» Off-"Flitsservice" » Techniek    Pagina 1 van 15  [ 728 berichten ]
WNS2.0D
Master
 Bericht 
Aangezien hier in de buurt aardig wat mensen hun huis lelijk aan het maken zijn met van die platen op het dak overweeg ik nu ook die dingen aan te schaffen en zo weer wat eenheid terug te brengen in het aanzien van de wijk....

Kortom, ik orienteer me op zonnepanelen en alles wat daarbij komt kijken. Het is echter een mistige wereld. Diverse aanbieders, maar amper vergelijking. Weet iemand waar ik op moet letten? Wat zijn goede merken/leveranciers?

Raymond
Master
 Bericht 
red devil1
Master
 Bericht 
heb net panelen aangeschaft. Er zit wat verschil in hoeveelheid Wp dat de panelen opleveren. Daarnaast kun je kiezen voor soorten in kleur. Ik krijg zwarte op mn dak, incl zwarte rails etc.
Prijs was vrij bepalend voor mij, samen met gemak waarmee ik systeem kan monitoren. Ik krijg een omvormer die ik op een internetpagina kan uitlezen. Omvormer krijgt toegang tot mn router met wifi.
Er is veel, heel veeeeel chinees spul. Er zijn ook een paar europese merken maar die zijn vaak een stuk duurder. Ik rijg niet de indruk dat die chinese rommel leveren. Er zit een garantie op dat de panelen minimaal zoveel leveren, ook na 25 jaar.
Hier in de buurt hebben ze een collectieve inkoop gedaan. Er zijn meerdere bedrijven gevraagd een offerte te doen voor fictieve installatie. Scheelde nog ca 15% op prijs die bedrijf bij andere mensen rekende.

frankram
Master
 Bericht 
Raymond schreef:
Heb je de zoekfunctie al geprobeerd? 8)

Net even geprobeerd. :kniktja: :kniktja: Het is gezellig in de cafés waar naar verwezen wordt. :kniktja: :kniktja: :fp: :fp:
Op de eerste pagina geen nuttige info. :fp: :fp: :fp:

Bramdaman
Master
 Bericht 
Samenzonneenergie.nl heeft een inkoop actie. Kijk eens of je daaraan mee kan doen. Denk aan 5050 voor 12x245wp soebsiedie van max 645 kan er nog af.

Met 1,9% rente op je spaargeld, zou ik paneeltjes kopen

red devil1
Master
 Bericht 
Code:
panelen black   Omnik omvormer   8 panelen   260Wp   2080totaal Wp   1872kwh   € 820,00inst   € 3.720,00totaal   € 440subsidie   € 3.280, ntt invest.
bedragen iets afgerond,

RF900RS2
Die hard
 Bericht 
Omnik omvormers zijn helemaal top.
Hier lekker kijken wat ze opleveren.
http://www.omnikportal.com/Terminal/Ter ... ome=Public

Ik heb een setje (sinds een half jaar) van 3 panelen met een soladin 600. Nadeel is dat je die niet kan uitlezen zonder een kabel die duur is (of je moet zelf gaan knutselen) en ze zijn niet zo efficiënt. Voordeel is op je dak gooien, aansluiten, stekker in stopcontact en klaar.

Dit is een lekker setje. Moet je die vandaag eens blijven volgen. :thumb:
http://www.omnikportal.com/Terminal/Ter ... c&pid=1704

Mijn setje komt hier vandaan http://www.windsun.nl/

Terugverdien mooie verhalen met een korrel zout nemen, als er staat 5 tot 10 jaar terugverdientijd ga dan van 10 uit. Als bijvoorbeeld je omvormer stuk gaat na 9 jaar en die heeft geen garantie... rekenen kun je zelf denk ik.

Ik ben er erg blij mee en waarschijnlijk gooi ik nog een paar panelen extra erbij, maar dan moet ik wel de soladin 600 omvormer leuk kunnen verkopen. Dan komt er een omnik en een stuk of 6/8 panelen wil ik dan hebben.

Raymond
Master
 Bericht 
Ik kan ze ergens dit jaar via mijn werk krijgen. Ze leggen er ergens een paar honderd neer dus heb mijn baas gevraagd er wat extra in te slaan. Hem kennende komt dit goed.

Vroeg op
Master
 Bericht 
Er was van de week een stuk op TV dat de overheid de importbelasting op Chineese panelen wil verhogen. Puur omdat de markt overspoeld wordt ten koste van de rete dure Europese panelen.
Opschieten dus.

red devil1
Master
 Bericht 
die importheffing is er al :thumb_d: :thumb_d: :thumb_d: stelletje vernielers van de vrij markt :boos:
RF900RS2 schreef:
terugverdientijd

voor mij is het na zo'n 7 jaar quitte. Als er een omvormer stuk gaat, ja dan duurt het langer.

Arno
FS Meldingen
 Bericht 
Dan moeten de bedrijven in Europa met betaalbare panelen komen...

Toolman30
Master
 Bericht 
+1

Raymond
Master
 Bericht 
Arno schreef:
Dan moeten de bedrijven in Europa met betaalbare panelen komen...

Al die arbeiders willen 2000 netto in de maand, 40 vakantiedagen, een auto van de zaak en een 32-urige werkweek.

Bramdaman
Master
 Bericht 
In de EU wordt in juni een beslissing genomen over een 60% heffing op panelen. (Ff geen bron bij de hand)

hneel
Master
 Bericht 
Wij hebben ze sinds gisteren op het dak liggen. Best leuk om nu de meter af en toe achteruit te zien draaien.

Er zijn heel veel aanbieders, maar we hebben uiteindelijk eentje in de buurt gekozen. De levering heeft nog wel een tijdje geduurd, maar nu liggen ze er dan toch.

Voor technische details schijnt er op tweakers.net een interessante thread te lopen.

Ons werd trouwens aangeraden de oude 'domme' meter met draaiwielindicator te behouden. Er zijn nu ook allerlei slimme meters waarmee je o.a. makkelijk alles kan uitlezen, maar stroomleveranciers zijn geneigd om verschillende tarieven te willen hanteren voor afname en teruggave.

Appeltje
Master
 Bericht 
 
Let vooral goed op dat je geen schaduw op één van je platen hebt, dat heeft namelijk een negatief gevolg voor de gehele string (meestal de hele set tenzijn je erg veel platen neer gaat leggen). Afvoerpijpjes en dergelijke werpen roet in het eten.

Wat veel werk maar wel een goed resultaat oplevert, is een tekening maken in Google Sketchup met alle voorwerpen er ook in die schaduw gaan werpen (bv huizen van de buren en eventueel dakkappellen etc). In Sketchup kan je namelijk (mits de tekening met de juiste kompas orientatie gemaakt is, schaduw van de zon op jouw locatie weergeven (op basis van de ligging, tijd van het jaar en tijd van de dag).

Volgens mij wordt er veel Chinees spul verkocht door niet Chinese bedrijven, dat is zeggggggg maaaaarrrrrrrrr vergelijkbaar met het feit dat bijna alles in China gemaakt wordt, alleen er staat een bedrijf boven die de kwaliteit controleert en garandeert.

Ga je meer dan 600Wp aansluiten dan kom je in aanmerking voor subsidie op de aanschaf (15% van aankoopbedrag excl. arbeid) maar moet je wel zorgen voor een aparte groep voor de panelen.

Ik ben overigens ook nog in de orientatiefase, maar wel al een behoorlijk tijdje :).

Houdini
Pro
 Bericht 
 
Op zich best een leerza topic. Hoe komt het eigenlijk zo dat deze tussen alle snelheid topics staat? 8)

red devil1
Master
 Bericht 
Houdini schreef:
Hoe komt het eigenlijk zo dat deze tussen alle snelheid topics staat? 8)

omdat topic in techniek staat, en niet in off-topic O:) (f)

Brave Hendrik
Master
 Bericht 
red devil1 schreef:
voor mij is het na zo'n 7 jaar quitte.

Hoop je dan. :x

red devil1
Master
 Bericht 
Brave Hendrik schreef:
Hoop je dan. :x

dat kun je berekenen. investeringskosten gedeeld door energiekosten van nu. Ik heb zonnepanelen iets over gedimensioneerd, dus als ik te veel stroom opwek gaat dat het net op(levert 9ct op), of als ik meer ga verbruiken heb ik beetje marge

Bramdaman
Master
 Bericht 
Energiebedrijven zijn op dit moment verplicht tot 5000 kwh teruglevering te salderen. Als je een terugdraaimeter hebt lever je weinig terug. Als je een nieuwere meter hebt, dan wordt de teruggeleverde energie los gemeten.

hneel
Master
 Bericht 
http://www.zonnestroomproducenten.org/salderen.html

Citaat:
... Een ferrarismeter kan in de toekomst voor de PV-bezitter heel waardevol blijken als de netbeheerder onverhoopt heffingen invoert op teruggeleverde stroom of als de rijksoverheid er belasting op wil heffen. Dat is koffiedik kijken, maar er circuleren voortdurend proefballonnetjes. Hebt u veel vertrouwen in uw netbeheerder, energiebedrijf en overheid, dan adviseren we vervanging. ...
:lol:

red devil1
Master
 Bericht 
ik heb een meter met 4 telwerken. 2 daarvan zijn voor straks om terug te leveren te tellen. Of dat een nieuwe meter is? Zou het niet weten

Bramdaman
Master
 Bericht 
Dat is een nieuwe meter.

RF900RS2
Die hard
 Bericht 
Ik heb een echte terugdraaier, heerlijk. maar je hoort al verhalen dat in 2014 iedereen een nieuwe meter krijgt.

En dat ga ik zo lang mogelijk tegenwerken.

red devil1
Master
 Bericht 
RF900RS2 schreef:
En dat ga ik zo lang mogelijk tegenwerken.

waarom als ik vragen mag. wat is het probleem met die nieuwe meter?

Brave Hendrik
Master
 Bericht 
red devil1 schreef:
wat is het probleem met die nieuwe meter?

O.a. dat een slimme meter stroom verbruikt en een 1e klas privacyschender is.
Ook als weer zaken bedacht worden om terugleveren te belasten, of onaantrekkelijk te maken is men toch echt beter uit met Ferraris meter.

Bramdaman
Master
 Bericht 
als je een oude meter hebt, verbruik je als de zon niet schijnt en telt hij op. Als je stroom maakt en terug levert, telt hij terug.
De energiemaatschappij kan dus niet controleren hoeveel stroom je gemaakt hebt.

Bij een nieuwe meter wordt je verbruik gemeten op teller 1 en je terugleveren op teller 2.
Een moet je dokken voor teller 1 en vervolgens krijg je later een credit van teller 2.

Tot zover geen probleem,

Stel: ze gaan het terugleveren ontmoedigen door de vergoeding te verlagen. RF900RS2 lacht zich rot, want dit levert wel terug maar niemand die het weet. Jij bent het zaadje want teller 2 telt keurig netjes de terug geleverde stroom en jij krijgt nog maar een beetje.

Aanhanger
Master
 Bericht 
Was het niet zo dat je energiebelasting moet betalen over de door jou zelf opgewekte stroom?

Bramdaman
Master
 Bericht 
Ja, tot 5000 kwh is salderen wettelijk gegarandeerd

viffer
Master
 Bericht 
Brave Hendrik schreef:
dat een slimme meter stroom verbruikt


En een oude meter draait vanzelf rond?

Opa TRP
Master
 Bericht 
 
Is het allemaal niet gewoon 1 grote gok? Kans is best aanwezig dat je ze over 5 tot 10 jaar voor een fractie van de huidige prijs kunt kopen. Importheffingen en belastingen ten spijt, ontwikkeling van technologie is niet te voorspellen. Idem dito olieprijs. Het kan dus een slimme zet zijn om nu te kopen maar het kan ook zomaar dat je over 5 jaar de haren uit je kop trekt van spijt.

Brave Hendrik
Master
 Bericht 
Opa TRP schreef:
Is het allemaal niet gewoon 1 grote gok?

Ja dat is het. Maar het is mensen eigen zich op voorhand rijk te rekenen.

zerty
Master
 Bericht 
Bramdaman schreef:
Denk aan 5050 voor 12x245wp

Veel te duur. :kniktja:
RF900RS2 schreef:
Voordeel is op je dak gooien, aansluiten, stekker in stopcontact en klaar.

Dat zou ik met een zwaardere installatie maar niet doen.
Als er dan kortsluiting komt, springt de zekering niet zo snel uit(omdat je ook via de panelen op die groep vermogen levert)
Appeltje schreef:
Let vooral goed op dat je geen schaduw op één van je platen hebt, dat heeft namelijk een negatief gevolg voor de gehele string (meestal de hele set tenzijn je erg veel platen neer gaat leggen). Afvoerpijpjes en dergelijke werpen roet in het eten.

Klopt, een stukje van een paar vierkante cm schaduw op 1 paneel scheelt een paar honderd watt.
Brave Hendrik schreef:
red devil1 schreef:
voor mij is het na zo'n 7 jaar quitte.

Hoop je dan. :x

Ik heb ze nog geen jaar, maar ik zit nou over de 1400 kw/h, en de zomer moet nog beginnen. :[
Dus dat vechten we later wel uit. :lol: (f)
RF900RS2 schreef:
maar je hoort al verhalen dat in 2014 iedereen een nieuwe meter krijgt.

:nothanks: Dan koop ik er zelf een, de metermarkt is vrij. :kniktja:

Bramdaman
Master
 Bericht 
Laat mij een prijs zien van 12x245 + Omnik 3ktl + wifi incl montage en groep aanleggen voor veel minder dan 5050 en ik heb een paar klantjes

Brave Hendrik
Master
 Bericht 
zerty schreef:
:nothanks: Dan koop ik er zelf een, de metermarkt is vrij. :kniktja:

:schudnee: Wás vrij.
Nu nog gedeeltelijk.

(Ogenblikje, dan zal ik het slechte nieuws er even bij zoeken.)

Edit: gevonden http://www.energieenwater.net/index.php ... s-nog-vrij
Citaat:
Ondertussen is de metermarkt gesloten, maar dit heeft alleen betrekking op de plaatsing van meters en het onderhoud daarvan.

N.B. Consuwijzer (overheidsloket) is waarschijnlijk minder goed op de hoogte van de laatste ontwikkeling op dat gebied: http://www.consuwijzer.nl/energie/energ ... n-plaatsen

Meer geleuter over de "slimme meter":
http://www.consuwijzer.nl/energie/energ ... r-weigeren

zerty
Master
 Bericht 
Bramdaman schreef:
Laat mij een prijs zien van 12x245 + Omnik 3ktl + wifi incl montage en groep aanleggen voor veel minder dan 5050 en ik heb een paar klantjes

Ik heb 10* 235wp voor 3300€ gekocht, maar wel zelf gemonteerd en daarna een bluetooht module erbij gekocht voor het uitlezen op de pc. Die koste 105€
De prijs van de panelen is nou lager, dan als toen ik ze kocht.
Maar ik tel voor die 2 extra panelen 1€ per wp. Is dan 3400 +490+ die 10 keer 10wp die ik minder heb=4000€
Dus dan betaal je 1500€ voor de montage, terwijl de btw op het monteren laag is.
Die panelen liggen in minder dan 8 uur op je dak, bij mij langer, ik moest het dan ook alleen doen en had geen ervaring daarmee.
http://www.flitsservice.nl/phpBB/post2890692.html#p2890692
Dus dan betaal je 180€ per uur voor de montage en die extra groep in je meterkast. :x
En de panelen zijn ook nog goedkoper geworden dan als toen ik ze kocht.
Dus ja, te duur. :kniktja:

Brave Hendrik
Master
 Bericht 
zerty schreef:
Dus ja, te duur. :kniktja:

Kijk daar ga je al.
Op het gebied van energie gaat m.i. nog veel veranderen.
Wat ik ooit te horen heb gekregen van een belangrijke insider zal ik maar niet neerpennen, bang om voor gek uitgemaakt te worden.
Maar het verhaal/filosofie er achter klonk zeer aannemelijk.

Maar ..... zijn wij niet dat andere topic dunnetjes aan het overdoen? :roll:

Bussloo
Master
 Bericht 
D'r staat een dikke loofboom (plataan) op gemeentegrond voor mijn huis die schaduw gaat leveren op mijn eventuele zonnepanelen.
In het kader van duurzaamheid, mag ik de gemeente dan vragen de brede plataan te kappen en in plaats daarvan een ranke naaldboom te plaatsen?

zerty
Master
 Bericht 
Brave Hendrik schreef:
Kijk daar ga je al.

Hoezo dat is toch waar, om 5500€ terug te verdienen ga je heel wat jaren over doen. :kniktja:
Mij koste het 3300€ en - de 1000€ subsidie 2300€ en een paar uur werk.Dat scheelt een paar jaar terugverdientijd. :kniktja:
Brave Hendrik schreef:
Wat ik ooit te horen heb gekregen van een belangrijke insider zal ik maar niet neerpennen, bang om voor gek uitgemaakt te worden.

Dat was ik niet. (f)
Brave Hendrik schreef:
Maar ..... zijn wij niet dat andere topic dunnetjes aan het overdoen?

Zoals ik al zei ik heb ze nog geen jaar, ik weet niet wat ze opbrengen per jaar. :wink:

Broadie
Master
 Bericht 
Eens even afwachten wat Solar Bankers / Apollon gaan doen met hun nieuwe holografische lens-systeem, waarbij een kleine fractie van het oppervlak uit silicium bestaat en toch een hoog rendement wordt behaald, doordat de slechts enkele millimeters dunne lenzen het nuttige deel uit het spectrum doorgeven en concentreren. Is nog niet gereed, maar het komt eraan. Het schijnt relatief goedkoop te kunnen worden geproduceerd.

Dat soort ontwikkelingen zullen nog lang doorgaan, dus het lijkt een beetje te vroeg om nu veel te investeren in iets wat waarschijnlijk in enkele jaren alweer verouderd is.

Walker
Master
 Bericht 
Raymond
Master
 Bericht 
Berichten over technologische hoogstandjes die eraan komen neem ik altijd met een korreltje zout. Als het al zover komt ben ik al met pensioen. Gewoon die bestaande panelen erop knopen.

Bramdaman
Master
 Bericht 
Zerty, jij vergelijkt m.i. appels met peren. Ik denk niet dat veel mensen zelf op het dak gaan en ook nog even in de meterkast een groepje toevoegen. Kortom het werk zelf doen. Ik persoonlijk vind 1500 voor 2 man die een dag bezig zijn niet duur. Dit bedrag is ook 15% lager ivm de btw.

Daarnaast gaat er van dat bedrag de rijkssubsidie nog af. Jij hebt overigens wel veel subsidie gekregen :thumb: want de rijkssubsidie is nu gemaximeerd op 645.- (als de pot niet leeg is)

van klaveren
Die hard
 Bericht 
Het rendement van zonnepanelen is ronduit beroerd. Je kunt beter nog een aantal jaar wachten en dan komt vanzelf de zgn 'polman zonnepanelen' op de markt. Deze hebben een veel hoger rendement en dus ook een veel snellere terugverdien tijd.

Als je nu de beslissing maakt om de huidige generatie zonnepanelen op je dak te schroeven dan krijg je straks onvermijdelijk te maken met (zoals ze dat zo mooi noemen) De Wet van de remmende voorsprong.

Mijn advies is dus: wacht nog ff...

van klaveren
Die hard
 Bericht 
Bramdaman
Master
 Bericht 
Dat zegt meneer polman al meer dan een jaar. Hij is nog op zoek naar mensen in de zonnepanelen community die hem kunnen helpen.

Dave
FS Webmaster
 Bericht 
:huh:

Je zou Philips Research een community kunnen noemen maar ik noem het toch echt een bedrijf hoor. :wink:

DidbeZ
Master
 Bericht 
Zonnepanelen, de aandachtspunten die ik ken door mijn werk (en de reden dat ik ze dus niet heb....):

- Op woningen staan de panelen in 99% van de gevallen in serie geschakeld. Schaduw op 1 cel van een paneel betekent dat het gehele paneel, en alle panelen in serie er achter hetzelfde rendement aannemen als die ene cel. Dit kan zomaar de helft zijn. Een paneel niet plaatsen nabij een schoorsteen, pijpje o.i.d. kan per saldo dus meer opleveren.
- Van terugleveren wordt je niet rijk. Beperk je opbrengst tot wat je maximaal verbruikt.
- Er zijn veel cowboys op de markt. Verhalen met een terugverdientijd van 6 jaar mag je naar het rijk der fabelen verwijzen. Goede panelen, met goede omvormers en reële rendementen verdien je terug in 10-12 jaar.
- Kijk niet alleen naar het rendement van panelen. Vraag naar de gegarandeerde opbrengst in kW/h per jaar over een periode van 30 jaar. Aannemelijk is een afname van het rendement naar 90% na 10, 80% na 20 en 70% na 30 jaar.
- Goede omvormers gaan 15 jaar mee. Reken dus de vervanging van je omvormers mee in je terugverdientijd.
- Laat Chinese panelen lekker bij een ander op het dak liggen. Kwalitatieve panelen met een goed rendement kosten nou eenmaal geld.
- Laat je geen 'inbouw' panelen aanpraten omdat het mooier is (verzonken in het pannendak). De koeling die de wind onder de panelen verzorgd is nodig, inbouwpanelen hebben gemiddeld 30% minder rendement.
- Je mag er vanuit gaan dat de kosten voor energie stijgen. Reken jezelf echter niet rijk, juist door de massale plaatsing van zonnepanelen kan de energieprijs best wel eens gaan dalen (vraag-aanbod). Kosten die wel zullen gaan stijgen zijn de kosten voor netbeheer. In een wijk waar veel woningen voorzien zijn van zonnepanelen moeten namelijk 3-5 x zoveel transformatoren geplaatst worden door de netbeheerder. Die zal dat geld terug willen zien via de kosten voor netbeheer. Daar kan je niet tegen opwekken.

Kortom is het niet onverstandig om te doen maar laat je heel goed informeren en wees kritisch. Als je het doet, doe het vooral om milieuredenen of om het structureel verlagen van je maandlasten, niet om je investering terug te verdienen of zelf geld over te houden. Dat gaat namelijk (bijna nooit) lukken.

Just my Afbeelding

red devil1
Master
 Bericht 
Bramdaman schreef:
incl montage en groep aanleggen voor veel minder dan 5050 en ik heb een paar klantjes

http://www.apsolar.nl/product.php?p=42 is met sma omvormer, maar omnik is niet duurder, eerder goedkoper. Ook andere sets op site.

 Pagina 1 van 15 [ 728 berichten ] 


Wie is er online

Leden op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…         
privacy policy