen die we nauwelijks zullen gebruiken.

Kami
Master
 Bericht 
Wat als achteraf blijkt dat het vliegtuigje veel te veel herrie produceert ?
Aan de grond houden ? Is dat af te dwingen via de rechter ?
Als ik nu af en toe de F-16's van Volkel hoor overkomen vind ik het al een boel herrie.

Warmaster
Master
 Bericht 
Jaren geleden hebben ze alle huizen in Volkel geïsoleerd tegen het geluid, de normen waren voor F16, nu blijkt dat de JSF aanzienlijk meer herrie maakt zullen ze in mijn ogen alle huizen weer opnieuw moeten aanpassen aan het geluid wat het nieuwe vliegtuig produceert. En bij huizen waar dat niet mogelijk is zullen de bewoners moeten worden uitgekocht en de panden gesloopt. Ik ben benieuwd.

Elwood
Master
 Bericht 
Of ze passen de normen iets aan? O:)

Dikke Dakduif
Master
 Bericht 
Gezeur over herrie. Begin jaren tachtig hadden we 200 nederlandse straaljagers en een squadron amerikaanse F-15's in ons luchtruim. Straks hebben we 37 F-35's waarvan een derde permanent op missie in een oorlogsland naar keuze is. Overvliegen van zo'n ding zal een zeldzaamheid zijn.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Kiwi45 schreef:
Het goede nieuws: het toestel zal veel te duur en onderhoudsgevoelig zijn om voor de lol mee te vliegen. We hebben dus straks 37 toestellen die we nauwelijks zullen gebruiken.

Van het Fyra debacle heeft de regering niets geleerd.

De zwakke rug van de PvdA is nu gebroken; herstel is niet te verwachten.

Kiwi45
Master
 Bericht 
Maserati Teun schreef:

Van het Fyra debacle heeft de regering niets geleerd.

Oh, ik denk dat men daar best wel wat van geleerd heeft. Bijvoorbeeld hoe je kunt zorgen dat de corruptie nog beter verborgen kan worden.

Hoe dan ook, inmiddels is wel duidelijk dat de Stealth-technologie verouderd is, de Russen, Japanners en Chinezen hebben al radars die de JSF kunnen detecteren, ook Infrarood zal weer een rol spelen, zeker gezien het warmtebeeld van de JSF.

Het is algemeen bekend dat de JSF niet de wendbaarheid heeft van haar waarschijnlijke tegenstanders op het slagveld, de bewapening schiet tekort, en in dog-fights zal het toestel dus gegarandeerd het onderspit delven. Wellicht niet tegen jaren 80 toestellen waar bijvoorbeeld de Syriërs nu nog mee vliegen, maar ten opzichte daarvan is de huidige F16 ook superieur. Het Pentagon wenst niet voor niets meer F-22's, omdat de JSF niet geschikt is voor luchtverdediging.

Kortom: tegen moeilijke tegenstanders als de Russen heb je er niks aan, tegen eenvoudigere opponenten is het toestel niet nodig. Waarom dan kopen?

Azes
Master
 Bericht 
....terwijl minister Kamp (Economische Zaken) de verwachting uitsprak dat het Nederlandse bedrijfsleven tot 2065 zeker voor 24 miljard aan opdrachten zal binnenhalen....

Kamp heeft wel een erg grote glazen bol voor zich, die kijkt maar liefst 50 jaren vooruit.. :lol:
....Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zegde toe dat niet meer dan 4,5 miljard voor het project zal worden uitgetrokken....

Zou hier ook 50 jaar inflatie in verwerkt zijn.... :fp:

:koffie:

Kiwi45
Master
 Bericht 
4,5 miljard. Even voor de duidelijkheid, in stadion De Kuip kunnen 50.000 mensen. Als je die allemaal 10.000 Euro laat betalen dan heb je 500 miljoen.

We praten dus over 9 keer een volle Kuip, en al die mensen moeten 10.000 Euro betalen voor deze straaljager.
Ik vraag me af of je zoveel mensen vrijwillig zo ver zou krijgen.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
Kiwi45 schreef:
Ik vraag me af of je zoveel mensen vrijwillig zo ver zou krijgen.

Ik gok tussen de 0 en 1, want er loopt altijd wel een gek rond.

Warmaster
Master
 Bericht 
Dikke Dakduif schreef:
Overvliegen van zo'n ding zal een zeldzaamheid zijn.Niet waar ik woon.

Warmaster
Master
 Bericht 
basjuh1981 schreef:
Volgens Hennis kan ons land met 37 JSF's aan haar internationale verplichtingen voldoen.


In al die tijd dat we de F16 hebben (ruim 200 stuks), zijn er 34 neergestort, trekken we die lijn door naar de JSF, dan houden we er 3 over. En wat zijn we de komende 20? jaar kwijt aan onderhoud en upgrades? Die zullen een veelvoud zijn van wat het onderhoud en upgrades van de F16 is/was.

Warmaster
Master
 Bericht 
Verschil tussen een f16 en een JSF

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... l#comments

vw-driver
Master
 Bericht 
Warmaster schreef:
Verschil tussen een f16 en een JSF


De aanschafkosten :fp:

esgigt
Master
 Bericht 
de eerste blijft in de lucht de ander: ?????? :x

-Joske-
Master
 Bericht 
nieuws schreef:
Na 12 uur debat rode licht PvdA voor JSF

HEEL - Uren en uren overleg was er in de Tweede Kamer woensdag voor nodig, maar aan het eind van de avond gaf de PvdA uiteindelijk het verlossende woord: de sociaaldemocraten gaan definitief NIET akkoord met de aanschaf van 37 Joint Strike Fighters als opvolger van de F-16 waarmee de luchtmacht sinds 1979 vliegt.


De partij had op 21 september tijdens een ledenraad in Zwolle zich al achter de koers van het kabinet geschaard. Wel moest het kabinet nog aan een aantal eisen gaan voldoen wilde het de zegen krijgen van de coalitiepartner. Het kabinet kwam ze woensdag één voor één niet tegemoet.

Eigenlijk was het overleg bedoeld om de toekomstvisie 'In het belang van Nederland' over de krijgsmacht van minister Jeanine Hennis-Plasschaert te bespreken. Dat kwam ook wel ter sprake, maar de hoofdmoot van het meer dan twaalf uur durende debat ging over de JSF ofwel F-35.

Het doel van de oppositie was vanaf het begin duidelijk: de PvdA moest zo snel mogelijk met de billen bloot. „PvdA, geef ons duidelijkheid”, vroeg Jasper van Dijk van de SP al in de ochtend. Hij kreeg bijval van andere partijen. Maar PvdA-defensiewoordvoerder Angelien Eijsink hield voet bij stuk; ze wilde eerst het antwoord van de minister afwachten.

Eijsink wilde alleen kwijt dat ze „voldoende argumenten ziet om op dit langdurig en lastig dossier een volgende stap te zetten”. Het is een moeilijke kwestie voor haar partij. De PvdA wisselde verscheidene keren van standpunt en wilde vorig jaar nog uit het project stappen. Nu doen ze dat definitief.

Onder meer op het gebied van internationale missies, de werkgelegenheid, de financiën en mogelijke geluidsoverlast stelde Eijsink eisen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zegde toe dat niet meer dan 4,5 miljard voor het project zal worden uitgetrokken, terwijl minister Kamp (Economische Zaken) de verwachting uitsprak dat het Nederlandse bedrijfsleven tot 2065 zeker voor 24 miljard aan opdrachten zal binnenhalen.

Volgens Hennis kan ons land ook met de huidige F16 aan haar internationale verplichtingen voldoen. De samenwerking met de Belgen bij de bewaking van het luchtruim geeft hiervoor zelfs extra ruimte.

Even na 22.30 uur zei Eijsink „ niet voldoende garanties” te hebben gekregen. „Het stoplicht kan op rood”, zei ze. Hennis verklaarde „teleurgesteld” te zijn met de PVDA en de duidelijkheid die er nu komt voor de krijgsmacht.nieuws schreef:
Na 12 uur debat groen licht voor einde crisis.

HEEL - Uren en uren overleg was er in de Tweede Kamer woensdag voor nodig, maar aan het eind van de avond gaf de PvdA uiteindelijk het verlossende woord: de sociaaldemocraten gaan definitief akkoord dat de crisis officieel voorbij is.


De partij had op 21 september tijdens een ledenraad in Zwolle zich al achter de koers van het kabinet geschaard. Wel moest het kabinet nog aan een aantal eisen gaan voldoen wilde het de zegen krijgen van de coalitiepartner. Het kabinet kwam ze woensdag één voor één tegemoet.

Eigenlijk was het overleg bedoeld om de toekomstvisie 'In het belang van Nederland' over de krijgsmacht van minister Jeanine Hennis-Plasschaert te bespreken. Dat kwam ook wel ter sprake, maar de hoofdmoot van het meer dan twaalf uur durende debat ging over de crisis.

Het doel van de oppositie was vanaf het begin duidelijk: de PvdA moest zo snel mogelijk met de billen bloot. „PvdA, geef ons duidelijkheid”, vroeg Jasper van Dijk van de SP al in de ochtend. Hij kreeg bijval van andere partijen. Maar PvdA-defensiewoordvoerder Angelien Eijsink hield voet bij stuk; ze wilde eerst het antwoord van de minister afwachten.

Eijsink wilde alleen kwijt dat ze „voldoende argumenten ziet om op dit langdurig en lastig dossier een volgende stap te zetten”. Het is een moeilijke kwestie voor haar partij. De PvdA wisselde verscheidene keren van standpunt en wilde vorig jaar nog uit het project stappen.

Onder meer op het gebied van de werkgelegenheid, en de financiën stelde Eijsink eisen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zegde toe dat niet meer dan 4,5 miljard voor het project zal worden uitgetrokken, terwijl minister Kamp (Economische Zaken) de verwachting uitsprak dat het Nederlandse bedrijfsleven tot 2065 zeker voor 24 miljard aan opdrachten zal binnenhalen.

Volgens Hennis kan ons land met 4,5 miljard aan haar internationale verplichtingen voldoen. De samenwerking met de Belgen (Brussel) geeft hiervoor zelfs extra ruimte.

Even na 22.30 uur zei Eijsink „voldoende garanties” te hebben gekregen. „Het stoplicht kan op groen”, zei ze. Hennis verklaarde „dolbij” te zijn met de ruime meerderheid en de duidelijkheid die er nu komt voor alle Nederlanders. We zijn uit de crisis!


Signum
Master
 Bericht 
Kiwi45 schreef:
Hoe dan ook, inmiddels is wel duidelijk dat de Stealth-technologie verouderd is, de Russen, Japanners en Chinezen hebben al radars die de JSF kunnen detecteren, ook Infrarood zal weer een rol spelen, zeker gezien het warmtebeeld van de JSF.


Het komische is nog wel dat ik voorheen veel Battlefield 3 speelde waar de F-35 ook in voor komt. Verder ook de F/A-18 Super Hornet en de SU-35 Flanker. Rara welke straaljager altijd verloor in gevechten :lol:

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
'Timmermans staat symbool voor de JSF-zwabberkoers van de PvdA'

COMMENTAAR De PvdA zal blij zijn dat het JSF-debat nu gesloten lijkt, schrijft Raoul du Pré in het commentaar voor de Volkskrant. 'Het zijn geen jaren om met trots op terug te kijken.'

'Dit is is een schoolvoorbeeld van een groot project waarbij de Kamer door het kabinet ontijdig, onjuist en onvolledig is geïnformeerd. Nog meer dan de Betuwelijn en de HSL onderstreept de JSF de onmacht van de politiek een trein die door lobbybelangen is gaan rijden, tot stilstand te brengen.'

Verstandige woorden van Frans Timmermans, toen nog Tweede Kamerlid, uit het jaar 2005, niet toevallig een jaar waarin de PvdA in de oppositiebankjes zat. Elk woord van toen is onverminderd actueel. Het verschil is alleen dat de PvdA toen tegen was, en nu weer voor. Ervoor en ertussenin waren er nog andere fases waarin de partij van kleur verschoot.

Timmermans, die nu als minister al een tijdje geleden overstag is gegaan, kan symbool staan voor de zwabberkoers die de sociaal-democraten in dit dossier hebben gevolgd en waarmee de partij zichzelf al die jaren een bijzonder slechte dienst heeft bewezen.

Oneigenlijke argumenten
Dat Nederland een coalitieland is, geregeerd op basis van regeerakkoorden, snappen de meeste kiezers best. Dat daardoor soms de eigen principes moeten wijken, is ook niet het probleem. Het wantrouwen dat de PvdA rond de JSF heeft gewekt, is veroorzaakt door al die PvdA'ers die in de jacht op de kiezers hun handen aftrokken van eerdere compromissen, net deden alsof er niets was gebeurd, en opeens weer iets heel anders verkondigden dan voorheen. Als gevolg van die tactiek moest er steeds zoveel worden rechtgepraat dat het JSF-debat gaandeweg is vervuild met een groot scala aan oneigenlijke argumenten en drogredenen.

'Hoog tijd dat ook bij ons de Algemene Rekenkamer de zaak eens goed tegen het licht houdt. Misschien dat een onafhankelijke analyse het kabinet kan overhalen het Nederlands belang eens boven het Amerikaanse te laten prevaleren.'

Dat was nogmaals Frans Timmermans, in 2005.
Ook aan politiek opportunisme zitten grenzen.

Bron http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6294/Rao ... PvdA.dhtml

DikkeDiesel
Master
 Bericht 
En weer laten we ons piepelen door Amerikanen die gebakken lucht verkopen. Wanneer leren we daar eindelijk iets van?

Ik voel een parlementaire enquête opkomen, zo rond 2020 als blijkt dat we ons blauw hebben betaald en we tot de conclusie komen dat we ons een volkomen ondeugdelijk onding hebben laten aansmeren.

Maserati Teun
FS medewerker
 Bericht 
JSF kampt met grote technische problemen

De Joint Strike Fighter, ofwel de F-35, kampt met grote technische problemen. Dat blijkt uit een uitgelekt rapport van het Pentagon dat in bezit is van persbureau Reuters. De problemen zijn zo groot dat de ingebruikname van de JSF, gepland voor medio 2015, misschien met ruim een jaar moeten worden uitgesteld.

Het rapport bevat gedetailleerde kritiek op de toestand van de JSF en concludeert dat er sprake is van 'onacceptabele' prestaties van het softwaresysteem. De auteurs concluderen ook dat de JSF minder betrouwbaar en kwetsbaarder is dan aanvankelijk werd gedacht.

Het rapport zou volgende week naar het Amerikaanse congres worden gestuurd. Het Pentagon liet in een reactie aan Reuters weten dat de problemen aangepakt worden. 'Het basisontwerp van de F-35 is goed en de testresultaten sterken ons vertrouwen', aldus JSF-programmahoofd Chris Bogdan. 'De bestaande risico's zijn te managen.'

Onder meer Nederland heeft zich gecommitteerd aan het nieuwe gevechtsvliegtuig en betaald ook mee aan de ontwikkeling ervan.

Bron: http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUIT ... emen.dhtml

Dit wordt een tweede Fyra debacle.

djee
Master
 Bericht 
Alleen iets duurder

Broadie
Master
 Bericht 
Zelfs de normaliter jubelende propaganda-site meldt voorzichtig dat de software een issue is:
F35.nl schreef:
“I think the airframe itself is making reasonable progress through its test program,” Kendall said. “I’m concerned about the software, the operational software. I’m concerned about reliability, which is going to be an important driver for future cost and sustainment. And I’m concerned about the ALIS [Autonomic Logistics Information System], that is another software system, basically that will provide the logistics support to the systems. And making sure that all of those pieces are moving forward together, not just the airframe, but the other things as well.”
The F-35 is powered by millions of lines of code, and software issues have plagued the plane in the past.

DellaVedova said that while software remains the “number one technical challenge” on the program, the Pentagon believes ALIS is on track.
“While minor delays have occurred during the development, the JPO remains confident ALIS will be completed on schedule for the Marine Corps IOC,” DellaVedova said.
Wanneer belanghebbenden het over "challenges" gaan hebben, is het veel te laat om dan pas achterdochtig te worden.

Het ding moest zo nodig multi-purpose worden, waarbij de software ook nog moet worden opgesplitst in een versie voor de mariniers, de luchtmacht en de marine. Niet handig, maar men wist het allemaal van te voren. En natuurlijk werd het allemaal zo gepresenteerd alsof dit juist een groot voordeel zou zijn en men kan besparen op tijd en budget. Dat het andersom is, daaraan dachten de hoogwaardigheidsbekleders niet, die ons belastinggeld beheren en uitgeven.

Warmaster
Master
 Bericht 
Hahahahaaa!! Ik hoor Raymond Knops nog met droge ogen beweren dat men geen budget overschrijdingen zou tolereren en dat men voor dat bedrag 36 JSF's zou moeten aanschaffen. Want 36 was echt het absolute minimum om de taken uit te kunnen voeren. Dus de situatie nu is, meer betalen, of minder toestellen.

ibizaking
Master
 Bericht 
 
wie had dat kunnen denken... :fp:

Broadie
Master
 Bericht 
Ja, je verwacht het niet hè? Normaliter lopen dergelijke projecten toch op rolletjes, komt het eerder dan gepland af en blijft men binnen het budget. Waarom zouden dus politici nou zo vervelend argwanend moeten zijn als ze dergelijke projecten bestuderen en er een ei over moeten leggen? Dat kun je, dat mag je toch niet van ze verwachten? Kunnen we gewoon niet wat liever zijn voor onze geplaagde politici? Ze hebben het al zo zwaar.

Walker
Master
 Bericht 
Politici moeten nu weer allemaal lastige vragen gaan beantwoorden.

Standaard antwoorden zullen zijn:

"Nee, dat wist we niet, zagen we niet aankomen, de berichten uit Amerika zijn altijd heel betrouwbaar, daar weten ze hoe ze informatie moeten verzamelen en delen, blijkbaar heeft 1 persoon binnen een kleine subgroep daar niet alles verteld, etc.

Maar aangezien we al zoveel geïnvesteerd hebben en onze bondgenoten op ons moeten kunnen rekenen, stel ik voor dat we 10 toestellen extra bestellen. Wellicht krijgen we daardoor extra korting waardoor de extra kosten per toestel beperkt blijven."

Waarna er spontaan applaus klinkt uit de hele zaal.


Een stelletje lutsers, dat zijn ze.

Aanhanger
Master
 Bericht 
Broadie schreef:
Wanneer belanghebbenden het over "challenges" gaan hebben, is het veel te laat om dan pas achterdochtig te worden. hoogwaardigheidsbekleders niet, die ons belastinggeld beheren en uitgeven.
"Challenge" is ammi-speak voor "probleem".

 Pagina 2 van 5 [ 207 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…