» Openbaar » Verkeersbeleid    Pagina 1 van 1  [ 20 berichten ]
TommyGun
Master
 Bericht 
ED schreef:
EINDHOVEN/HELMOND - Bij de drukke oversteek tussen de TU/e en het NS-Station Eindhoven is het een dagelijkse ergernis voor automobilisten: studenten die toch nog even door rood lopen om hun college te halen. Of, in tegenovergestelde richting, hun trein of bus naar huis.

Aan die gevaarlijke situatie kan in 2019 een einde komen. Dan vinden op de oversteekplaats in de Prof. Dr. Dorgelolaan proeven plaats met automatisch groen licht voor grote groepen voetgangers.

Stimulans
Het idee is dat de verkeerslichten voorrang geven aan de wandelaars op momenten dat zij zich in groten getale melden. Dat biedt twee voordelen: een kleinere kans op ongevallen én weer een stimulans om mensen uit de auto te krijgen. Want, zo is de gedacht in de wereld van slimme mobiliteit: als het de wandelaar in de stad gemakkelijk gemaakt wordt, kiezen mensen minder snel voor de (nog steeds) vervuilende en files veroorzakende auto.

Het kan allemaal dankzij het gebruik van smartphones. Wie een mobieltje op zak heeft, is in principe altijd overal traceerbaar. De verkeerslichten op het kruispunt worden zo uitgerust, dat zij kunnen detecteren wanneer er hordes smartphonegebruikers staan te trappelen om over te steken.

Europees geld
De proeven worden uitgevoerd mede dankzij drie ton Europees geld. De gemeente Helmond heeft ervoor gezorgd dat de regio Brainport kon aanschuiven in het project. Dat heet C-Mobile en vindt tegelijkertijd plaats in andere Europese steden als Newcastle, Kopenhagen en Thessaloniki.

„We willen kijken hoe we ITS voor meer doeleinden kunnen inzetten dan alleen voor auto’s,” aldus Gert Blom, adviseur slimme mobiliteit van de gemeente Helmond. ITS staat voor Intelligent Transport Systems, oftewel slimme techniek waardoor verkeer met elkaar en met apparatuur langs de weg kan communiceren.

Onder de vlag van C-Mobile vinden in 2019 en 2020 nog twee proeven plaats. De ene is bedoeld om vrachtwagenchauffeurs op bijvoorbeeld de A67 naar beschikbare parkeerplaatsen te dirigeren.

Oppassen
De andere test draait om ‘red light violation warning’. In gewoon Nederlands krijgt een automobilist hierbij een waarschuwing op zijn boordcomputer dat een andere weggebruiker door rood rijdt en dat het dus oppassen geblazen is.

Bij de proeven zijn ook TNO en een reeks bedrijven uit de regio betrokken. Helmond doet de komende jaren ook mee met het Europese project Co-EXist. Europa schenkt Helmond hierbij twee ton voor onderzoek naar het maken van verkeersmodellen waarin de effecten van zelfrijdend verkeer zijn opgenomen.

„Het kost ons niks, we worden er slimmer van en het levert werk op voor bedrijven in de regio Brainport,” aldus Blom van de gemeente Helmond. „En Helmond staat in een mooi rijtje met andere deelnemende steden als Stuttgart, Göteburg en Milton Keynes.”Citaat:
als het de wandelaar in de stad gemakkelijk gemaakt wordt, kiezen mensen minder snel voor de (nog steeds) vervuilende en files veroorzakende auto.

:fp:

Citaat:
De verkeerslichten op het kruispunt worden zo uitgerust, dat zij kunnen detecteren wanneer er hordes smartphonegebruikers staan te trappelen om over te steken.

Dus een lading smartphones in de kofferbak leggen en je hebt meteen groen? :D Of werkt het niet andersom ;(

Mag wat kosten zulke projecten.

Scaniafan
Master
 Bericht 
En op de TU/e zit geen enkele student die dit weet te manipuleren? :lol:

TommyGun schreef:
Dus een lading smartphones in de kofferbak leggen en je hebt meteen groen? :D Of werkt het niet andersom


Dan sta je continue voor rood omdat de voetgangers groen krijgen

Blaataap
Master
 Bericht 
 
Wat veel goedkoper is, is een brug.

Scaniafan
Master
 Bericht 
Blaataap schreef:
Wat veel goedkoper is, is een brug.


Dat past toch niet bij het karakter van de omgeving van een Technische Universiteit? O:)

bert65
Master
 Bericht 
Een ophaalbrug dan?

Scaniafan
Master
 Bericht 
Ik ben eerder voorstander van levering van studenten per drone vanaf CS Eindhoven

EddyHH
Master
 Bericht 
Of lekker thuis studeren, om het thuiswerken vast te promoten.

zadkine
Master
 Bericht 
EddyHH schreef:
Of lekker thuis studeren, om het thuiswerken vast te promoten


Zelfde als een winkelmedewerker middels thuiswerken de vakken laten vullen... :[


(Techniek studies zijn iets anders dan talige studies als rechten)

maarten28
Die hard
 Bericht 
 
Citaat:
én weer een stimulans om mensen uit de auto te krijgen

Joh. Zet alle verkeerslichten voor auto's dan gewoon even op rood. Moet je eens zien hoe snel mensen de auto uit komen. :fp:

bruintje beer
Master
 Bericht 
TommyGun schreef:
TU/e-studenten hoeven straks minder vaak door rood te lopen
Maar? Wacht eens even, van wie moeten ze dat dan?

Alexander_B
Master
 Bericht 
Ja, van niemand natuurlijk, roodlopers zijn gewoon allemaal teringlijers, uiteraard wel huilen en claimen als ze door een door groen rijdende auto voor de schenen gereden worden..

snovvdog
Master
 Bericht 
Grote groepen gaan vaak door rood, dus geven we ze vaker groen.

Zieke Groenlinksers!

Hier in R'dam durven ze dat ook te flikken bij Erasmus (Burgemeester Oudlaan), ik heb wel eens een boos groepje gehad omdat ik al toeterend stapvoets ging rijden op groen. Jammer dat voetgangers beschermd worden bij een aanrijding :[ .

Scaniafan
Master
 Bericht 
snovvdog schreef:
Utrecht.


?

snovvdog
Master
 Bericht 
Oops, aangepast, niet door dat het over Eindhovuhh ging. Had de hele tijd Utrecht in mijn hoofd.

Dave
FS Webmaster
 Bericht 
Utrecht heeft alleen maar domme scholen met pretopleidingen. Communicatiemedewerker, journalist, dat soort gein op het schoolplein.

lacheisleuk
Master
 Bericht 
 
Dave schreef:
Utrecht heeft alleen maar domme scholen met pretopleidingen. Communicatiemedewerker, journalist, dat soort gein op het schoolplein.
Niet helemaal. Er zit ook geneeskunde in Utrecht.

NoCashCow
Master
 Bericht 
 
Dave schreef:
Utrecht heeft alleen maar domme scholen met pretopleidingen. Communicatiemedewerker, journalist, dat soort gein op het schoolplein.

Mwah, er zit een in Utrecht in de chemie gepromoveerde dame in onze vriendenkring. Dat is (voor haar) vast heel leuk geweest, maar is toch iets anders dan een pretstudie.

Tunneltje of brug zou op die plek (en waar de HBO studenten oversteken) veel beter zijn. Het autoverkeer nog meer pesten leidt alleen maar tot nog meer gefrustreerde automobilisten. Want je gaat toch al niet voor je plezier naar Eindhoven...

maarten28
Die hard
 Bericht 
 
Ja, en erg lastig is dat niet. De voetgangers gebruiken natuurlijk allemaal het Limbopaadje, maar als NS niet zo gefocust was op iedereen langs de vreetmijl te sturen hadden ze al lang aan de andere kant van het perron een trap naar de fietstunnel langs de Dommel gemaakt. Daar kun je nu al langs als je nog geen honderd meter verder loopt met een trap langs het fietspad naar beneden.
En met een beetje herontwerp van de Dommel zelf kun je natuurlijk ook een nieuwe onderdoorgang onder de Prof. Dr. Dorgelolaan maken.

Maar ja, we moeten innovatief zijn he?

NoCashCow
Master
 Bericht 
 
maarten28 schreef:
Maar ja, we moeten innovatiefobstructief zijn he?
Zo :-)

033er
Pro
 Bericht 
 
Blaataap schreef:
Wat veel goedkoper is, is een brug.

Wat nog goedkoper is is dat de studenten lekker wachten voor rood. Kom op, je bent student, je hebt geen haast.

 Pagina 1 van 1 [ 20 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek…